FT: Δύσκολη πρόσβαση των ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων στις τράπεζες

FT: Δύσκολη πρόσβαση των ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων στις τράπεζες

Στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις στην Ελλάδα κυρίως ως προς την εξασφάλιση πίστωσης από τις τράπεζες αναφέρεται ανταπόκριση των Financial Times από την Αθήνα.

Η εφημερίδα σχολιάζει ότι μετά από μία δεκαετία χρηματοδότησης με το σταγονόμετρο η χώρα επιδιώκει την έξοδο από το τρίτο μνημόνιο έως τον Αύγουστο και ότι η φετινή χρονιά θα μπορούσε να σηματοδοτήσει την αρχή μίας πολυαναμενόμενης στροφής της οικονομίας, με σημαντική ώθηση να δίνεται από τον τουρισμό. 

Η ανταποκρίτρια της βρετανικής εφημερίδας παραθέτει το παράδειγμα μίας οικογενειακής επιχείρησης ξύλινων κατασκευών η οποία είχε δει τον τζίρο της να μειώνεται δραματικά τα χρόνια της κρίσης. Φέτος, ωστόσο, οι παραγγελίες αυξήθηκαν, κυρίως από ξενοδοχεία.

Παρόλα αυτά οι ιδιοκτήτες αντιμετωπίζουν προβλήματα ως προς την εξασφάλιση τραπεζικής χρηματοδότησης, καθώς 3 εκατομμύρια ευρώ που οφείλονται στην εταιρεία από εργολάβους δεν έχουν εισπραχθεί διότι οι συνεργάτες αυτοί έχουν πτωχεύσει.

Ο διευθυντής μιας συνεργατικής εταιρείας καλλιέργειας φρούτων στο Πήλιο δηλώνει επίσης ότι δεν μπορεί να εξασφαλίσει δάνειο 5 εκατομμυρίων ευρώ που ζητά για να αναβαθμίσει τις εγκαταστάσεις του ώστε να τονώσει τις εξαγωγές.

Όπως εξηγεί ο συγκεκριμένος διευθυντής, οι εγχώριες πωλήσεις μειώθηκαν σημαντικά μετά από το 2010, αλλά η εταιρεία αναζήτησε και βρήκε νέες αγορές στη Μέση Ανατολή.

Κατά το ρεπορτάζ των Financial Times το 20% των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων στην Ελλάδα έκλεισαν λόγω της κρίσης. Οι εταιρείες αυτές συνεισφέρουν το 40% του ελληνικού ΑΕΠ και απασχολούν περί τα 2 εκατομμύρια ανθρώπους. 

«Χρειάζονται πρόσβαση σε φρέσκια τραπεζική χρηματοδότηση εάν η Ελλάδα θέλει να επιτύχει συνεχείς ρυθμούς ανάπτυξης 2%-3% σε μεσοπρόθεσμο διάστημα και να μειώσει το ποσοστό ρεκόρ της ανεργίας που ξεπερνά το 20%, λένε αναλυτές», σχολιάζει η εφημερίδα αναφερόμενη στις επιχειρήσεις αυτές.

Όπως σημειώνεται, οι τράπεζες χορηγούν περιορισμένη ρευστότητα καθώς παλεύουν με τα κόκκινα δάνεια. Παρατίθενται πάντως δηλώσεις του διευθύνοντος συμβούλου της Τράπεζας Πειραιώς Χρήστου Μεγάλου που αναφέρεται στην πρόθεση της τράπεζας να στηρίξει αυτές τις επιχειρήσεις.
epirusblog.gr
5 of 5
FT: Δύσκολη πρόσβαση των ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων στις τράπεζες
epirusblog.gr
5 of 5
πολιτική 8873278194271527203
item