Τζέφρι Πάιατ: Μεγάλη επένδυση της ελληνοαμερικανικής Onex στα ναυπηγεία Σύρου

Τζέφρι Πάιατ: Μεγάλη επένδυση της ελληνοαμερικανικής Onex στα ναυπηγεία Σύρου

Ο Αμερικάνος πρέσβης εξέφρασε ενδιαφέρον για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης αλλά και για βάση ελικοπτέρων στην περιοχή - Τα σχέδια για τη Σύρο.

Την αρχή της υλοποίησης του σχεδίου που έχει η κυβέρνηση των ΗΠΑ για επενδύσεις στην Ελλάδα σε ενέργεια, λιμάνια, ναυπηγεία, ναυτιλιακές υποδομές  και ναυτιλία εν γένει  υπογράμμισε ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα  Τζέφρι Πάιατ, μιλώντας στη διάρκεια  του 7oυ Συνεδρίου, «Navigator 2017, The Shipping decision Makers forum» που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο πλωτό Μουσείο «Hellas  Liberty».

«Ήδη προχωράμε μία τεράστια επένδυση στα ναυπηγεία της Σύρου. Θα γιορτάσουμε τη μεγάλη αυτή αμερικανική επένδυση» είπε ο πρέσβης. Προηγουμένως είχε  τονίσει  ότι η Ελλάδα  διαδραματίζει  κομβικό ρόλο στα Βαλκάνια και στη Μεσόγειο   και αποτελεί πυλώνα σταθερότητας.

Στη συνέχεια έκανε ειδική αναφορά για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης το οποίο οι ΗΠΑ θέλουν να χρησιμοποιήσουν  τόσο για εμπορικούς όσο και για στρατιωτικούς σκοπούς και ειδικότερα για βάση ελικοπτέρων.  
«Το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης είναι στρατηγικής σημασίας για τις ΗΠΑ. Θέλουμε να διαδραματίσει ένα μεγαλύτερο ρόλο» είπε ο Τζέφρι Πάιατ και προσέθεσε:

«Οι επενδύσεις των ΗΠΑ είναι διαφανείς. Θέλουμε να βοηθήσουμε την Ελλάδα να επανέλθει οικονομικά.  America is back. Οι σχέσεις Ελλάδος-ΗΠΑ δεν ήταν ποτέ πιο ισχυρές. Θα συνεχίσουν να ενδυναμώνονται. Πρόκειται για σχέσεις  δυνατές και με  βάθος χρόνου. Η ελληνική ναυτιλία  έπαιξε τον ρόλο της στην ενδυνάμωση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.»

Τα ναυπηγεία της Σύρου

Στο μεταξύ ο αριθμός των δόσεων που θα καταβάλει ελληνοαμεικανικός   όμιλος Onex επικεφαλής του οποίου είναι ο Πάνος Ξενοκώστας για τις οφειλές των Ναυπηγείων Σύρου προς το ελληνικό Δημόσιο, είναι το βασικό θέμα διαπραγμάτευσης μεταξύ των δύο πλευρών.

Για τα ναυπηγεία είχαν  δείξει ενδιαφέρον  ρωσικά, ελληνικά, κινεζικά (Cosco) και κορεατικά (Daewoo) συμφέροντα.

Η μοναδική εταιρεία, που κατέθεσε συγκεκριμένη πρόταση ήταν η Onex. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, αναλαμβάνει υποχρεώσεις ύψους 40 εκατομμυρίων ευρώ και θα προχωρήσει σε επενδύσεις ύψους 20 εκατομμυρίων  που αφορούν συντηρήσεις, επισκευές, εκσυγχρονισμοί, περιβαλλοντικά, αυτοματισμοί.

Η εταιρεία έχει ζητήσει να εξαντληθεί, η περίοδος αποπληρωμής των χρεών σε βάθος όχι κάτω των 30 ετών, προκειμένου να παραμείνει βιώσιμο.

Θέλει να επεκταθεί  το ναυπηγείο  σε νέους τομείς, όπως τη ναυπήγηση νέων σκαφών πολυτελείας, σκαφών και πλωτών μέσων ειδικών αποστολών και ωκεάνιων & παράκτιων εξεδρών - πλατφορμών εξορύξεων και μετασκευών πλοίων ειδικού σκοπού.

Επίσης θα  επεκταθεί σε υπηρεσίες διαχείρισης , υποστήριξης σκαφών , επισκευών , spare parts management και εκπαίδευσης για στόλους της Μεσογείου.


Στο σχέδιο που έχει παρουσιάσει στην κυβέρνηση η Onex περιλαμβάνονται διασφαλισμένες συμφωνίες μέσω δικτύου του Ομίλου με πελάτες άνω των 25 εκατ. δολαρίων για το πρώτο έτος λειτουργίας και μεταξύ των 30 και 35 εκατ. δολαρίων μετά το τρίτο έτος.
epirusblog.gr
5 of 5
Τζέφρι Πάιατ: Μεγάλη επένδυση της ελληνοαμερικανικής Onex στα ναυπηγεία Σύρου
epirusblog.gr
5 of 5
πολιτική 4089820906813190961
item