H Σαουδική Αραβία ανακάλεσε τον πρεσβευτή της από το Βερολίνο H Σαουδική Αραβία ανακάλεσε τον πρεσβευτή της από το Βερολίνο | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

H Σαουδική Αραβία ανακάλεσε τον πρεσβευτή της από το Βερολίνο

Ο βασιλιάς Σαλμάν της Σ.Αραβίας και ο παραιτηθείς πρωθυπουργός του Λιβάνου, Χαρίρι
Τον πρεσβευτή της στο Βερολίνο ανακάλεσε η Σαουδική Αραβία διαμαρτυρόμενη για δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών αναφορικά με τις πολιτικές εξελίξεις στο Λίβανο.
Ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ είχε πει ότι ο παραιτηθείς Λιβανέζος πρωθυπουργός Σαάντ Χαρίρι δεν θα πρέπει να κρατείται παρά τη θέλησή του στη Σαουδική Αραβία, προκαλώντας την οργή του Ριάντ. 
Εκπρόσωπος του Σαουδαραβικού υπουργείου Εξωτερικών έκανε λόγο για «επικίνδυνες δηλώσεις», οι οποίες «βασίζονται σε εσφαλμένες πληροφορίες και δεν υπηρετούν τη σταθερότητα στην περιοχή», ενώ επιδόθηκε επιστολή διαμαρτυρίας στον Γερμανό πρέσβη.
Ο Γκάμπριελ είχε συναντηθεί την Πέμπτη με τον Λιβανέζο ομόλογό του, Γκεμπράν Μπασίλ, στο Βερολίνο και σε δηλώσεις του μετά το τετ-α-τετ έκανε λόγο για «εκρηκτικές εξελίξεις στο Λίβανο» προειδοποιώντας για τον κίνδυνο «αιματηρών συγκρούσεων» εντός της χώρας, αλλά και με γειτονικά κράτη. 
Καταδίκασε -χωρίς να κατονομάσει ευθέως τη Σαουδική Αραβία – τον πολιτικό τυχοδιωκτισμό στην περιοχή και ζήτησε να επιστρέψει ο Χαρίρι στη Βηρυττό, επαινώντας τη γαλλική κυβέρνηση που τον προσκάλεσε στο Παρίσι. Τόνισε δε ότι δεν θα πρέπει κανείς να εμποδίσει το Χαρίρι και την οικογένειά του να αποδεχθούν την πρόσκληση αυτή.
Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου αιφνιδίασε στις 4 Νοεμβρίου ανακοινώνοντας από τηλεοράσεως στο Ριάντ την παραίτησή του εκτοξεύοντας βαριές κατηγορίες κατά του Ιράν και της φιλο-ιρανικής σιϊτικής οργάνωσης Χεζμπολά, με την οποία είχε συγκροτήσει κυβέρνηση συνασπισμού. Ο Χαρίρι αιτιολόγησε την απόφασή του να παραιτηθεί υποστηρίζοντας ότι φοβάται για τη ζωή του στο Λίβανο.
Οι συνθήκες της παραίτησής του φούντωσαν τις φήμες ότι το Ριάντ ήταν που τον εξώθησε να αποχωρήσει από την ηγεσία της λιβανέζικης κυβέρνησης, ενώ ο Χριστιανός πρόεδρος της χώρας, Μισέλ Αούν, υποστήριξε ότι ο Χαρίρι κρατείται παρά τη θέλησή του στη Σαουδική Αραβία, αφού κανονικά ένας πρωθυπουργός υποβάλει γραπτώς την παραίτησή του στον πρόεδρο.
Ο Χαρίρι έφθασε   στο Παρίσι
Μετά την έντονη φημολογία και τη διπλωματική κινητικότητα των τελευταίων ημερών ο Χαρίρι αναχώρησε τελικά με τη σύζυγό του από το Ριάντ και το πρωί, γύρω στις 7.00 τοπική ώρα έφθασε στο αεροδρόμιο Μπουρζέ της γαλλικής πρωτεύουσα.
Ο Χαρίρι έχει μεγαλώσει στη Σαουδική Αραβία και έχει και σαουδαραβική υπηκοότητα. Λίγο πριν την αναχώρησή του κι απευθυνόμενος ειδικά στον Γερμανό υπ Εξ έγραψε στο Twitter: «Είναι ψέμα ότι κρατούμαι στη Σαουδική Αραβία κι ότι μου απαγορεύεται η έξοδος από τη χώρα».
Τον Χαρίρι θα υποδεχθεί το μεσημέρι στο Ελυζέ ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν, ο οποίος τον κάλεσε ελπίζοντας να συνδράμει στην εκτόνωση της έντασης. Δεν πρόκειται για «εξορία» του 47χρονου Λιβανέζου πρωθυπουργού, αλλά για «ολιγοήμερη παραμονή» του στο Παρίσι, τόνισε ο Μακρόν. Η Γαλλία ήταν προστάτιδα δύναμη του Λιβάνου μέχρι το 1943, οπότε η χώρα έγινε ανεξάρτητη.
Η παραίτηση του Χαρίρι απειλεί να δυναμιτίσει την εύθραυστη ισορροπία δυνάμεων στο Λίβανο και να αναβιώσει τις συγκρούσεις μεταξύ των αντιπάλων ομάδων, που δεν έχουν σταματήσει οριστικά μετά τη λήξη του αιματηρού εμφυλίου το 1990. Πολλοί φοβούνται μήπως η χώρα γίνει θέατρο ενός νέου πολέμου δι’ αντιπροσώπων μεταξύ των αντιπάλων περιφερειακών δυνάμεων, Ιράν και Σαουδικής Αραβίας.

Epirusblog Gr
5 of 5
H Σαουδική Αραβία ανακάλεσε τον πρεσβευτή της από το Βερολίνο
Epirusblog Gr
5 of 5
κοσμος 4162860901780187241
Σχόλια
item