Άρτα: Επέλαση από λαθραλιείς

Άρτα: Επέλαση από λαθραλιείς

Καθημερινές μάχες στη Λογαρού από τα μέλη του Συνεταιρισμού - Κλέβουν τα ψάρια και δεν αποδίδουν ούτε σέντσι φόρο - Ο Συνεταιρισμός παλεύει μόνος του ξεχασμένος από τους αρμόδιους.

Σε διπλή κατεύθυνση αγωνίζονται καθημερινά τα μέλη του Αγροτικού Αλιευτικού Συνεταιρισμού Κορωνησίας – Καλογερικού, καθότι εργάζονται για «τον άρτο τον επιούσιον» και παράλληλα δίνουν τη μάχη διαρκώς με όσους παρανόμως εισέρχονται στην λιμνοθάλασσα κλέβοντας μέρος των αλιευμάτων. Ουσιαστικά η μάχη από τη δική τους πλευρά δίνεται σε τρεις κατευθύνσεις:
-εργάζονται για να συντηρήσουν τις εγκαταστάσεις τους (φυλάκια και ιχθυοσυλλέκτες κλπ)
-να περιφρουρήσουν επί 24ωρο την έκτασης 40.000 στρεμμάτων λιμνοθάλασσα
-και να πείσουν αρχές και φορείς για την ανάγκη επιβολής κανόνων ώστε να σταματήσει η επέλαση των λαθραλιειών. 

Πρώτα αξίζει τον κόπο να γνωρίσει κανείς τι σημαίνει λιμνοθάλασσα Λογαρού. Είναι ένα φυσικό ιχθυοτροφείο το οποίο εκτείνεται σε 40.000 στρέμματα και ανήκει ασφαλώς στο κράτος. Οπότε ο Συνεταιρισμός που το εκμεταλλεύεται το νοικιάζει και αποδίδει κάθε μήνα το 10% στο κράτος. Το αποδίδει; Θα αναρωτηθεί ίσως κάποιος καθότι από το παρελθόν κλονισμένη είναι στην αντίληψη του έλληνα η εμπιστοσύνη στη λέξη «Συνεταιρισμός». 

Λοιπόν, σε ότι αφορά τους Αλιευτικούς και εν προκειμένω το συγκεκριμένο που εκμεταλλεύεται το δημόσιο πλούτο αποδίδεται και μάλιστα κάθε 15θήρο απαρέγκλιτα διότι ενοικιαστής ανάδοχος προκύπτει κάθε φορά από δημόσιο διαγωνισμό, με προκαθορισμένους όρους σύμβασης. 

Επίσης βάση της σύμβασης του αποδίδει υποχρεωτικά και το 5% επί των αλιευμάτων για έργα συντήρησης του φυσικού περιβάλλοντος της λιμνοθάλασσας όπως συντήρησης των αυλάκων που καθαρίζονται κλπ. Όλα αυτά γίνονται από το 5% που αποδίδει ο Συνεταιρισμός. Οπότε συνολικά 15%. 

Επιπρόσθετα φορολογείται με το 13% για κάθε ποσότητα που διακινεί και τέλος κατ’ έτος φορολογείται συνολικά όπως κάθε άλλη επιχείρηση επί των κερδών. 

Όπως λένε οι άνθρωποιμτου Συνεταιρισμού, τα τελευταία χρόνια το κακό έχει παραγίνει… Η εικόνα που επικρατεί με αλλεπάλληλες επιδρομές μηχανοκίνητων σκαφών εντός του ιχθυοτροφείου δηλαδή της λιμνοθάλασσας είναι απερόγραπτη, αφού κλέβουν ουσιαστικά τις ποσότητες των ψαριών χωρίς να αποδίδουν ούτε το 10% στον συνεταιρισμό αλλά ούτε και φόρο στο κράτος… 

Μονο με άδεια
Η δυνατότητα να ψαρέψει κάποιος εντός της λιμνοθάλασσας δίνεται μεν και πάλι όμως υπό όρους. 

Κι αυτοί είναι: Να πρόκειται για δεδηλωμένο αλιέα από τις παράκτιες περιοχές που γειτνιάζουν με την λιμνοθάλασσα, ο οποίος να έχει άδεια στην βάρκα του μέχρι μιας ιπποδύναμης για να μην προκαλέσει φθορές στο φυσικό ιχθυοτροφείο και παράλληλα να ψαρέψει κατόπιν συνεννόησης με τον συνεταιρισμό και να αποδώσει το 10% σε αυτόν και ασφαλώς να φορολογηθεί μετέπειτα για την επαγγελματική δραστηριότητα εμπορίας αλιευμάτων. 

Δεν συμβαίνει, λοιπόν αυτό, αλλά όποιος -και στην ευρύτερη περιοχή είναι πολλοί- διαθέτει μια βάρκα χωρίς άδεια… μπουκάρει εντός της λιμνοθάλασσας και ψαρεύει κατά το δοκούν. 

Κι όπου «κατά το δοκούν», σημαίνει ότι «ψαρεύουν ανεξαιρέτως όλα τα μεγέθη, ψαρεύουν κοντά στα σημεία των αυλάκων όπου συγκεντρώνονται τα ψάρια για να προστατευτούν αυτή την εποχή, κάτι που δεν πρέπει να γίνεται διώχνουν έτσι εκτός όλα τα υπόλοιπα, και κυρίως κοντά στις μπούκες αφήνουν ίχνη αίματος αλιεύοντας εκεί με αποτέλεσμα να μην εισέρχονται ψάρια… γιατί μυρίζουν έτσι τον κίνδυνο». 

