Financial Times: Ερωτήματα για τον υπουργό Πάνο Καμμένο -H συμφωνία απειλεί να αποσταθεροποιήσει την κυβέρνηση

Financial Times: Ερωτήματα για τον υπουργό Πάνο Καμμένο -H συμφωνία απειλεί να αποσταθεροποιήσει την κυβέρνηση
Θέμα στους Financial Times είναι η σημερινή συζήτηση στη Βουλή για την πώληση όπλων από την Ελλάδα στη Σαουδική Αραβία.
Μάλιστα ο συντάκτης του άρθρου αναφέρει ότι πρόκειται για μια αμφιλεγόμενη συμφωνία πώλησης όπλων από την Ελλάδα στη Σαουδική Αραβία που θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει την αριστερή κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα. 
Ενδεικτικό είναι πως ο τίτλος του άρθρου είναι «Oι Έλληνες συγκρούονται για την πώληση όπλων στη Σαουδική Αραβία» και υπότιτλο «Ο υπουργός αντιμετωπίζει ερωτήματα καθώς η συμφωνία απειλεί να αποσταθεροποιήσει την κυβέρνηση».
Στο άρθρο σημειώνεται ότι ο Πάνος Καμμένος προώθησε μια παραγγελία 66 εκατ. ευρώ στη Σαουδική Αραβία για παροχή πυρομαχικών από την κρατική εταιρεία παραγωγής αυτού του υλικού στην Ελλάδα. 
Η συμφωνία έγινε με έναν τοπικό επιχειρηματία που υποστήριξε ότι ενεργούσε εκ μέρους της Σαουδικής Αραβίας, κάτι όμως που «παραβιάζει όμως τους ελληνικούς νόμους κατά της διαφθοράς», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά τρο άρθρο.
Τι γράφει για τον Βασίλη Παπαδόπουλο
«Τόσο η Ελλάδα όσο και η Σαουδική Αραβία έχουν απαγορεύσει επίσημα την παρουσία μεσαζόντων στις πωλήσεις όπλων στη βάση ότι οι απευθείας διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε κυβερνήσεις μειώνουν την πιθανότητα να υπάρξουν μίζες» υπενθυμίζουν οι Financial Times.
«Τι προσπαθεί να κρύψει η κυβέρνηση; Γιατί δεν επιτρέπεται στους βουλευτές να έχουν πρόσβαση στα σχετικά έγγραφα;» δηλώνει εκπρόσωπος της ΝΔ αναφερόμενος στην πρόσφατη απαγόρευση πρόσβασης σε βουλευτές των εγγράφων-ντοκουμέντο για την υπόθεση που κατέθεσε ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος.
Παράλληλα στο άρθρο των FT γίνεται αναφορά και στον μεσάζοντα Βασίλη Παπαδόπουλο που είχε καταδικαστεί για λαθρεμπόριο. 
Μάλιστα η επιλογή του εν λόγω προσώπου από τον Ελληνα υπουργό Άμυνας έχει κάνει την αξιωματική αντιπολίτευση να ζητά έρευνα και σε προηγούμενες συμφωνίες για εξοπλιστικά που χειρίστηκε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.
Επιπλέον στο άρθρο σημειώνεται ότι μολονότι αρκετοί σρον ΣΥΡΙΖΑ βλέπουν με υποψία τον Πάνο Καμμένο λόγω της προηγούμενης παρουσίας του στη ΝΔ, η κοινοβουλευτική δύναμη των εννέα βουλευτών των ΑΝΕΛ είναι κρίσιμης σημασίας για την επιβίωση της κυβέρνησης. 
Ο Νίκος Φίλης, μέλος της κεντρικής επιτροπής και πρώην υπουργός Παιδείας, δήλωσε: «Από την άποψη τόσο των εθνικών συμφερόντων όσο και της αριστεράς, η οποία υπερασπίζεται τις παγκόσμιες αξίες και τα ιδανικά, θα ήταν καλύτερα να ακυρώσουμε την πώληση πυρομαχικών και ιδιαίτερα MK- 82 βόμβες που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στην Υεμένη».
Το ιστορικό της υπόθεσης με τη Σαουδική Αραβία
Στη συνέχεια το άρθρο αναφέρεται στο ιστορικό της υπόθεσης με τη Σαουδική Αραβία να ενδιαφέρεται για αγορά 300.000 βλημάτων από την εταιρεία Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα, τον Βασίλη Παπαδόπουλο να υποστηρίζει ότι εκπροσωπεί τη Σαουδική Αραβία και τον υπουργό Άμυνας να φέρεται να μην ήλεγξε αν όσα έλεγε (σ.σ. ο Παπαδόπουλος) ήταν αληθινά. 
Οι FT αναφέρουν ότι τον Ιούνιο το υπουργείο Άμυνας της Σαουδικής Αραβίας ενημέρωσε την ελληνική πρεσβεία στο Ριάντ ότι δεν είχε καμία γνώση για το πρόσωπο Βασίλης Παπαδόπουλος αλλά ήταν έτοιμο να ολοκληρώσει τη συμφωνία με μια απευθείας συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση. 
Οι Σαουδάραβες ήρθαν τον Αύγουστο στην Ελλάδα για να επιθεωρήσουν τα βλήματα και να κάνουν τις διαπραγματεύσεις για τη μεταφορά τους ξεκαθαρίζοντας ότι θα αγόραζαν μόνο 100.000 βλήματα. «Έφυγαν χωρίς να ολοκληρωθεί η αποστολή τους. Η πώληση φαίνεται να έχει "παγώσει", λέει Σαουδάραβας αξιωματούχος.
Κλείνοντας το άρθρο των Financial Times αναφέρει πως αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε σε μια αντικανονική πώληση όπλων καθώς το 2015 τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα υπέγραψαν συμφωνία 78 εκατ. ευρώ με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για την προμήθεια 1.000 βομβών τύπου ΜΚ-82, έναν τύπο βομβών που χρησιμοποιείται από το κράτος του Κόλπου και την σαουδαραβική αεροπορία στα χτυπήματα κατά των ανταρτών στην Υεμένη.
Η συμφωνία, που αποκαλύφθηκε από ελληνική ιστοσελίδα, εγκρίθηκε αναδρομικά από το ΚΥΣΕΑ, μήνες μετά την αποστολή των πυρομαχικών στο Αμπού Ντάμπι. Και οι δύο συναλλαγές ήταν μέρος μιας προσπάθειας από το υπουργείο Αμυνας για την αντιστάθμιση περικοπών του προϋπολογισμού με την πώληση πυρομαχικών.
Πηγή: iefimerida.gr 
epirusblog.gr
5 of 5
Financial Times: Ερωτήματα για τον υπουργό Πάνο Καμμένο -H συμφωνία απειλεί να αποσταθεροποιήσει την κυβέρνηση
epirusblog.gr
5 of 5
πολιτική 7154651348973886402
item