Γιάννενα: Ένας Γιαννιώτης διακρίθηκε σε παγκόσμιο διαγωνισμό καινοτομίας Γιάννενα: Ένας Γιαννιώτης διακρίθηκε σε παγκόσμιο διαγωνισμό καινοτομίας | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Γιάννενα: Ένας Γιαννιώτης διακρίθηκε σε παγκόσμιο διαγωνισμό καινοτομίας

Γιάννενα: Ένας Γιαννιώτης διακρίθηκε σε παγκόσμιο διαγωνισμό καινοτομίας

Και ένας Γιαννιώτης συγκαταλέγεται στην ομάδα των τεσσάρων φοιτητών του Πολυτεχνείου, με την επωνυμία Clustergy, που διακρίθηκε ανάμεσα σε 5.000 φοιτητές από 80 χώρες, στο διαγωνισμό καινοτομίας για τα αυτοκίνητα, που οργάνωσε η γαλλική πολυεθνική «Valeo».

Πρόκειται για την 4η έκδοση του διαγωνισμού «Valeo Innovation Challenge» στον οποίο συμμετείχαν τελικά 1.628 ομάδες από πολλά πανεπιστήμια. Ανάμεσά τους, η ελληνική ομάδα Clustergy του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, μέλος της οποίας αποτελούσε ο απόφοιτος των Δωδωναίων Εκπαιδευτηρίων Τάσος Τσουμάνης.

Με πενιχρά μέσα, αλλά πολλή φαντασία, γνώση, δουλειά, συντονισμό και μεθοδικότητα, τα παιδιά της Clustergy κατόρθωσαν να διακριθούν ανάμεσα στις επτά πρώτες ομάδες που υποδέχθηκε η Valeo την περασμένη εβδομάδα στο Παρίσι. Οι άλλες έξι ομάδες ήταν από το Μεξικό, την Ινδία, τη Γαλλία, την Ισπανία και δύο από την Πολωνία.


Οι τέσσερις φοιτητές του Πολυτεχνείου πέτυχαν τη μεγάλη πρόκληση της διάκρισής τους, χάρη στην πρωτοπόρα και με προβολή στο μέλλον, φουτουριστική τους πρόταση, για «διαμοιρασμό ενέργειας ανάμεσα σε ηλεκτρικά οχήματα που βρίσκονται εν κινήσει στους αυτοκινητοδρόμους». 


Μια ιδέα που φιλοδοξεί να δώσει ένα τέλος στο «άγχος της αυτονομίας» (range anxiety). 
Η φόρτιση επιτυγχάνεται πρακτικά με ασύρματους φορτιστές, που έχουν τοποθετηθεί στους προφυλακτήρες μπρος και πίσω από τα οχήματα. Έτσι, όταν αυτά πλησιάζουν μεταξύ τους στον αυτοκινητόδρομο, θα μπορούν να ανταλλάσσουν ηλεκτρική ενέργεια.


Μιλάμε δηλαδή για διασυνδεσιμότητα μεταξύ των οχημάτων, η οποία επιτυγχάνεται χάρις σε έναν κεντρικό εξυπηρετητή «cloud», όπου το κάθε όχημα θα στέλνει τις παραμέτρους του. Το κεντρικό σύστημα του εξυπηρετητή θα παίρνει κάποιες αποφάσεις με κάποια στρατηγική, ώστε να επιτυγχάνεται το ασφαλές σμίξιμο των δύο για την ανταλλαγή ενέργειας, χωρίς να σταματήσει στον αυτοκινητόδρομο κανένα όχημα.


Οι τέσσερις της Clustergy συναντήθηκαν και συνεργάστηκαν κατά τα φοιτητικά τους χρόνια στο Πολυτεχνείο. Σήμερα, ο Τάσος είναι στο 2ο έτος του διδακτορικού του και δουλεύει ταυτόχρονα στον τομέα της αιολικής ενέργειας.


Η προηγούμενη εμπειρία τους, που τους επέτρεψε να δέσουν σαν ομάδα, ήταν η συμμετοχή στο διαγωνισμό εξοικονόμησης ενέργειας της πετρελαϊκής εταιρίας Shell. Σχεδίασαν και κατασκεύασαν ένα νέο πρωτότυπο ηλεκτρικό όχημα από την αρχή ως το τέλος, έως το τελευταίο καλώδιο ή κουμπί. Ανάμεσα σε 200 ομάδες που πήραν μέρος, η ομάδα είχε τρεις πανευρωπαϊκές διακρίσεις, με βραβεία για «ομαδικό πνεύμα», «στρατηγική της επικοινωνίας» και βραβείο «τεχνικής καινοτομίας».


Επόμενος στόχος, όπως τόνισε ο Τάσος Τσουμάνης σε δηλώσεις του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, είναι η δημιουργία μιας «start-up». «Αυτό είναι το ιδανικό σενάριο για μας. Έχουμε ολοκληρώσει τις σπουδές και έχουμε περάσει σε ένα επόμενο στάδιο, όπου θέλουμε να μείνουμε και να δημιουργήσουμε στην Ελλάδα. 


Με επιμονή μένουμε. Βλέπουμε ότι έξω υπάρχει καινοτομία, έξω υπάρχει εξέλιξη, έξω υπάρχουν ευκαιρίες, μέσα στην Ελλάδα υπάρχουν αδικίες, εμείς όμως με επιμονή μένουμε μέσα, με χαμηλούς μισθούς, αλλά θέλουμε να είμαστε αυτοί που θα είναι παρόντες στα πρώτα βήματα της Ελλάδας στην ανάπτυξη», ανέφερε χαρακτηριστικά.

agon.gr
Epirusblog Gr
5 of 5
Γιάννενα: Ένας Γιαννιώτης διακρίθηκε σε παγκόσμιο διαγωνισμό καινοτομίας
Epirusblog Gr
5 of 5
Ιωάννινα 8848940258973632057
Σχόλια
item