Γιάννενα: Ξέσπασε «πόλεμος» για τις κοινωνικές δομές Γιάννενα: Ξέσπασε «πόλεμος» για τις κοινωνικές δομές | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Γιάννενα: Ξέσπασε «πόλεμος» για τις κοινωνικές δομές

Γιάννενα: Ξέσπασε «πόλεμος» για τις κοινωνικές δομές

Το «αλαλούμ» που επικρατεί στον χώρο των κοινωνικών δομών, έρχονται να επιβεβαιώσουν οι τελευταίες εξελίξεις αναφορικά με τη λειτουργία των Κοινωνικών Φαρμακείων και, στην περίπτωση της πόλης των Ιωαννίνων, του Κοινωνικού Δημοτικού Οδοντιατρείου, που απειλούνται με «λουκέτο».

«Δεν υπάρχει περίπτωση να κλείσει ούτε μια δομή. Όποιος θέλει ας έρθει να τις κλείσει», τόνισε ο πρόεδρος του Οργανισμού Κοινωνικής Προστασίας, Αλληλεγγύης και Προσχολικής Αγωγής του δήμου Ιωαννιτών Φίλιππας Τσουμάνης, ανακοινώνοντας τις σχετικές αποφάσεις που διαβιβάστηκαν από το υπουργείο Υγείας.

Ακόμη πιο περίεργο είναι ότι, από τη μια μεριά, όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης που λειτουργούν αυτές οι δομές, δεν υπάρχει θεσμικό πλαίσιο και, από την άλλη πλευρά, ένα άλλο υπουργείο, αυτό της Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, εντάσσει την λειτουργία τους στο ΕΣΠΑ.


Και στις δύο περιπτώσεις, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας οδηγήθηκε στην απόφαση κλεισίματος, λόγω των αντιδράσεων που υπάρχουν από τις αντίστοιχες επαγγελματικές ενώσεις, των φαρμακοποιών και οδοντιάτρων.


Με σειρά εγγράφων του, από τον περασμένο Μάιο έως πρόσφατα, στα τέλη Οκτωβρίου, ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος ζητά την κατάργηση των κοινωνικών φαρμακείων, προβάλλοντας ως επιχείρημα ότι στην ισχύουσα νομοθεσία δεν υφίσταται θεσμικό πλαίσιο για την ίδρυση και λειτουργία τους, καθώς και ότι, από το 2016 που θεσπίστηκε το δικαίωμα ελεύθερης πρόσβασης σε όλες τις δημόσιες δομές υγείας για την παροχή νοσηλευτικής και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης σε ανασφάλιστους και σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, «ευλόγως τίθεται το ερώτημα ως προς τη σκοπιμότητα τόσο της συνέχισης λειτουργίας των ήδη λειτουργούντων κοινωνικών φαρμακείων, πόσο μάλλον της ίδρυσης νέων κοινωνικών φαρμακείων από δήμους ή άλλους φορείς».


Σε κάποιες περιπτώσεις, μάλιστα, ακούστηκαν και άλλα επιχειρήματα, όπως η ανεξέλεγκτη χορήγηση φαρμάκων από μη ειδικούς, στα οποία απάντησε με έμφαση ο κ. Τσουμάνης.


«Στο Δημοτικό Φαρμακείο Ιωαννίνων υπάρχει φαρμακοποιός και εξειδικευμένο προσωπικό μέσω ΕΣΠΑ, ούτε φάρμακα δίνονται ανεξέλεγκτα, αλλά μόνο με ιατρική συνταγή, ούτε υπάρχουν στα κοινωνικά φαρμακεία ναρκωτικές ουσίες, όπως αναφέρουν. 


Αυτές οι δομές αποτελούν μια αναγκαιότητα για πολλούς συμπολίτες μας», ανέφερε χαρακτηριστικά, με δεδομένο πως οι συγκεκριμένοι βρίσκονται όντως εγκλωβισμένοι σε μια ιδιότυπη «ομηρία», αφού δεν είναι ούτε άνεργοι, ούτε απολυμένοι.

«Υπάρχει μια νέα σύγχυση στην κυβέρνηση που από τη μια καταγγέλλει αυτές τις δομές και από την άλλη τις εντάσσει στο ΕΣΠΑ», σημείωσε.

