Γιάννενα: Κλιμάκωση και νέες συλλήψεις Γιάννενα: Κλιμάκωση και νέες συλλήψεις | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Γιάννενα: Κλιμάκωση και νέες συλλήψεις

Γιάννενα: Κλιμάκωση και νέες συλλήψεις

Χαρακτηριστικά «βεντέτας» φαίνεται πως προσλαμβάνει η σύγκρουση του Εργατικού Κέντρου και των πρώην εργαζόμενων του σούπερ μάρκετ «Καρυπίδης» με την ιδιοκτησία των «Market In», που εξαγόρασε το κατάστημα στα Γιάννενα, ενώ στο παιχνίδι της αντιπαράθεσης μπήκαν και οι σημερινοί εργαζόμενοι στο σούπερ μάρκετ.

Το ποιος έχει δίκιο και ποιος άδικο σε μια υπόθεση που τραβά πλέον σε μάκρος και έχει πάρει και πολιτικές διαστάσεις, είναι κάτι που δύσκολα μπορεί κάποιος να καταλήξει. 

Οι πρώην εργαζόμενοι επικαλούνται δεσμεύσεις της νέας ιδιοκτησίας και δικαστικές αποφάσεις για την επαναπρόσληψή τους, ενώ η πλευρά του «Market In» υποστηρίζει πως ήδη έχει προσλάβει κάποιους εκ των απολυμένων και είναι στις προθέσεις της η απορρόφηση και των υπολοίπων με το άνοιγμα νέου καταστήματος σε άλλη περιοχή των Ιωαννίνων, αλλά δεν μπορεί να μένει απαθής στην επαναλαμβανόμενη παρεμπόδιση λειτουργίας του καταστήματος.

Ένα ακόμη επεισόδιο αυτής της ιδιότυπης, κλιμακούμενης σταδιακά «βεντέτας» εκτυλίχθηκε χθες το πρωί, όταν οι πρώην εργαζόμενοι, μέλη του Εργατικού Κέντρου, σωματείων και εξωκοινοβουλευτικών κομμάτων απέκλεισαν την είσοδο του σούπερ μάρκετ στην οδό Χαριλάου Τρικούπη, στο πλαίσιο της περιφρούρησης της απεργίας που είχε προκηρυχθεί στο σούπερ μάρκετ, χωρίς, βέβαια, να υπάρχει πρόθεση συμμετοχής σε αυτή από τους εργαζόμενούς τους.

Μετά από την υποβολή μήνυσης για «άσκηση βίας» και «διατάραξη οικιακής ειρήνης», την οποία υπέγραψαν εκτός από τη διοίκηση του «Market In» και 14 εργαζόμενοι του σούπερ μάρκετ, ακολούθησε μία ακόμη επέμβαση των αστυνομικών δυνάμεων και συνελήφθησαν δώδεκα άτομα, μεταξύ των οποίων ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων Νίκος Έξαρχος, ένα ακόμη μέλος της διοίκησής του και πρόεδροι σωματείων. 

Οι συλλήψεις αυτές ήρθαν ως συνέχεια δύο ακόμη συλλήψεων την Κυριακή, αλλά και τριών συλλήψεων μετά από κινητοποίηση στις 26 Οκτωβρίου. Άπαντες αφέθηκαν ελεύθεροι μετά τον ορισμό τακτικής δικάσιμου.

Για πρωτοφανή βία και ξύλο «στο ψαχνό» κάνει λόγο σε ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο και καταγγέλλει την  κυβέρνηση ότι όχι απλά επιλέγει να βοηθά τη μεγαλοεργοδοσία, αλλά χρησιμοποιεί και όλους τους μηχανισμούς της, όπως τη «δικαιοσύνη» και τις δυνάμεις καταστολής για να καθυποτάξει τους εργαζόμενους για να επιβάλλει την τρομοκρατία, την απλήρωτη εργασία και τις απολύσεις στους χώρους δουλειάς.

Τις χθεσινές συλλήψεις καταδίκασε με  ανακοίνωσή του και το ΚΚΕ, μιλώντας για πολιτικές ευθύνες της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για την επιθετικότητα των ΜΑΤ, προσθέτοντας πως «το γεγονός ότι το χτύπημα κατά απεργών - εργαζομένων και συνδικαλιστών έγινε σε απεργία κηρυγμένη από το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων, αποτελεί επίσης μια επιπλέον απόδειξη για το πως επιδιώκει η κυβέρνηση να "κλείσει την αξιολόγηση", ποινικοποιώντας τους εργατικούς αγώνες και ξηλώνοντας το δικαίωμα στην απεργία».

Για πρωτοφανή βία κάνει λόγο και το Νομαρχιακό Τμήμα Ιωαννίνων της ΑΔΕΔΥ, αντιπροσωπεία του οποίου επισκέφθηκε τους συλληφθέντες στο Αστυνομικό Μέγαρο, και έκανε παράσταση διαμαρτυρίας στον Εισαγγελέα Ιωαννίνων και στον Αστυνομικό  Διευθυντή.

Ανακοινώσεις καταδίκης των συλλήψεων και συμπαράστασης των απολυμένων εξέδωσαν, επίσης, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ Ιωαννίνων, η Κίνηση Κομμουνιστών Εργατικός Αγώνας Ιωαννίνων, ο Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού πανεπιστημίου, το Σωματείο εργαζομένων στο Praktiker, το Σωματείο Μετάλλου και το Σωματείο Επισιτισμού και Τουριστικών Επαγγελμάτων.

Χθες το απόγευμα πραγματοποιήθηκε νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας μπροστά από το «Market In» και ακολούθησε πορεία.

agon.gr
Epirusblog Gr
5 of 5
Γιάννενα: Κλιμάκωση και νέες συλλήψεις
Epirusblog Gr
5 of 5
Ιωάννινα 3842092758908154065
Σχόλια
item