Γιάννενα: Σημαντική Προσφορά Στην Μουσική Παράδοση Του Ζαγορίου Το Cd «Το Ζιαφέτι Του Λάκη» Στον Μανασσή


Γιάννενα: Σημαντική Προσφορά Στην Μουσική Παράδοση Του Ζαγορίου Το Cd «Το Ζιαφέτι Του Λάκη» Στον Μανασσή

Ως μια «παρακαταθήκη» και μια σημαντική καταγραφή  της μουσικής παράδοσης του Ζαγορίου, εν έτει 2016, μπορεί να χαρακτηριστεί το διπλό cd με τίτλο «Το ζιαφέτι του Λάκη» στον Μανασσή Ζαγορίου, το οποίο παρουσιάστηκε σε εκδήλωση για τα 100 χρόνια του Πολιτιστικού Συνδέσμου Ζαγορισίων, το βράδυ της Πέμπτης 2 Νοεμβρίου στον Πολιτιστικό πολυχώρο «Δημήτρης Χατζής», στα Γιάννινα.

Την εκδήλωση, που συντόνιζε ο δημοσιογράφος Φιλήμων Καραμήτσος,  άνοιξε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Γιώργος Παπαλεοντίου αναφερόμενος στον επί σειρά ετών πρόεδρο Πολύβιο Καρρά και τους 9 μουσικούς δίσκους ακτίνας που ηχογραφήθηκαν όλα τα προηγούμενα χρόνια ευχαριστώντας τον,  για τη συνολική προσφορά του, αλλά και για το τελευταίο διπλό cd που αφιέρωσε στον Σύνδεσμο, έχοντας και την επιμέλεια της έκδοσης.

Ο κ. Παπαλεοντίου μίλησε για  διττό στόχο της έκδοσης του cd (συνοδεύεται και από σχετικό βιβλιαράκι με πληροφορίες), «αφενός μεν στην απόδοση τιμής στους λειτουργούς και τα μέλη του Συνδέσμου στην μακρόχρονη παρουσία του στα τοπικά και όχι μόνο, πολιτιστικά δρώμενα και, αφετέρου στην ανάδειξη της πορείας του Συνδέσμου».

Οι μουσικοί που συμμετείχαν ήταν, ο Αλέξανδρος Αρκαδόπουλος στο κλαρίνο, ο Βασίλης Παπαγεωργίου κλαρίνο, Παναγιώτης Λάλεζας τραγούδι,  Γιώργος Μαρινάκης  βιολί, Φώτης Παπαζήκος λαούτο και τραγούδι, ο Γιάννης Διαμάντης στην κιθάρα  και Πέτρος Παπαγεωργίου, ντέφι, νταούλι, τουμπελέκι. 

Για τις ανάγκες της έκδοσης, καθαρά για τεχνικούς λόγους, η τελική ηχογράφηση πραγματοποιήθηκε στις 31 Μαΐου 2016 στο παλιό δημοτικό σχολείο στο Δίκορφο. Το γλέντι με τους ίδιους μουσικούς είχε γίνει στις 19 Αυγούστου 2015 στο σπίτι του Πολύβιου Καρρά, στον Μαννασή.



«Είναι μια παραδοσιακά γενναιόδωρη πράξη ενός Ζαγορίσιου, για μια επέτειο όπως αυτή των 100 χρόνων ενός Συνδέσμου με τον οποίο ο Πολύβιος Καρράς συνέδεσε τα πιο δημιουργικά του χρόνια», τόνισε στην παρέμβαση του στην εκδήλωση ο μουσικολόγος, καθηγητής στο ΤΕΙ Ηπείρου Γιώργος Κοκκώνης, (ως μη Ηπειρώτης αλλά γαμπρός, δήλωσε «εραστής» του Ζαγορίου), παρομοιάζοντας την προσφορά αυτή με εκείνη των παλιών δωρητών, οι οποίοι έχτιζαν ένα πέτρινο γεφύρι ή μια βρύση. 


Πρόσθεσε, ακόμη,  ότι η συμβολική αυτή  έκδοση, ενδυναμώνει την επέτειο των 100 χρόνων του Συνδέσμου και πως θα πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουν ότι η πολυτιμότητά της θα αναγνωριστεί μετά από παρά πολλά χρόνια, όταν θα λένε για ένα γλέντι που έγινε το 2015 και η τελική ηχογράφηση έγινε το 2016.

Σε… ρόλο «αρχαιολόγου» (γενικά οι μουσικολόγοι) και για να συνδέσει το παρελθόν με το παρόν και το μέλλον αναφέρθηκε στην έκδοση για πρώτη φορά του δίσκου  « Το Γλέντι του Μάνθου» (με την θρυλική κομπανία που έπαιζε τη δεκαετία του 1960, ο μόνος εν ζωή σήμερα, ο Γρηγόρης Καψάλης), λέγοντας ότι«ήταν σαν να είχαμε ανακαλύψει τον τάφο του Μεγάλου Αλεξάνδρου», γιατί είχαν τη μνήμη και τη μουσική εκείνης της εποχής.

