Έρχονται μεγάλα πρόστιμα για τους παραβάτες των capital controls

Έρχονται μεγάλα πρόστιμα για τους παραβάτες των capital controls
Το θέμα της επιβολής κυρώσεων για υποθέσεις παραβίασης των capital controls αναμένεται να εξετάσει η Ολομέλεια της Επιτροπής Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών που συνεδριάζει αυτή την ώρα.
Στο επίκεντρο αναμένεται να βρεθεί συγκεκριμένη υπόθεση που αποκαλύφθηκε προσφάτως από τη Διεύθυνση Επιθεώρησης Εποπτευομένων Εταιρειών της Τράπεζας της Ελλάδος.
Το πόρισμα για την υπόθεση αυτή έχει σταλεί ήδη στον εισαγγελέα, ενώ η Διεύθυνση Νομικών Υπηρεσιών της κεντρικής τράπεζας έχει αναλάβει το έργο της επιβολής των κυρώσεων που προβλέπει ο νόμος.
Αυστηρές κυρώσεις
Σημειώνεται πως όποιος παραβαίνει την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου «Επείγουσες ρυθμίσεις για τη θέσπιση περιορισμών στην ανάληψη μετρητών και τη μεταφορά κεφαλαίων» (ΦΕΚ Α΄84, 18.7.2015) με την οποία επιβλήθηκαν οι κεφαλαιακοί περιορισμοί τον Ιούλιο του 2015, έρχεται αντιμέτωπος με αυστηρές κυρώσεις.
Συγκεκριμένα όποιος παραβαίνει το νόμο τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον τριών μηνών, με χρηματική ποινή έως 1/10 του ποσού της αντίστοιχης συναλλαγής, ενώ και το πιστωτικό ίδρυμα μέσω του οποίου έγινε η παραβίαση των περιορισμών υποχρεούται να καταγγείλει την σύμβαση εργασίας ή έργου του προσώπου που ευθύνεται για την παράβαση.
Να τονιστεί πως η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου προβλέπει πως η Τράπεζα της Ελλάδος υποχρεούται να πραγματοποιεί δειγματοληπτικούς ελέγχους για τη συμμόρφωση των τραπεζών και να επιβάλλει σε αυτές για κάθε παράβαση πρόστιμο ύψους έως 1/10 του ποσού της αντίστοιχης συναλλαγής.
epirusblog.gr
5 of 5
Έρχονται μεγάλα πρόστιμα για τους παραβάτες των capital controls
epirusblog.gr
5 of 5
πολιτική 1972779096058694682
item