Η γήρανση είναι μαθηματικά αναπόφευκτη, λένε οι ερευνητές

Η γήρανση είναι μαθηματικά αναπόφευκτη, λένε οι ερευνητές
Οι άνθρωποι αναζητούν διαρκώς μια θεραπεία για τη γήρανση προσπαθώντας να σταματήσουν τις επιπτώσεις που έχει ο χρόνος στο σώμα. Τον τελευταίο καιρό, μάλιστα, κάποιοι επιστήμονες ισχυρίζονται ότι η γήρανση μπορεί να μην είναι βιολογικά αναπόφευκτη. 
Κι αν μπορέσουμε να εντοπίσουμε τα αίτιά της ίσως να είμαστε σε θέση να την εμποδίσουμε να συμβεί ή να την αντιστρέψουμε εξ ολοκλήρου.
Αλλά πρόσφατη έρευνα φέρνει κακά νέα. Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Αριζόνα ισχυρίζονται ότι έχουν αναπτύξει μια μαθηματική απόδειξη που δείχνει πως είναι αδύνατον να σταματήσει η διαδικασία γήρανσης, αναφέρει η phys.org. 
«Η γήρανση είναι μαθηματικά αναπόφευκτη. Δεν υπάρχει λογικά, θεωρητικά, μαθηματικά καμία διέξοδος», δήλωσε η Joanna Masel, μία από τις ερευνήτριες της μελέτης.
Η μαθηματική απόδειξη εξετάζει την ανταγωνιστική ισορροπία που υπάρχει μεταξύ των κυττάρων του σώματός μας καθώς γερνάμε. Από τη μία πλευρά, τα περισσότερα από τα κύτταρά μας επιβραδύνουν φυσικά και η λειτουργία τους επιδεινώνεται καθώς γερνάμε. 
Για παράδειγμα, οι περισσότεροι από εμάς έχουν αναπόφευκτα γκρίζα μαλλιά επειδή τα κύτταρα των τριχών σταματούν να δημιουργούν χρωστικές ουσίες. Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν στο σώμα ομάδες κυττάρων που στρέφονται ενάντια σε αυτήν τη διαδικασία. Το μόνο πρόβλημα; Αυτά είναι καρκινικά κύτταρα.
Όπως επισημαίνουν οι ερευνητές, ο καρκίνος συμβαίνει σε όλους μας καθώς γερνάμε, ακόμα κι αν δεν προκαλεί συμπτώματα. Και το κύριο πράγμα που εμποδίζει τα καρκινικά μας κύτταρα να μας καταστρέψουν είναι η ύπαρξη των φυσιολογικών και γηρασμένων κυττάρων μας. 
Χρειαζόμαστε μια ισορροπία μεταξύ αυτών των δυνάμεων για να παραμείνουμε ζωντανοί και μια τέτοια ισορροπία είναι απλώς αδύνατον να διατηρηθεί για πάντα.
Ο κύριος συγγραφέας της μελέτης, Paul Nelson, εξηγεί τη λογική αυτής της διαδικασίας: «Καθώς μεγαλώνουμε, τα περισσότερα κύτταρα χάνουν τη λειτουργία τους και σταματούν να αυξάνονται επίσης. 
Εάν ξεφορτωθούμε αυτά τα μη λειτουργικά, υποτονικά κύτταρα, τότε αυτό επιτρέπει στα καρκινικά κύτταρα να πολλαπλασιαστούν κι αν ξεφορτωθούμε ή επιβραδύνουμε τα καρκινικά κύτταρα τότε αυτό επιτρέπει να συσσωρευτούν τα υποτονικά κύτταρα. Οπότε το δίλημμα είναι μεγάλο…»
«Μπορεί να είστε σε θέση να επιβραδύνετε τη γήρανση, αλλά δεν μπορείτε να την σταματήσετε», εξήγησε η Masel. Η έρευνα δημοσιεύεται στα Πρακτικά της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών.
epirusblog.gr
5 of 5
Η γήρανση είναι μαθηματικά αναπόφευκτη, λένε οι ερευνητές
epirusblog.gr
5 of 5
ενδιαφέροντα 2597708318993003631
item