Moody’s: Θετική για το αξιόχρεο της Ελλάδας η ανταλλαγή ομολόγων

Moody’s: Θετική για το αξιόχρεο της Ελλάδας η ανταλλαγή ομολόγων

H προσφορά της Ελλάδας για ανταλλαγή ομολόγων αποτελεί βήμα προς την αποκατάσταση της πρόσβασής στις κεφαλαιαγορές και είναι θετική για τo αξιόχρεό της (credit positive), αναφέρει ο οίκος αξιολόγησης Moody's σε σημερινό σημείωμά της.

Την περασμένη Τετάρτη η ελληνική κυβέρνηση ανακοίνωσε προσφορά για την ανταλλαγή των 20 ομολόγων της, που είχαν εκδοθεί στο πλαίσιο του PSI τo 2012, με πέντε νέα ομόλογα αναφοράς.

Η ανταλλαγή δεν θα επηρεάσει σε γενικές γραμμές το ελληνικό χρέος και τη μέση διάρκειά του, αλλά θα μετατρέψει τα χαμηλής ρευστότητας ομόλογα του PSI σε πιο ρευστούς τίτλους αναφοράς, σημειώνει ο οίκος.

«Τα ομόλογα του PSI που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους το 2012 και η ανταλλαγή τους αποτελεί ένα ακόμα θετικό βήμα για το ελληνικό αξιόχρεο προς την κατεύθυνση της επανόδου της Ελλάδας στις διεθνείς κεφαλαιαγορές».

Η ανταλλαγή αυτή ακολουθεί μία πιο περιορισμένη ανταλλαγή ομολόγων (bond swap) τον Ιούλιο, ύψους περίπου 3 δισ. ευρώ και λήξης του 2019, σε ένα νέο πενταετές ομόλογο. «Το swap του Ιουλίου μείωσε το ύψος των χρεολυσίων της Ελλάδας για το 2019 και επιμήκυνε τη μέση διάρκειά του χρέους της», σημειώνει ο οίκος. 

Η τρέχουσα προσφορά ανταλλαγής τίτλων είναι ανοικτή έως τις 28 Νοεμβρίου, επομένως η τελική έκταση της συναλλαγής δεν είναι ακόμα γνωστή. Η κυβέρνηση ελπίζει να ανταλλάξει το μεγαλύτερο μέρος ή ακόμη και το συνολικό ποσό, ύψους 29,6 δισ. ευρώ, των 20 ομολόγων του PSI, τα οποία λήγουν από το 2023 έως το 2042.

Σε αντάλλαγμα, θα προσφέρει πέντε νέα ομόλογα αναφοράς, με διάρκεια μεταξύ πέντε και 25 ετών. «Η ανταλλαγή έχει διαρθρωθεί, ώστε να διατηρήσει τη μέση διάρκεια του ελληνικού χρέους σε γενικές γραμμές αμετάβλητη. Το swap δεν θα μεταβάλει το συνολικό χρέος της Ελλάδας», σημειώνει η Moody's.

Η ανταλλαγή θα μετέτρεπε τα πολλά και χαμηλής ρευστότητας ομόλογα του PSI σε πέντε νέους τίτλους αναφοράς με σημαντική μεγαλύτερη ρευστότητα. Τα μεμονωμένα ομόλογα του PSI, αναφέρει ο Moody's, είναι μικρά, με μέσο ύψος χαμηλότερο από 1,5 δισ. ευρώ και σε αυτά έχουν επισυναφθεί μη τυπικά χαρακτηριστικά, όπως οι ρήτρες ΑΕΠ (GDP warrants).

Ο οίκος επισημαίνει πάντως ότι προσδοκά ότι η κυβέρνηση θα δημιουργήσει ένα σημαντικό «μαξιλάρι» διαθεσίμων με την προσδοκία της εξόδου από το πρόγραμμα διάσωσης, αντίστοιχα με τις στρατηγικές που υιοθέτησαν η ιρλανδική και η πορτογαλική κυβέρνηση εν όψει της εξόδου από τα δικά τους προγράμματα διάσωσης.
epirusblog.gr
5 of 5
Moody’s: Θετική για το αξιόχρεο της Ελλάδας η ανταλλαγή ομολόγων
epirusblog.gr
5 of 5
πολιτική 8972892735409847456
item