Ήπειρος: Η μειωμένη κίνηση στις φετινές ενδιάμεσες εκπτώσεις απέδειξε ότι… Η ΑΓΟΡΑ…ΚΑΘΕ ΠΕΡΥΣΙ ΚΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ! Ήπειρος: Η μειωμένη κίνηση στις φετινές ενδιάμεσες εκπτώσεις απέδειξε ότι… Η ΑΓΟΡΑ…ΚΑΘΕ ΠΕΡΥΣΙ ΚΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ! | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Ήπειρος: Η μειωμένη κίνηση στις φετινές ενδιάμεσες εκπτώσεις απέδειξε ότι… Η ΑΓΟΡΑ…ΚΑΘΕ ΠΕΡΥΣΙ ΚΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ!

Ήπειρος: Η μειωμένη κίνηση στις φετινές ενδιάμεσες εκπτώσεις απέδειξε ότι… Η ΑΓΟΡΑ…ΚΑΘΕ ΠΕΡΥΣΙ ΚΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ!

Αποκαλυπτικά τα στοιχεία της ΕΣΕΕ, σύμφωνα με τα οποία οι πωλήσεις στα Γιάννενα μειώθηκαν έως 10%, στην Πρέβεζα έως 20% και στην Άρτα έως 40%

Δεν ήταν τελικά αποδοτικές όσο ήλπιζαν οι έμποροι, οι ενδιάμεσες εκπτώσεις, σύμφωνα με τα απολογιστικά στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα χθες η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) και πλέον το βλέμμα των μικρομεσαίων στρέφεται στην χριστουγεννιάτικη αγορά, μπας και καταφέρει να ανακάμψει έστω και λίγο ο τζίρος. 
Εάν εξαιρέσει κανείς τις μεγάλες αλυσίδες πολυκαταστημάτων, οι οποίες προσελκύουν και την συντριπτική πλειοψηφία των καταναλωτών, οι ντόπιοι καταστηματάρχες με δυσκολία τα βγάζουν πέρα, και προσπαθούν να επιβιώσουν σ’ ένα άκρως ανταγωνιστικό περιβάλλον, χωρίς όμως να έχουν βοήθεια από πουθενά. 
Γιατί ενώ η κίνηση βαίνει συνεχώς μειούμενη,  οι υποχρεώσεις (Εφορία, δάνεια, ασφαλιστικά ταμεία, ανελαστικά έξοδα) τους πνίγουν στην κυριολεξία!
Πτωτική πορεία
Όσον αφορά τις ενδιάμεσες εκπτώσεις, οι πωλήσεις των καταστημάτων λιανεμπορίου πανελλαδικά κατέγραψαν πτωτική τάση κατά 8,2%, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, ενώ αρνητικό ήταν το πρόσημο και στην Ηπειρωτική αγορά. 
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΣΕΕ που συνέλεξε από τους κατά τόπους εμπορικούς συλλόγους, στα Γιάννενα η πτώση στις πωλήσεις κινήθηκε από 1% έως 10%, ενώ χειρότερη ήταν η εικόνα στην Πρέβεζα (11 – 20%) και ακόμη χειρότερη στην Άρτα με την πτώση να κυμαίνεται από 31% έως 40%!
Επιμέρους στοιχεία…
Μετά την πτώση που παρατηρήθηκε το Μάιο του 2017, όσον αφορά στο ποσοστό των επιχειρήσεων που συμμετέχουν στα εκπτωτικά δεκαήμερα, όπως προκύπτει από την έρευνα,  η συμμετοχή των εμπορικών επιχειρήσεων στην ενδιάμεση εκπτωτική φθινοπωρινή περίοδο του 2017 επανέρχεται στην τάξη του 70%. 
Τα καταστήματα ένδυσης/υπόδησης εμφανίζουν το μεγαλύτερο ποσοστό συμμετοχής στις ενδιάμεσες εκπτώσεις (85%), ενώ τα επιμορφωτικά είδη το μικρότερο (32%).
