Γιάννενα: Και η ανακύκλωση θέλει την καινοτομία της

Γιάννενα: Και η ανακύκλωση θέλει την καινοτομία της

Έναν κρίκο στην αλυσίδα οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης της χώρας που ήδη έχουν δημιουργήσει μια διαδικτυακή πλατφόρμα ανακύκλωσης και επιβράβευσης, φιλοδοξεί να αποτελέσει σύντομα και ο δήμος Ιωαννιτών.

Εδώ και λίγες ημέρες, η Οικονομική Υπηρεσία προχώρησε στην προκήρυξη του διαγωνισμού για την πλατφόρμα, συνολικού προϋπολογισμού 53.320 ευρώ, με στόχο να αποτελέσει ένα αποτελεσματικό και σύγχρονο εργαλείο ευαισθητοποίησης και επιβράβευσης με παροχή κινήτρων στους πολίτες για την αύξηση της διαλογής στην πηγή (ανακύκλωση), τονώνοντας παράλληλα την τοπική οικονομία.

Η πρωτοβουλία στην Ελλάδα ξεκίνησε από τον δήμο Παλλήνης, πριν δύο χρόνια, και ακολούθησαν ο δήμος Βριλησσίων και ο δήμος Αγίων Θεοδώρων-Λουτρακίου, οι οποίοι αναπτύσσουν ήδη με επιτυχία το διαδικτυακό πρόγραμμα εκπαίδευσης και ανταμοιβής των πολιτών, στο οποίο η γνώση και η ανακύκλωση «εξαργυρώνονται» με εκπτώσεις σε τοπικά καταστήματα.


Οι τρεις δήμοι έχουν ενταχθεί στην πλατφόρμα followgreen.gr, η λειτουργία της οποίας είναι ιδιαίτερα απλή. Οι κάτοικοι μπορούν να εγγραφούν δωρεάν και να επιλέξουν ανάμεσα σε κουίζ, μικρά άρθρα και βίντεο για την ανακύκλωση και την επαναχρησιμοποίηση. 


Για παράδειγμα, το κουίζ «Πόσο καλά γνωρίζεις τους κανόνες καθαριότητας στον δήμο σου;» θέτει ερωτήματα όπως «ποιος είναι υπεύθυνος για την καθαριότητα του πεζοδρομίου μπροστά στο σπίτι», ή «τι περιλαμβάνουν τα δημοτικά τέλη» μέσα από τα οποία ο πολίτης μαθαίνει νέες πληροφορίες, που θα τον βοηθήσουν να έχει μια πιο σωστή συμπεριφορά.

Υπάρχει όμως και η ανταμοιβή: κάθε επιλογή (κείμενο, τεστ κ.λπ.) δίνει έναν αριθμό ψηφιακών πόντων, οι οποίοι μπορούν στη συνέχεια να εξαργυρωθούν με μικρές εκπτώσεις σε καταστήματα της περιοχής, αλλά και εκπτώσεις σε υπηρεσίες, όπως μαθήματα ή διοργανώσεις εκδηλώσεων, κάτι που με έμμεσο τρόπο προάγει και την τοπική οικονομία. 


Η άλλη εναλλακτική για τους πόντους είναι να δωριστούν σε σχολεία του δήμου, στο πλαίσιο του παράλληλου Μαθητικού Διαγωνισμού Ανακύκλωσης (οι νικητές βραβεύονται με χρηστικά δώρα για το σχολείο).

Πόντους επιβράβευσης, όμως, θα μπορούν να κερδίζουν οι πολίτες όχι μόνο με την εγγραφή τους στην πλατφόρμα και διαβάζοντας άρθρα, παίζοντας με κουίζ και βλέποντας σύντομα ενημερωτικά βίντεο για την ανακύκλωση και το περιβάλλον γενικά, αλλά και ανακυκλώνοντας. 


Ξεχωρίζοντας τα υλικά στο σπίτι τους και εναποθέτοντάς τα στους κάδους ή στα σημεία ανακύκλωσης που διαθέτει ο δήμος, θα μπορούν στη συνέχεια να καταχωρούν την ανακύκλωση σε ειδική φόρμα, επιλέγοντας τον κάδο που χρησιμοποίησαν ή συμπληρώνοντας τον αριθμό του κουπονιού ανακύκλωσης που έλαβαν. Πόντοι θα δίνονται και συστήνοντας την πλατφόρμα σε φίλους, με την εγγραφή τους.

Ιδιαίτερα χρήσιμο, όμως, είναι και το γεγονός ότι η ιστοσελίδα λειτουργεί και ως «μπούσουλας» για θέματα ανακύκλωσης στον δήμο. Για παράδειγμα, παρέχει σε χάρτη τα σημεία ανακύκλωσης διαφορετικών υλικών (λ.χ. ηλεκτρικές συσκευές, μπαταρίες). 


Αλλά και τα σημεία όπου κάποιος μπορεί να παραδώσει παλιά έπιπλα, ρούχα, είδη σπιτιού, φάρμακα, βιβλία, παιχνίδια κ.λπ. Έτσι, μπορεί να βοηθήσει γρήγορα έναν πολίτη να εντοπίσει το σημείο στο οποίο θα πρέπει να απευθυνθεί.

Όσοι χρησιμοποιούν την πλατφόρμα, μπορούν και οι ίδιοι να προτείνουν ιδέες και καλά παραδείγματα υπό τη μορφή κειμένων, φωτογραφιών ή βίντεο προς ενημέρωση των υπόλοιπων κατοίκων.


«Στόχος μας είναι να προχωρήσουμε άμεσα στην πρωτοβουλία αυτή, που έχει πολλαπλά οφέλη. Το κύριο είναι πως μπορεί να συμβάλει στην ευαισθητοποίηση των πολιτών για το περιβάλλον, να αυξήσει την ανακύκλωση και να μειώσει τις ποσότητες σύμμεικτων απορριμμάτων που κοστίζουν ακριβά στα ανταποδοτικά τέλη. 


Από την άλλη ενισχύει την τοπική οικονομία και τις επιχειρήσεις προσφέροντας τη δωρεάν προβολή τους στους κατοίκους, και φυσικά δίνει μια οικονομική ανταπόδοση στους πολίτες που ανακυκλώνουν», δήλωσε στον Η.Α. ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας Δημήτρης Κατηρτσίδης.

agon.gr
epirusblog.gr
5 of 5
Γιάννενα: Και η ανακύκλωση θέλει την καινοτομία της
epirusblog.gr
5 of 5
Ιωάννινα 2054758393391359905
item