Γιάννενα: ΙΑΤΡΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ - Απουσία συσχέτισης της βιταμίνης D με 7 καρκίνους


Γιάννενα: ΙΑΤΡΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ - Απουσία συσχέτισης της βιταμίνης D με 7 καρκίνους
Νέα μελέτη με επικεφαλής επιστήμονες της Σχολής, ανοίγει νέους δρόμους για τη συσχέτιση των επιπέδων της βιταμίνης D στον ορό με τον καρκίνο.

Μία νέα μεγάλη μελέτη με επικεφαλής επιστήμονες του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, έρχεται να δείξει ότι η βιταμίνη D δεν σχετίζεται με τον καρκίνο, και συγκεκριμένα με επτά τύπους καρκίνου -παχέος εντέρου, μαστών, προστάτη, ωοθηκών, πνευμόνων, παγκρέατος και νευροβλάστωμα.

Χρησιμοποιώντας δεδομένα από μεγάλους συνασπισμούς γενετικής επιδημιολογίας για περισσότερους από 70.000 ασθενείς για 7 καρκίνους, τους προαναφερόμενους, και 84.000 υγιείς μάρτυρες δεν έδειξε κάποια αιτιολογική σχέση χρησιμοποιώντας τη σύγχρονη μεθοδολογία της Μεντελιανής τυχαιοποίησης. 

Στη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση British Medical Journal, είχαν πρωταγωνιστικό ρόλο ο Δρ. Κώστας Τσιλίδης, Επίκουρος Καθηγητής Επιδημιολογίας, του εργαστηρίου Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και οι Δρ. Βασιλική Δημητρακοπούλου και Δρ. Νίκη Δήμου, μεταδιδακτορικές ερευνήτριες του εργαστηρίου Υγιεινής και Επιδημιολογίας. 

Τα αποτελέσματα υποδεικνύουν ότι ο έλεγχος για ανεπάρκεια βιταμίνης D στον γενικό πληθυσμό και η επακόλουθη λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης D δεν συνίσταται για την πρωτογενή πρόληψη του καρκίνου. 

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την μελέτη «Circulating vitamin D concentration and risk of seven cancers: Mendelian randomisation study» (BMJ 2017) ακολουθείστε τον παρακάτω σύνδεσμο: http://www.bmj.com/content/359/bmj.j4761 

«Οι Πρυτανικές Αρχές του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων εκφράζουν τα θερμά τους συγχαρητήρια και εύχονται ανάλογες επιτυχίες στο μέλλον», αναφέρεται σε ανακοίνωση.

anex.gr
epirusblog.gr
5 of 5
Γιάννενα: ΙΑΤΡΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ - Απουσία συσχέτισης της βιταμίνης D με 7 καρκίνους
epirusblog.gr
5 of 5
Ιωάννινα 683402807895804165
item