Επιπλέον ψαρεύουν μεγάλες ποσότητες χωρίς καμιά απόδοση στον συνεταιρισμό, ούτε βέβαια και φορολογούνται γι’ αυτές και στη συνέχεια πουλάνε σε εμπόρους με πολύ χαμηλή τιμή εφόσον δεν έχουν κανένα έξοδο, και άρα μπλοκάρουν παντελώς την φυσική λειτουργία της αγοράς προσφορά- ζήτηση - τιμή.

Έρχονται και ξένοι!
Και ασφαλώς δεν πρόκειται μόνο για όσους κατάγονται από την παράκτια ζώνη των χωριών που εφάπτονται στην λιμνοθάλασσα αλλά για επιτήδειους που φτάνουν από όλη την Άρτα και έξω από αυτήν. 

«Έχουμε περιστατικά με συλλήψεις λαθραλιείας από την περιοχή του Μεσολογγίου μέσα στη Λογαρού και είμαστε στα δικαστήρια», εξήγησε ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού, κ. Κώστας Ζαχαριάς, προσθέτοντας ότι ενώ δεν επιτρέπεται όμως μπαίνουν από όλη την Άρτα ορεινά και πεδινά μέχρι και από την ευρύτερη περιοχή της περιφέρειας. Απ’ οπουδήποτε βρίσκουμε μέσα κόσμο να ψαρεύει. 

Κυνηγητό 
Μέλη του συνεταιρισμού έρχονται διαρκώς αντιμέτωποι με τους λαθραλιείς εντός της λιμνοθάλασσας και τα τελευταία χρόνια το… παιγνίδι έχει χοντρύνει. Γιατί; Μα διότι κάθε μήνυση κάνει να εκδικαστεί έτη πολλά και έτσι αποθρασύνονται και οι παραβάτες, που ούτε λίγο ούτε πολύ λένε «κάντε μου μήνυση και μέχρι να εκδικαστεί εγώ θα συνεχίσω, όταν θα πληρώσω το πρόστιμό θα έχω βγάλει πολλά περισσότερα». 

Τραγέλαφος φρούρησης 
Ακόμη χειρότερα είναι τα πράγματα με τη φρούρηση. Προ ετών αποφάσισε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να αναθέσει την φρούρηση λιμνοθαλασσών στην αστυνομία αντί του λιμενικού. 

Έτσι άρχισαν να ηχούν ακόμη χειρότερα τα μαντάτα. Γιατί; Πολύ απλά η αστυνομία δεν διαθέτει βάρκα για να μπαίνει εντός και να συλλαμβάνει παρανόμους αλιείς χωρίς άδειες. 

Παρόλα αυτά στο διάστημα που μεσολάβησε μέχρι να πειστεί το υπουργείο για το λάθος στρατηγικής μέλη του συνεταιρισμού αναφέρουν ότι η τοπική αστυνομία έκανε προσπάθεια να ανταποκριθεί. 

Τελικά το αυτονόητο, ότι δεν μπορεί παρά να αποτελεί ευθύνη του Λιμενικού ο τομέας αυτός, έγινε κατανοητό από το υπουργείο κι έτσι άλλαξε και πάλι το θεσμικό πλαίσιο κι επέστρεψε η αρμοδιότητα στο Λιμενικό. 

Χάνει και η φύση Το πρόβλημα είναι σοβαρό και χρονίζει. Ενημέρωση έχουν κάνει τα μέλη προς κάθε κατεύθυνση, βουλευτές, αντιπεριφερειάρχη μέχρι και στο υπουργείο έχουν οδηγηθεί διαμαρτυρόμενοι για το πρόβλημα, αφού στο τέλος έχουν οι ίδιοι πολλαπλές οικονομικές απώλειες. 
-Χάνουν από τα ψάρια που κλέβονται χωρίς κανείς να αποδίδει τίποτε. 
-Χάνουν από τα μικρότερα μεγέθη που πιάνουν οι παράνομοι αφού μόνο ο συνεταιρισμός διαχειρίζεται με σύνεση το ιχθυογενετικό απόθεμα. 
-Χάνουν από την λαθραία διακίνηση προς εμπόρους που συνοδεύεται και από χαμηλές τιμές των λαθραίων αλιέων. 
-Χάνουν από την μη προσέλευση ψαριών στη Λιμνοθάλασσα όταν οι λαθραίοι ψαρεύουν κοντά στις εισόδους 
-Χάνει και το κράτος διότι δεν φορολογούνται οι απώλειες με αυτό τον τρόπο κι όσα παράνομα διακινούνται από μη αδειούχους αλιείς. 

Ζητούν προστασία
Ο Συνεταιρισμός με κάθε τρόπο και σε κάθε επίσημο φορέα ζητά την προστασία τόσο του φυσικού περιβάλλοντος της λιμνοθάλασσας τη διαχείριση του οποίου με άλλους όρους κάνουν οι επαγγελματίες και μέλη του συνεταιρισμού και με άλλους οι λαθραίοι εισβολής, και κυρίως των εισοδημάτων τους που μειώνονται κάθε χρόνο. 

Το αυγοτάραχο που πωλείται κάθε χρόνο μειώθηκε μέσα στην τελευταία τετραετία στο μισό ακριβώς γιατί τους κλέβουν τα αβγόμενα κεφαλοειδή.

ixotisartas.gr
epirusblog.gr
5 of 5
Άρτα: Επέλαση από λαθραλιείς
epirusblog.gr
5 of 5
Αρτα 2056633062919339110
item