Τι λένε τα απόρρητα έγγραφα που κατέθεσαν Γεννηματά και Θεοδωράκης Τι λένε τα απόρρητα έγγραφα που κατέθεσαν Γεννηματά και Θεοδωράκης | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Τι λένε τα απόρρητα έγγραφα που κατέθεσαν Γεννηματά και Θεοδωράκης

Τι λένε τα απόρρητα έγγραφα που κατέθεσαν Γεννηματά και Θεοδωράκης

Οι αποφάσεις του ΚΥΣΕΑ - Η επιστολή ενημέρωσης του πρέσβη μας στο Ριάντ για τους πραγματικούς εκπροσώπους της Σαουδικής Αραβίας - Η στάση Βούτση που μιλούσε για μεθοδευμένες κινήσεις με τα έγγραφα.

Σε θρίλερ για γερά νεύρα εξελίσσεται η υπόθεση με τα διαβαθμισμένα έγγραφα που αποκαλύπτουν βασικές πτυχές της υπόθεσης με την πώληση βλημάτων στη Σαουδική Αραβία.

Μέσα από το έγγραφα που κατατέθηκαν στη Βουλή από την Φώφη Γεννηματά και τον Σταύρο Θεοδωράκη (παρά τις περί του αντιθέτου μεθοδεύσεις κυβέρνησης και προεδρείου) προκύπτει σαφώς πώς ο μεσάζων Παπαδόπουλος δεν ήταν εξουσιοδοτημένος από την κυβέρνηση του Ριάντ για την αγοραπωλησία των βλημάτων. 

Και αυτό φαίνεται από την ενημέρωση του πρέσβη της Ελλάδας στη Σαουδική Αραβία κ. Πολυχρονίου προς τους υπουργούς Άμυνας και Εξωτερικών, την 24η Αυγούστου, πως έρχονται στην Αθήνα οι πραγματικοί εκπρόσωποι της Σαουδικής Αραβίας, πως αν οι ίδιοι δεν επιθεωρήσουν τα βλήματα δεν θα τα αγοράσουν και τελικά πως οι μόνοι αρμόδιοι για να υπογράψουν τη διακρατική συμφωνία θα είναι αυτοί.

Παρόλα αυτά, στη συζήτηση στη Βουλή σημειώθηκαν πρωτοφανείς μεθοδεύσεις.
Κυβέρνηση και προεδρείο της Βουλής έδειξαν από την πρώτη στιγμή την διάθεσή τους να περιχαρακώσουν την συζήτηση και να μην επιτρέψουν στην αντιπολίτευση να εμφανίσει νέα αποκαλυπτικά έγγραφα που φωτίζουν ακόμα περισσότερο την όζουσα υπόθεση. Ωστόσο, δεν επεδείχθη η ανάλογη ευαισθησία όταν έγινε επιλεκτική χρήση εγγράφων από την πλειοψηφία.

Είναι χαρακτηριστικό το επεισόδιο μεταξύ της κυρίας Φώφης Γεννηματά και του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση όταν η πρώτη επιχείρησε να καταθέσει τρία απόρρητα έγγραφα προς ενημέρωση της εθνικής αντιπροσωπείας. Πρόκειται για τα ίδια έγγραφα που προσπάθησε να καταθέσει την περασμένη εβδομάδα ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος αλλά «σφραγίστηκαν» και σχεδόν εξοβελίστηκαν από την Βουλή με εντολή Βούτση.

Το απόσπασμα από τα πρακτικά της Βουλής είναι αποκαλυπτικό:

Φώφη Γεννηματά: … Κύριε Πρόεδρε, εκ μέρους των δύο Κοινοβουλευτικών Ομάδων, της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του Ποταμιού, καταθέτω στα Πρακτικά και τη δημοσιότητα τρία έγγραφα, τα οποία είχε προσκομίσει ο κ. Λοβέρδος.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Νικόλαος Βούτσης)
: Θα το κάνετε ύστερα. Τώρα δεν θα το κάνετε.

ΦΩΤΕΙΝΗ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ (Πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ): Όχι, όχι. Τώρα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Νικόλαος Βούτσης): Δεν θα το κάνετε και δεν θα παραληφθούν.