«ΦΡΕΝΟ» ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟΓια τους ίδιους λόγους, περίπου, οδηγείται σε κλείσιμο και το Δημοτικό Οδοντιατρείο, μετά την επίμονη αλληλογραφία του Οδοντιατρικού Συλλόγου Ιωαννίνων με το υπουργείο.


Ο κ. Τσουμάνη ανέφερε ότι ο Οδοντιατρικός Σύλλογος «προκάλεσε» την ανάκληση της άδειας του Κοινωνικού Οδοντιατρείου, μετά και την κωλυσιεργία που είχε επιδείξει από την αρχή στην αδειοδότησή του.


Μάλιστα, καταγγέλλει τον Οδοντιατρικό Σύλλογο ότι λειτουργεί εκβιαστικά προς τα μέλη του, προκειμένου να μη στελεχωθεί και λειτουργήσει το Οδοντιατρείο. Όπως ανέφερε, το διοικητικό συμβούλιο, με απόφασή του στις 5 Οκτωβρίου, «εκβιάζει, ούτε λίγο ούτε πολύ» ότι θα οδηγήσει στο πειθαρχικό και θα υποστεί κυρώσεις όποιος εργαστεί στο κοινωνικό οδοντιατρείο.


«Αν νομίζει ο Οδοντιατρικό Σύλλογος ή ο Φαρμακευτικό Σύλλογος ότι θα έχουν κέρδος και έσοδα από άπορους συμπολίτες μας είναι γελασμένοι, γιατί πολύ απλά, κανείς από αυτούς που προσέρχονται στις δομές, δε θα είχαν πάει ποτέ στον οδοντίατρο ή για να πάρουν φάρμακα. Δεν έχει κανένα νόημα όλη αυτή η κατάσταση, είναι όμως αποφάσεις που δείχνουν την κοινωνική ευαισθησία των ανθρώπων που βρίσκονται σε αυτά τα όργανα», σημείωσε χαρακτηριστικά.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΦΑΡΜΑΚΩΝΣτο μεταξύ, σημαντικός αριθμός φαρμάκων και ιατροφαρμακευτικού υλικού συγκεντρώθηκε στην «Εβδομάδα Συγκέντρωσης Φαρμάκων», που διοργάνωσε ο Ο.Κ.Π.Α.Π.Α. από τις 16 έως τις 22 Οκτωβρίου, χάρη στην ευαισθητοποίηση και αλληλεγγύη που επέδειξαν εκατοντάδες πολίτες και φορείς της πόλης. 


Το υλικό θα διατεθεί σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες των Ιωαννίνων μέσω της δομής του Κοινωνικού Φαρμακείου, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Οργανισμός.

Για την επιτυχία της δράσης αυτής, πέρα από τους μεμονωμένους πολίτες, συνέβαλαν η Μητρόπολη Ιωαννίνων, το πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, η Αστυνομική Διεύθυνση Ιωαννίνων, η Πυροσβεστική Υπηρεσία Ιωαννίνων, ο Ερυθρός Σταυρός, τα σχολεία δημόσιας και ιδιωτικής εκπαίδευσης όλων των βαθμίδων, οι παιδικοί σταθμοί της πόλης, τα φροντιστήρια μέσης και ξενόγλωσσης εκπαίδευσης και πολλοί εργασιακοί χώροι που δέχθηκαν να τοποθετήσουν τα ειδικά κουτιά συγκέντρωσης του υλικού. 


«Το διοικητικό συμβούλιο του Ο.Κ.Π.Α.Π.Α. αναγνωρίζει τη μεγάλη κοινωνική ευαισθητοποίηση των Γιαννιωτών και ευχαριστεί δημόσια όσους συμμετείχαν και στήριξαν την προσπάθεια αυτή.


Επειδή όμως οι ανάγκες είναι μεγάλες και συνεχείς, καλούμε όλους τους συμπολίτες μας να συνεχίσουν να προσφέρουν τη στήριξή τους στις δράσεις και στις δομές του Ο.Κ.Π.Α.Π.Α., γνωρίζοντας ότι με αυτόν τον τρόπο στηρίζουν τους συμπολίτες μας που έχουν ανάγκη», καταλήγει η ανακοίνωση.

agon.gr
Epirusblog Gr
5 of 5
Γιάννενα: Ξέσπασε «πόλεμος» για τις κοινωνικές δομές
Epirusblog Gr
5 of 5
Ιωάννινα 4229945623448020940
Σχόλια
item