Ο κ. Κοκκώνης σημείωσε για την τωρινή έκδοση ότι πρόκειται για μια καταγραφή με σπουδαίους μουσικούς που εξυπηρέτησαν ένα ζιαφέτι στο Ζαγόρι και οι οποίοι, παράδοξο όπως είπε,  δεν είναι καν Ζαγορίσιοι, γεγονός που αποδεικνύει ότι το Ζαγόρι σε ένα βαθμό έχει πιστοποιήσει τη μουσική του ταυτότητα. 

Χαρακτήρισε ως πολύ ευτυχή συγκυρία, ότι όλοι αυτοί οι μεγάλοι δεξιοτέχνες που είναι νέοι  συνέπραξαν σε αυτό το ρεπερτόριο που επέλεξε με μεγάλη φροντίδα ο οικοδεσπότης «δοκιμάζοντας  τα όρια των δεξιοτεχνών και την ικανοποίηση των χορευτών».

Τη δική του εμπειρία και ματιά για το cd που παρουσιάστηκε επίσημα, κατέθεσε στην εκδήλωση και ο μουσικολόγος Νίκος Διονυσόπουλος, ο οποίος επιμελήθηκε την ηχογράφηση και τον σχεδιασμό του ήχου και του εντύπου της έκδοσης. Αν και δεν είναι Ζαγορίσιος, ούτε Ηπειρώτης, όπως είπε, έχει  συνδέσει τη ζωή του τις δυο τελευταίες δεκαετίες, άρρηκτα με αυτή την περιοχή.

Ο κ. Διονυσόπουλος αναφέρθηκε στο νόημα και την ουσία  της λέξης ζιαφέτι για την περιοχή του Ζαγορίου και στην σχέση του με τον τόπο τους φίλους που έκανε, την ιδιαίτερη μουσική παράδοση του Ζαγορίου και την συνεργασία του με τον Σύνδεσμο και τον Πολύβιο Καρρά.

Απευθυνόμενος στον Γρηγόρη Καψάλη ο οποίος παρακολουθούσε την εκδήλωση θέλησε να τον διαβεβαιώσει «ότι ο σπόρος που έχεις ρίξει εσύ και η γενιά σου, έχει πιάσει τόπο, η νέα γενιά των μουσικών και των Ζαγορίσιων, αλλά και αυτών που ασχολούνται με τη Ζαγορίσια μουσική ακολουθούν τα βήματα σας και θα είναι όπως εσείς κι ακόμη καλύτεροι».

Η αντίδραση του μεγάλου δεξιοτέχνη του κλαρίνου, ήταν άμεση: «Μας φάγανε τα ηλεκτρονικά, εμείς με το ντουφέκι και εκείνοι με το κανόνι», απάντησε ο Γρηγόρης Καψάλης…

Ο κ. Διονυσόπουλος έκλεισε με ένα αισιόδοξο μήνυμα για την μουσική, λέγοντας, «εδώ η μουσική δεν πέθανε, υπάρχει μια ελπίδα και νομίζω θα το διαπιστώσετε ακούγοντας το cd και τους μουσικούς που έχουν συμμετάσχει, ζωντανά».

Στη συνέχεια όλοι οι μουσικοί ανέβηκαν στη σκηνή και για περίπου μια ώρα προσέφεραν στο κοινό τραγούδια από το διπλό cd που ηχογραφήθηκε με τους ίδιους.

Την εκδήλωση παρακολούθησαν, ο Δήμαρχος Ζαγορίου Βασίλης Σπύρου, η αντιδήμαρχος Αγγελική Ράπτη, οι επικεφαλής των παρατάξεων της μειοψηφίας, Γαβριήλ Παπαναστασίου και Λεωνίδας Τσουμάνης, εκ μέρους της Περιφέρειας ο εντεταλμένος Περιφερειακός σύμβουλος Γιάννης Καραμπίνας, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων Γιώργος Παπαδιώτης, ο Πολύβιος Καρράς, ο Γρηγόρης Καψάλης, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων και πολλοί Ζαγορίσιοι και φίλοι του Ζαγορίου.

Η δεύτερη εκδήλωση για τα 100 χρόνια

Το Σάββατο 4 Νοεμβρίου ακολουθεί η δεύτερη εκδήλωση για τα 100 χρόνια του Πολιτιστικού Συνδέσμου Ζαγορισίων, στις 8 το βράδυ, στην αίθουσα «Αρχιεπισκόπου Σπυρίδωνος» της πρώην Ζωσιμαίας Παιδαγωγικής Ακαδημίας. Θα παρουσιαστεί το ντοκιμαντέρ-αφιέρωμα στα 100 χρόνια του Συνδέσμου ως «αργυρούς αιών» σε σκηνοθεσία Σταύρου Ψυλλάκη.

Το ντοκιμαντέρ περιλαμβάνει συνεντεύξεις συνεργατών, φίλων και συνοδοιπόρων του Συνδέσμου και διανθίζεται με αποσπάσματα από εκδηλώσεις και παραστάσεις του.

epirus-tv-news.gr
epirusblog.gr
5 of 5
Γιάννενα: Σημαντική Προσφορά Στην Μουσική Παράδοση Του Ζαγορίου Το Cd «Το Ζιαφέτι Του Λάκη» Στον Μανασσή
epirusblog.gr
5 of 5
Ιωάννινα 5726338200558490949
item