Τσακαλώτος προς μεσαίες τάξεις:«Υπάρχει το σύστημα» για την υψηλή φορολογία Τσακαλώτος προς μεσαίες τάξεις:«Υπάρχει το σύστημα» για την υψηλή φορολογία | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Τσακαλώτος προς μεσαίες τάξεις:«Υπάρχει το σύστημα» για την υψηλή φορολογία

Τσακαλώτος προς μεσαίες τάξεις:«Υπάρχει το σύστημα» για την υψηλή φορολογία

Στο σύστημα επιρρίπτει τις ευθύνες για την υψηλή φορολογία ο Ευκλείδης Τσακαλώτος απευθυνόμενος στις μεσαίες τάξεις που επιβαρύνονται ιδιαίτερα.

«Οι μεσαίες τάξεις πρέπει να γνωρίζουν ότι το γεγονός πως υπάρχει στη χώρα υψηλότερη φορολογία, αλλά λιγότερα νοσοκομεία και σχολεία, είναι αποτέλεσμα του ότι οι κυρίαρχες τάξεις και τα κόμματα που τις υποστηρίζουν έχουν χτίσει ένα σύστημα, όπου οι πλούσιοι έχουν την απόλυτη προστασία από το θεσμικό πλαίσιο, μπορούν νομίμως να εξαιρεθούν από τη φορολογία και λειτουργούν με διαφορετικούς κανόνες από τους υπόλοιπους όπως αποκαλύφθηκε εκ νέου με τα Paradise Papers» αναφέρει χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών σε συνέντευξή του στο ΑΜΠΕ.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, προσθέτει πως «οι μεσαίες τάξεις δεν μπορούν να ευελπιστούν σε καλύτερες ημέρες από τις δυνάμεις που έχτισαν αυτό το σύστημα, αλλά μόνον από τις δυνάμεις που σε ευρωπαϊκό επίπεδο προσπαθούν να το αλλάξουν».

Ο υπουργός Οικονομικών αποκαλύπτει το πώς θα κατανεμηθεί φέτος το μέρισμα από την υπέρβαση του πλεονάσματος, λέγοντας ότι το κομμάτι για κοινωνικούς σκοπούς θα είναι σαφώς μεγαλύτερο από πέρυσι και θα επηρεάσει πάνω από 1 εκατομμύριο νοικοκυριά με εισοδηματικά και άλλα κριτήρια, όπως για παράδειγμα ο αριθμός των παιδιών. 


Με αυτόν τον τρόπο θα αφορά -επισημαίνει- και πολλές ευάλωτες κατηγορίες, όπως συνταξιούχους και ανέργους - αλλά και κομμάτι της μεσαίας τάξης.

Ο κ. Τσακαλώτος δηλώνει, παράλληλα, ότι θα υπάρξει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement) «το ταχύτερο δυνατόν» και εντός χρονοδιαγράμματος για την γ' αξιολόγηση και αμέσως μετά την ολοκλήρωσή της θα συγκεκριμενοποιηθούν και τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος. 


Υπογραμμίζει, επίσης, παρατήρησε ότι η κυβέρνηση κάνει τα πάντα για μια «καθαρή έξοδο» από το Πρόγραμμα, ενώ το ευχάριστο είναι ότι όλο και περισσότεροι «παίκτες», οι θεσμοί και οι χώρες του Eurogroup, προσανατολίζονται σε μια ευνοϊκή έξοδο της Ελλάδας από το μνημόνιο.

Μιλώντας στο μεταξύ για το κοινωνικό μέρισμα ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος είπε ότι αφορά τις κοινωνικές ομάδες που έχουν πληγεί βαρύτατα από την κρίση, δηλαδή αφορά τα χαμηλότερα κοινωνικά στρώματα και θα είναι υψηλότερο από πέρυσι.

«Το κοινωνικό μέρισμα θα το πάρουν οι πραγματικά ευάλωτες ομάδες της κοινωνίας, δεν θα μοιραστεί οριζοντίως στην κοινωνία επειδή ο κ. Μητσοτάκης είχε τη φαεινή ιδέα να προτείνει οριζόντια μείωση του ΕΝΦΙΑ» δήλωσε μάλιστα. 
Epirusblog Gr
5 of 5
Τσακαλώτος προς μεσαίες τάξεις:«Υπάρχει το σύστημα» για την υψηλή φορολογία
Epirusblog Gr
5 of 5
πολιτική 5637852384302363335
Σχόλια
item