Kolotoumba εν όψει για Σαουδική Αραβία: Με πρόταση Φίλη η Βουλή θα πάρει πίσω το «ναι» στην πώληση βλημάτων Kolotoumba εν όψει για Σαουδική Αραβία: Με πρόταση Φίλη η Βουλή θα πάρει πίσω το «ναι» στην πώληση βλημάτων | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Kolotoumba εν όψει για Σαουδική Αραβία: Με πρόταση Φίλη η Βουλή θα πάρει πίσω το «ναι» στην πώληση βλημάτων

Kolotoumba εν όψει για Σαουδική Αραβία: Με πρόταση Φίλη η Βουλή θα πάρει πίσω το «ναι» στην πώληση βλημάτων

Απορρίφθηκε το αίτημα της ΝΔ να κληθούν για κατάθεση στην επιτροπή Εξοπλισμών ο διοικητής της ΕΥΠ, ο μεσάζων, ο πρεσβευτής και ο πρόξενος της Ελλάδας στο Ριάντ μαζί με τους στρατιωτικούς που χειρίστηκαν την υπόθεση.

Να άρει την έγκρισή της στην υπόθεση της πώλησης αμυντικού υλικού στη Σαουδική Αραβία αποφασίζει η Βουλή. 
Επειτα από πρόταση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Φίλη, η Ειδική Διαρκής Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων της Βουλής ξεκινά διαδικασίες ανάκλησης της θετικής απόφασης για την πώληση βλημάτων στην Σαουδική Αραβία.

Πριν συμπληρωθεί ένα εικοσιτετράωρο από την επεισοδιακή συνεδρίαση της Ολομέλεια της Βουλής κατά την οποία οι κ.κ. Αλέξης Τσίπρας και Πάνος Καμμένος υπερασπίστηκαν την συμφωνία πώλησης πυρομαχικών αλλά και τον «ενδιάμεσο» του εξοπλιστικού ντιλ, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε από την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή να ξεκινήσει διαδικασίες πολιτικής της ακύρωσης.

Η πρόταση Φίλη έγινε ομοφώνως αποδεκτή ενώ ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Αμυνας Δημήτρης Βίτσας είπε πως θα μεταφέρει αρμοδίως το θέμα.

Η εισήγηση του Νίκου Φίλη γίνεται μία ημέρα μετά την ανακοίνωση της Διεθνούς Αμνηστίας που καλεί την Ελλάδα «να ανακαλέσει άμεσα την πώληση και μεταβίβαση πολεμικού εξοπλισμού στη Σαουδική Αραβία  και να αρνηθεί να εγκρίνει τη μεταφορά, προς τα μέρη της σύγκρουσης στην Υεμένη, κάθε είδους συμβατικών όπλων, πυρομαχικά και εξαρτήματα πολεμικού εξοπλισμού».

Ο κ. Φίλης απαντώντας για τους λόγους που τον οδήγησαν να εισηγηθεί την ανάκληση της απόφασης αναφέρθηκε σε αποφάσεις του ευρωκοινοβουλίου, του ΟΗΕ και διεθνών οργανισμών που καταδικάζουν την Σαουδική Αραβία για τον βομβαρδισμό του άμαχου πληθυσμού της Υεμένης.

Με αυτό τον τρόπο φαίνεται ότι η κοινοβουλευτική πλειοψηφία θα επιχειρήσει να ακυρώσει στην πράξη την πώληση αμυντικού υλικού στη Σαουδική Αραβία, υπόθεση στην οποία ενεπλάκη ως μεσάζων ο επιχειρηματίας Βασίλειος Παπαδόπουλος, παρά το γεγονός ότι ο υπουργός Εθνικής Άμυνας υποστήριζε πως επρόκειτο γα διακρατική συμωνία Ελλάδος-Σαουδικής Αραβίας.

Απο την πλευρά του ΚΚΕ διευκρινίστηκε ότι η  πάγια θέση του κόμματος είναι η άμεση ακύρωση της συμφωνίας πώλησης όπλων στη Σαουδική Αραβία.

Παραλλήλως, το προεδρείο της επιτροπής Εξοπλισμών απέρριψε την πρόταση που κατέθεσε νωρίτερα η Νέα Δημοκρατία να κληθούν και να δώσουν απαντήσεις βασικοί πρωταγωνιστές της υπόθεσης με την πώληση βλημάτων στη Σαουδική Αραβία.

Η πλειοψηφία της επιτροπής Εξοπλισμών είπε όχι στο αίτημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να καταθέσουν κεκλεισμένων των θυρών για την υπόθεση της πώλησης όπλων στη Σαουδική Αραβία ο διοικητής της ΕΥΠ, ο μεσάζων Βασίλειος Παπαδόπουλος, ο πρεσβευτής και ο πρόξενος της Ελλάδας στο Ριάντ μαζί με τον ταξίαρχο και τους στρατιωτικούς που χειρίστηκαν την υπόθεση.

Πάντως, οι αποφάσεις της επιτροπής εξοπλισμών έχουν γνωμοδοτικό και όχι δεσμευτικό χαρακτήρα. Αυτό σημαίνει πως ασκούν μεν πολιτική πίεση στην κυβέρνηση αλλά δεν την υποχρεώνουν να υιοθετήσει τα ψηφίσματά της.

Εκτός αυτών αρκετά μέλη της αντιπολίτευσης αντιμετωπίζουν με καχυποψία το αίτημα Φίλη και «την όψιμη ευαισθησία του για τον άμαχο πληθυσμό της Υεμένης» όπως αναφέρουν.

Θεωρούν δε ότι σύμφωνα με όσα είπε χθες ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος η φερόμενη Συμφωνία έχει ήδη ακυρωθεί καθώς δεν έχουν υλοποιηθεί οι σχετικές συναλλαγές.

Προσθέτουν τέλος πως η κυβέρνηση αναζητά «κοινοβουλευτικό άλλοθι» για τις αδιέξοδους και προβληματισμούς χειρισμούς της ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Αμυνας. 
Epirusblog Gr
5 of 5
Kolotoumba εν όψει για Σαουδική Αραβία: Με πρόταση Φίλη η Βουλή θα πάρει πίσω το «ναι» στην πώληση βλημάτων
Epirusblog Gr
5 of 5
πολιτική 1013478807091972395
Σχόλια
item