Χάος στη Ζιμπάμπουε: Στρατός στο δρόμο - Κρατείται ο πρόεδρος Μουγκάμπε Χάος στη Ζιμπάμπουε: Στρατός στο δρόμο - Κρατείται ο πρόεδρος Μουγκάμπε | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Χάος στη Ζιμπάμπουε: Στρατός στο δρόμο - Κρατείται ο πρόεδρος Μουγκάμπε

Χάος στη Ζιμπάμπουε: Στρατός στο δρόμο - Κρατείται ο πρόεδρος Μουγκάμπε

«Σώος και αβλαβής» ο πρόεδρος - Στρατηγός ανακοίνωσε ότι στόχος είναι να απομακρυνθούν τα κακοποιά στοιχεία από το περιβάλλον Μουγκάμπε - Συνελήφθη ο υπουργός Οικονομικών - Αρνούνται ότι πρόκειται για πραξικόπημα.

Στο χάος φαίνεται ότι βυθίζεται η Ζιμπάμπου καθώς στρατιώτες και τεθωρακισμένα οχήματα έχουν κλείσει δρόμους για να αποκλείσουν την πρόσβαση στα γραφεία της κυβέρνησης, το κοινοβούλιο αλλά και τα δικαστήρια στο κέντρο της Χαράρε, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες που επικαλείται το πρακτορείο Ρόιτερς.

Ο στρατός κατέλαβε την εξουσία τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα σε μια «στοχευμένη» επιχείρηση με σκοπό την απομάκρυνση «κακοποιών στοιχείων» στο περιβάλλον και της κυβέρνησης του 93χρονου προέδρου Ρόμπερτ Μουγκάμπε.

O στρατός της Ζιμπάμπουε ανακοίνωσε ότι ο πρόεδρος Μπουγκάμπε κρατείται, αλλά είναι «σώος και αβλαβής», χωρίς να δίνουν λεπτομέρειες για το πού βρίσκεται. 

Αρκετοί πολίτες έχουν σχηματίσει ουρές μπροστά σε αυτόματα μηχανήματα τραπεζικών συναλλαγών, προφανώς για να σηκώσουν μετρητά, ενώ άλλοι άρχισαν να πηγαίνουν στις δουλειές τους, σύμφωνα με το πρακτορείο.

Νωρίτερα ο στρατός ανακοίνωσε ότι έθεσε υπό κράτηση και τον υπουργό Οικονομικών της αφρικανικής χώρας, τον Ιγκνέσιους Τσόμπο.

Ο Τσόμπο είναι ένα από τα ηγετικά στελέχη της λεγόμενης τάσης «G40» στο κυβερνών κόμμα ZANU-PF, της οποίας επικεφαλής είναι η σύζυγος του προέδρου Μουγκάμπε, η Γκρέις, η οποία θέλει να διαδεχθεί τον 93χρονο πρόεδρο.

Νωρίτερα, ανώτεροι αξιωματικοί του στρατού αρνήθηκαν ότι έγινε στρατιωτικό πραξικόπημα στη χώρα σε τηλεοπτικό τους διάγγελμα—με το οποίο στην πράξη επιβεβαίωσαν την κατάληψη της εξουσίας και διαβεβαίωσαν ότι ο πρόεδρος Μουγκάμπε είναι «σώος και αβλαβής».

Ο στρατηγός ο οποίος έκανε το διάγγελμα είπε πως η «ομαλότητα» θα επιστρέψει στη χώρα μόλις οι ένοπλες δυνάμεις ολοκληρώσουν την «αποστολή» τους.
Epirusblog Gr
5 of 5
Χάος στη Ζιμπάμπουε: Στρατός στο δρόμο - Κρατείται ο πρόεδρος Μουγκάμπε
Epirusblog Gr
5 of 5
κοσμος 1651076625660497753
Σχόλια
item