Πολιτική θύελλα στα Σκόπια: “Τεχνητό το “μακεδονικό” έθνος”, λέει συνεργάτης του πρωθυπουργού

Πολιτική θύελλα στα Σκόπια: “Τεχνητό το “μακεδονικό” έθνος”, λέει συνεργάτης του πρωθυπουργού
Ο Μίροσλαβ Γκάρτσεφ ήταν πολέμιος του σχεδίου “μακεδονοποίησης” του Γκρούεφσκι, με την τοποθέτηση αγαλμάτων και μνημείων.

Ισχυρές αναταράξεις και αντιδράσεις έχει προκαλέσει στο πολιτικό σκηνικό των Σκοπίων η θέση στενού συνεργάτη του πρωθυπουργού Ζάεφ ότι είναι «εφεύρημα της Γιουγκοσλαβίας» το λεγόμενο «μακεδονικό» έθνος.

Πίσω από αυτή τη θέση βρίσκεται το στέλεχος του κυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SDSM)Μίροσλαβ Γκάρτσεφ γνωστός πολέμιος του σχεδίου“μακεδονοποίησης” του Γκρούεφσκι.

Με βίντεο που ανήρτησε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook υποστηρίζει:

«Το “μακεδονικό” κράτος ουσιαστικά εφευρέθηκε από τη Γιουγκοσλαβία στο τέλος του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου, δημιουργήθηκε για πρώτη φορά και σε αυτό έγινε προσπάθεια για καθιέρωση του “μακεδονικού” έθνους, της μακεδονικής κουλτούρας, της “μακεδονι
κής” γλώσσας, των“μακεδονικών” συμβόλων και όλα τα “μακεδονικά” καλλιτεχνικά επιτεύγματα».

Όπως ήταν φυσικό προκλήθηκε θύελλα, καθώς δεκαετίες τώρα οι Σκοπιανοί φροντίζουν σε κάθε ευκαιρία να προβάλουν τη “μακεδονικότητά” τους, έχοντας πετύχει και τη διεθνή αναγνώριση.

Αποκαλυπτικό είναι το δημοσίευμα της εφημερίδαςΒέτσερ, που με κεντρικό της άρθρο επιτέθηκε κατά του κυβερνητικού αξιωματούχου :

«Αυτή η σκανδαλώδης δήλωση του Γκάρτσεφ προέρχεται από το σημερινό μέλος του Συμβουλίου Πολιτισμού του υπουργείου της “Μακεδονίας” το οποίο διάλεξε και συντόνισε ο υπουργός Ρόμπερτ Αλαγιοζόφσκι.

Αυτός ο κυβερνητικός υπάλληλος αρνείται ανοιχτά το“μακεδονικό έθνος” και τον πολιτισμό του.

Οι δηλώσεις του αποτελούν μέρος ενός στοχαστικού σεναρίου πνιγμού του ελεύθερα σκεπτόμενου“Μακεδόνα”» τονίζει η εφημερίδα.

Νωρίτερα ο Γκάρτσεφ, που έχει αναλάβει την επανεξέταση του αμφιλεγόμενου σχεδίου «Σκόπια 2014» που μετέτρεψε την πρωτεύουσα σε… Disneyland, είχε ανακοινώσει την κατεδάφιση μιας σειράς μνημείων που τοποθετήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια από την κυβέρνηση Γκρούεφσκι.

Σύμφωνα με τα ΜΜΕ των Σκοπίων, στη «λίστα» των προς κατεδάφιση μνημείων και αγαλμάτων είναι του Μεγάλου Αλεξάνδρου και του Φιλίππου στο κέντρο της πόλης.

Το σχέδιο «Σκόπια 2014» υλοποιήθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση και σύμφωνα με εκτιμήσεις το συνολικό κόστος άγγιξε τα 800 εκατομμύρια ευρώ.

Η απόφαση για την κατεδάφιση αιτιολογήθηκε με το σκεπτικό πως παραβιάστηκε το σύνταγμα.

Αυτό γιατί οι αποφάσεις για την ανέγερση μνημείων και αγαλμάτων πρέπει να λαμβάνονται από το κοινοβούλιο και όχι από την κυβέρνηση.
epirusblog.gr
5 of 5
Πολιτική θύελλα στα Σκόπια: “Τεχνητό το “μακεδονικό” έθνος”, λέει συνεργάτης του πρωθυπουργού
epirusblog.gr
5 of 5
ενδιαφέροντα 3361031913765219679
item