ΦΩΤΕΙΝΗ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ (Πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ): …ότι δεν υπάρχει καμία βλάβη για τα συμφέροντα τα εθνικά. Υπάρχει βλάβη, γιατί αποκρύπτετε κρίσιμα στοιχεία για τη συζήτηση που έχουμε τώρα.
Παρακαλώ πολύ, να έρθετε για να κατατεθούν στα Πρακτικά τα κείμενα.
(Θόρυβος στην Αίθουσα)

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Νικόλαος Βούτσης): Τι κάνετε; Συμπροεδρεύουμε τώρα; Δώσαμε τον λόγο στην κ. Γεννηματά για προσωπικό. Αμέσως ύστερα έχει τον λόγο και θα καταθέσει και στα Πρακτικά ό,τι θέλει. Σας παρακαλώ, να μην τα πάρετε. Δεν θα παραληφθούν τα Πρακτικά. Θα παραληφθούν σε λίγο.


Όταν δε ο αρμόδιος υπάλληλος της Ολομέλειας παρέλαβε τα έγγραφα από την πρόεδρο της ΔΗΣΥ, ο κ. Βούτσης τον κάλεσε να τα επιστρέψει.

Στην συνέχεια η κυρία Γεννηματά κατά την βασική της ομιλία επανέφερε το θέμα των εγγράφων επανακαταθέτοντάς τα για τα πρακτικά της Ολομέλειας. Ωστόσο και πάλι ο κ. Βούτσης, τα έβαλε σε σφραγισμένο φάκελο και ενημέρωσε ότι θα ακολουθήσουν την πορεία που είχαν ακολουθήσει όταν τα είχε καταθέσει ο κ. Λοβέρδος. 


Δηλαδή, θα αποσταλούν στον γενικό γραμματέα της κυβέρνησης προκειμένου να κρίνει εάν μπορούν να αποχαρακτηριστούν. Σε κάθε περίπτωση υποστήριξε ότι δεν θα δοθούν προς ενημέρωση των βουλευτών ενώ κατήγγειλε την πρόεδρο της ΔΗΣΥ για «μεθοδεύσεις».

Η απάντηση της κυρίας Γεννηματά ήρθε με ανακοίνωση που συνυπογράφει και  ο κ. Θεοδωράκης.


«Εμείς οι βουλευτές της ΔΗΣΥ και του Ποταμιού καταγγέλλουμε την απόπειρα Υπουργών,  αλλά και του Προέδρου της Βουλής να αποκρύψουν από τους βουλευτές του ελληνικού κοινοβουλίου τα τρία έγγραφα που κατατέθηκαν στον προεδρεύοντα της Βουλής, στη συνεδρίαση της 14ης Νοεμβρίου 2017, προκειμένου να αναγνωστούν από τα μέλη του σώματος, προστατεύοντας το απόρρητό τους» τονίζουν στην ανακοίνωσή τους οι δύο αρχηγοί για να προσθέσουν «Οι σχετικές παρεμβάσεις υπουργών και του Προέδρου της Βουλής αποτελούν αποδείξεις τόσο άγνοιας της αρχής της διάκρισης των εξουσιών, όσο και αντικοινοβουλευτικής συμπεριφοράς. 


Αποτελεί, ωστόσο, και μνημείο υποκρισίας, αφού το ένα από τα τρία αυτά έγγραφα, της δήθεν διακρατικής συμφωνίας, το κατέθεσε ο ίδιος ο υπουργός Άμυνας στη Βουλή και την έδωσε στη δημοσιότητα.

Η απόπειρα στέρησης από τις Ελληνίδες και τους Έλληνες βουλευτές στοιχείων που διευκολύνουν τον κοινοβουλευτικό έλεγχο, για πολύ σοβαρό θεσμικό και πολιτικό θέμα, δεν θα περάσει. 


Καταθέτουμε σήμερα στην Βουλή και δίνουμε στη δημοσιότητα τα τρία έγγραφα που δόθηκαν στον προεδρεύοντα της Βουλής στη συνεδρίαση της 14ης Νοεμβρίου 2017. Κάθε απόπειρα να μην ενημερωθούν τα μέλη της ελληνικής Βουλής για μια σκανδαλώδη και επικίνδυνη υπόθεση στοχεύει στη συγκάλυψη ευθυνών, που είναι ανοικτό ζήτημα το πόσο ψηλά φθάνουν».

