Πρώτο πράσινο φως από τις ΗΠΑ για την πώληση Patriot στην Πολωνία

Αμερικανικοί Patriot σε φετινή άσκηση στη Λιθουανία (AP Photo/Mindaugas Kulbis)

Προκαταρκτικό «πράσινο φως» στην πώληση του πυραυλικού συστήματος Patriot στην Πολωνία, έναντι έως και 10,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, έδωσε το υπουργείο Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η Πολωνία, πυλώνας του NATO στην ανατολική Ευρώπη, έχει επιταχύνει τις προσπάθειές της να εκσυγχρονίσει τις στρατιωτικές δυνατότητες της την τελευταία τριετία, στον απόηχο της κρίσης στην Ουκρανία και της προσάρτησης της Κριμαίας από τη Ρωσία.

Η προτεινόμενη συμφωνία προβλέπει ότι η Βαρσοβία θα αποκτήσει 208 προηγμένους πυραύλους τύπου PAC-3, τέσσερις μονάδες ραντάρ, τέσσερις εγκαταστάσεις ελέγχου, 16 μονάδες εκτόξευσης και άλλες υποδομές.

Εάν η συμφωνία οριστικοποιηθεί, όπως και αναμένεται, η Πολωνία θα αποκτήσει τη δυνατότητα να συντονίζει αεροπορικές και πυραυλικές δραστηριότητες με την Ολλανδία, τη Γερμανία, την Ισπανία και την Ελλάδα, μέλη του NATO που επίσης διαθέτουν στοιχεία του συστήματος Patriot.

Η αρμόδια υπηρεσία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που ενέκρινε την αγοραπωλησία σημειώνει σε έκθεσή της ότι η πώληση «δεν θα επηρεάσει την βασική στρατιωτική ισορροπία» στην περιοχή».

Η Ρωσία ωστόσο παραδοσιακά αντιλαμβάνεται την παροχή πυραυλικής τεχνολογίας σε χώρες της ανατολικής Ευρώπης ως υποβάθμιση της αποτρεπτικής της δύναμης. 

Η πώληση θα πρέπει να εγκριθεί και από το αμερικανικό Κογκρέσο, καθώς το σύστημα Patriot της εταιρείας Raytheon βασίζεται σε προηγμένη αμυντική τεχνολογία.

Το πολωνικό υπουργείο Άμυνας έχει καταστήσει σαφές ότι το ποσό των $10,5 δισεκ. είναι το μέγιστο που είναι διατεθειμένο να δαπανήσει, ενώ θα υπάρξει συζήτηση και για αντισταθμιστικά οφέλη.
epirusblog.gr
5 of 5
Πρώτο πράσινο φως από τις ΗΠΑ για την πώληση Patriot στην Πολωνία
epirusblog.gr
5 of 5
κοσμος 1351151935588833085
item