Όσον αφορά στο ύψος των εκπτώσεων μία στις τρεις επιχειρήσεις επέλεξαν να πραγματοποιήσουν εκπτώσεις μεταξύ 11% - 20%, μία στις πέντε μεταξύ 21% - 40% και μία στις δέκα κινήθηκαν είτε σε χαμηλού επιπέδου εκπτώσεις 1% - 10%, είτε σε υψηλού επιπέδου, άνω του 40%.
Η πλειονότητα των επιχειρήσεων πραγματοποίησε εκπτώσεις στο σύνολο των προϊόντων που διέθετε το κατάστημα, με το ποσοστό να ανέρχεται στο 57%. 
Μία στις πέντε επιχειρήσεις επέλεξε μία συγκεκριμένη κατηγορία προϊόντων και μία στις δέκα πραγματοποίησε εκπτώσεις είτε σε εμπορεύματα που υπήρχαν σε απόθεμα (stock), είτε στο μεγαλύτερο μέρος των νέων παραλαβών της σεζόν.
Η πλειονότητα των επιχειρηματιών σε ποσοστό 48% πιστεύει ότι οι ενδιάμεσες φθινοπωρινές εκπτώσεις δεν επηρεάζουν το συνολικό τζίρο της φθινοπωρινής -χειμερινής περιόδου. 
Συμπερασματικά, σε ακόμα μία εποχική έρευνα της ΕΣΕΕ αποτυπώνεται η δυσαρέσκεια του εμπορικού κόσμου προς το μέτρο των ενδιάμεσων εκπτώσεων. Συγκεκριμένα το 60% των επιχειρηματιών είναι αντίθετο προς αυτό και το 35% εκφράζει τη σύμφωνη γνώμη του.
Η κυριακάτικη λειτουργία
Όσον αφορά στη λειτουργία των καταστημάτων την Κυριακή 5 Νοεμβρίου, τέσσερις στους δέκα επιχειρηματίες πιστεύουν ότι το άνοιγμα των καταστημάτων είχε αρνητικό αντίκτυπο στο ύψος των πωλήσεων ολόκληρης της εκπτωτικής φθινοπωρινής περιόδου για την  επιχείρησή τους. 
Το ίδιο περίπου ποσοστό δήλωσε ότι δεν επηρεάστηκε ο τζίρος του δεκαπενθημέρου από το άνοιγμα των καταστημάτων την Κυριακή και ένας στους πέντε υποστήριξε  ότι επηρεάστηκε θετικά.
Σε καμία επιχείρηση δεν αυξήθηκε ο αριθμός των μισθωτών, ώστε να καλυφθεί η ανάγκη απασχόλησης για τη λειτουργία του καταστήματος την Κυριακή. Αντιθέτως στο 26% των περιπτώσεων έχει επεκταθεί το ωράριο των ήδη υπαρχόντων υπαλλήλων και στο 72% οι επιχειρηματίες έχουν επωμιστεί προσωπικά την κάλυψη της συγκεκριμένης ανάγκης.
Στο ερώτημα αν το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές επιβαρύνει το λειτουργικό κόστος της επιχείρησης, το 80% απαντά ότι το επιβαρύνει σε κάποιο βαθμό από λίγο έως πάρα πολύ και το 16% δηλώνει πως δεν επηρεάζεται καθόλου. 
Τέλος, τέσσερις στους δέκα επιχειρηματίες θεωρούν ότι το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές δεν έχει συμβάλει σε κανέναν βαθμό στην αύξηση της επισκεψιμότητας. Το ίδιο περίπου ποσοστό δηλώνει ότι έχει βοηθήσει έστω και λίγο, ένας στους πέντε θεωρεί ότι έχει συμβάλει πολύ και μόλις το 5% πάρα πολύ.
proinoslogos.gr
Epirusblog Gr
5 of 5
Ήπειρος: Η μειωμένη κίνηση στις φετινές ενδιάμεσες εκπτώσεις απέδειξε ότι… Η ΑΓΟΡΑ…ΚΑΘΕ ΠΕΡΥΣΙ ΚΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ!
Epirusblog Gr
5 of 5
Ιωάννινα 6202368984179801436
Σχόλια
item