Οι ίδιοι δε εξηγούν ότι τα έγγραφα αφορούν:
«α. Την ενημέρωση του πρέσβη της Ελλάδας στη Σαουδική Αραβία κ. Πολυχρονίου προς τους υπουργούς Άμυνας και Εξωτερικών, την 24η Αυγούστου, πως έρχονται στην Αθήνα οι πραγματικοί εκπρόσωποι της Σαουδικής Αραβίας, πως αν δεν επιθεωρήσουν αυτοί τα βλήματα δεν θα τα αγοράσουν και πως αυτοί είναι αρμόδιοι να υπογράψουν τη διακρατική συμφωνία.

β. Την απόφαση του ΚΥΣΕΑ του Φεβρουαρίου 2017 να υπογραφεί διακρατική συμφωνία με τη Σαουδική Αραβία.

γ. Την απόφαση του ΚΥΣΕΑ να υπογραφεί η συγκεκριμένη συμφωνία (αυτή δηλαδή που γράφηκε τον Ιούνιο του 2017 με τον μεσάζοντα), στην οποία και επισυνάπτεται το κείμενο της συμφωνίας αυτής».

Παράλληλα από το γραφείο τύπου του κόμματος διαβιβάστηκαν και τα επίμαχα απόρρητα έγγραφα.

Ο κ. Βούτσης επέλεξε να απαντήσει στην ανακοίνωση των Γεννηματά – Θεοδωράκη από το προεδρείο της Ολομέλειας και να επιμείνει στις καταγγελίες περί μεθοδεύσεων προκειμένου να δουν το φως της δημοσιότητας απόρρητα κυβερνητικά έγγραφα.

Στην ίδια γραμμή κινήθηκε και ο κ. Πάνος Καμμένος. «Με έκπληξη όχι απορία μαθαίνω ότι οι δύο αρχηγοί της ΔΗΣΥ και του Ποταμιού πήραν την ευθύνη να δώσουν δημοσιότητα τα έγγραφα. 


Η κατάσταση αυτή δείχνει μερικά πράγματα και επειδή ήμουν εκ της θέσης μου εμπλεκόμενος, δείχνει ότι εξ αρχής αυτός ήταν ο στόχος και όχι η μελέτη από ορισμένους βουλευτές αλλά να ετοιμαστεί το έδαφος με διαρροή εγγράφων σε δημοσιογράφους.  

Αυτός ήταν ο στόχος. Μοιράστηκαν τα απόρρητα έγγραφα. Εμείς πιστεύω ότι διαφυλάξαμε την Βουλή από την παράνομη διαχείριση απόρρητων εγγράφων» είπε αρχικά ο Πρόεδρος για να υπενθυμίσει τις δικαστικές περιπέτειες του πρώην στελέχους του ΠΑΣΟΚ Μιχάλη Καρχιμάκη λόγω της δημοσίευσης απόρρητων εγγράφων.

Από την άλλη πλευρά ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΣΥ Ανδρέας Λοβέρδος εξήγησε πως «από την πρώτη στιγμή απευθύνθηκα στην Εθνική Αντιπροσωπεία για να καταστήσω σαφές τι έχει τεθεί υπόψη μου. Ζήτησα από εσάς να αποφασίσετε ποια από τις γνωστές μεθόδους που έχει ακολουθήσει η Βουλή θα επιλέξει και τώρα για να ενημερωθούν οι βουλευτές. 


Το ένα από αυτά τα έγγραφα το είχε δώσει ο κ. Καμμένος όμως αντί απορρήτου το είχε διαβαθμίσει ως εμπιστευτικό. Όταν μιλάτε για άμεση επικοινωνία βουλευτών με δημοσιογράφους ξέρετε καλά ότι τα απόρρητα που έχουν έρθει επί των ημερών σας πηγαίνουν σε ειδική αίθουσα του κοινοβουλίου διαβάζονται από τους βουλευτές και έως τώρα δεν έχει διαρρεύσει το παραμικρό. Αυτά που κάνετε δεν είναι σωστά».

Τέλος, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας είπε πως ελπίζει τα έγγραφα που δόθηκαν στην δημοσιότητα να μην περιλαμβάνουν κωδικούς που μπορούν να χρησιμοποιηθούν εναντίον της ασφάλειας της χώρας. 
Epirusblog Gr
5 of 5
Τι λένε τα απόρρητα έγγραφα που κατέθεσαν Γεννηματά και Θεοδωράκης
Epirusblog Gr
5 of 5
πολιτική 2565141043475164974
Σχόλια
item