Γιάννενα: Ένας αναπτυξιακός πλούτος κρυμμένος στο μέλι Γιάννενα: Ένας αναπτυξιακός πλούτος κρυμμένος στο μέλι | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Γιάννενα: Ένας αναπτυξιακός πλούτος κρυμμένος στο μέλι

Γιάννενα: Ένας αναπτυξιακός πλούτος κρυμμένος στο μέλι
Τις μεγάλες δυνατότητες που κρύβει ο κλάδος της μελισσοκομίας στη χώρα μας, αλλά και τη δυναμική του ανάπτυξη, ανέδειξε το 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο Eπαγγελματικής Μελισσοκομίας, το οποίο διοργάνωσε ο Μελισσοκομικός Σύλλογος Ιωαννίνων «Ο Αρισταίος», σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ηπείρου και τον Δήμο Ιωαννιτών και την Ελληνική Επιστημονική Εταιρία Σηροτροφίας-Μελισσοκομίας, το σαββατοκύριακο. 
Οι εργασίες ξεκίνησαν το Σάββατο το πρωί παρουσία του αναπληρωτή Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Γιάννη Τσιρώνη και του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Βασίλη Κόκκαλη, σε μια κατάμεστη αίθουσα με μελισσοκόμους και επαγγελματίες του χώρου από όλη την Ελλάδα και την Κύπρο. 
Ο κ. Τσιρώνης στην παρέμβασή του επισήμανε δύο σημεία που καθίστανται αναγκαία για την ανάπτυξη του κλάδου: την ανάπτυξη της συνεργασίας όλων των εμπλεκόμενων μερών και την αναγκαιότητα πάταξης των «ελληνοποιήσεων», οι οποίες μαστίζουν και αυτόν τον κλάδο, δημιουργώντας τεράστια προβλήματα αναγνωρισιμότητας των ιδιαίτερων και ποιοτικών προϊόντων της ελληνικής γης. 
Ως αποτέλεσμα του τελευταίου δημιουργείται το «παράδοξο», ότι ενώ υπάρχει μεγάλη διεθνής ζήτηση του προϊόντος αυτή δεν συνοδεύεται με αύξηση, αλλά με μείωση της τιμής του. 
Ο Αν. Υπουργός τόνισε ότι με πρωτοβουλία του υπουργείου για πρώτη φορά οι παραγωγοί και οι φορείς τους καλέστηκαν και συμμετείχαν ενεργά μαζί με τις υπηρεσίες στον σχεδιασμό των προγραμμάτων της επόμενης περιόδου: «Για πρώτη φορά δεν κάναμε τίποτα ως ΥΠΑΑΤ χωρίς να σας ρωτήσουμε και έτσι μετά από εξαντλητικό διάλογο κάθε μέτρο έχει πλέον την δική σας σφραγίδα» είπε χαρακτηριστικά. 
Στο περιθώριο του συνεδρίου ο Γιάννης Τσιρώνης επισκέφτηκε την παράλληλη έκθεση μελισσοκομικών προϊόντων και μηχανημάτων όπου συνομίλησε με παραγωγούς, πιστοποιητές, επιχειρηματίες του κλάδου αλλά και νέους αγρότες, καλώντας όλους να συμπράξουν στην μεγάλη προσπάθεια ανόρθωσης του κλάδου καταθέτοντας προτάσεις, ιδέες και απόψεις που θα βοηθήσουν περαιτέρω τις υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ να ανταπεξέλθουν στο έργο τους. 
Ο κ. Κόκκαλης από την πλευρά του τόνισε τη βούληση της κυβέρνησης να στηρίξει τη μελισσοκομία, χαρακτηρίζοντας δίκαια αιτήματα του κλάδου, ενώ πρόσθεσε ότι σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομίας, γίνονται προσπάθειες εντατικοποίησης των ελέγχων, ώστε να μειωθούν τα φαινόμενα ελληνοποιήσεων μελιού. 
Ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, στον χαιρετισμό του αναφέρθηκε στη συμμετοχή της Περιφέρειας σε εκθέσεις εντός και εκτός Ελλάδος, όπου προωθούνται τα τοπικά προϊόντα, μεταξύ των οποίων και το υψηλής ποιότητας μέλι, ενώ κάλεσε τους παραγωγούς να συγκροτηθούν σε ομάδες, οι οποίες αποτελούν χρήσιμο εργαλείο για την ένταξη σε προγράμματα και υψηλές επιδοτήσεις. 
Ο Δήμαρχος Ιωαννιτών Θωμάς Μπέγκας, σημείωσε, ότι το κρίσιμο ζητούμενο είναι η καθετοποίηση της παραγωγής, για την πιστοποίηση του προϊόντος, ενώ τόνισε και ότι τα Γιάννενα είναι ο ιδανικός τόπος για τη φιλοξενία συνεδρίων. Στην έναρξη του συνεδρίου, βρέθηκαν και οι βουλευτές Ιωαννίνων Μερόπη Τζούφη, Γιάννης Καραγιάννης και Γιάννης Στέφος. 
Η κ. Τζούφη στον χαιρετισμό της, επισήμανε πως η χώρα μας χαρακτηρίζεται από μεγάλη μελισσοκομική παράδοση και τεχνογνωσία, που ευνοούνται  διαχρονικά από τις ιδανικές κλιματολογικές συνθήκες, παράγοντας μελισσοκομικά προϊόντα υψηλής διατροφικής και οικονομικής αξίας. Τόνισε πως η Ελλάδα είναι η δεύτερη χώρα στην Ε.Ε. σε κατοχή μελισσοσμηνών και πως ο κλάδος αποτελεί έναν από τους πιο δυναμικά αναπτυσσόμενους κλάδους της πρωτογενούς παραγωγής. 
Στη συνέχεια υπογράμμισε πως «το παρελθόν μας κληροδότησε ένα προβληματικό παραγωγικό μοντέλο που κατέρρευσε. 
Παρά τα ποικίλα κοινοτικά πλαίσια στήριξης που πέρασαν, τα δις πόρων που εκταμιεύτηκαν, τα εξαιρετικά εδαφοκλιµατικά χαρακτηριστικά της χώρας µας και την τεχνογνωσία του ανθρώπινου δυναμικού της, ο τομέας της αγροτικής οικονομίας βρέθηκε σε πλήρη αποδιάρθρωση και οι παραγωγοί οδηγήθηκαν σε αδιέξοδο». 
Κλείνοντας, η βουλευτής τόνισε πως «σήμερα, καλούμαστε να επιλύσουμε ταχύτατα τα προβλήματα της αγροτικής οικονομίας, να εξοφλήσουμε υποχρεώσεις παρελθόντων ετών, να ρυθμίσουμε κανονιστικές και θεσμικές εκκρεμότητες, να κρατήσουμε τη χρηματοδότηση ζωντανή και να διατηρήσουμε τα αγροτικά προγράμματα ενεργά. 
Είμαστε υποχρεωμένοι καθημερινά και παρεμβαίνοντας πολιτικά να στήσουμε ένα νέο παραγωγικό πρότυπο, με όρους κοινωνικής δικαιοσύνης, αξιοποιώντας τις σύγχρονες μεθόδους και με τη ματιά στραμμένη στο μέλλον». Ο Γιάννης Καραγιάννης ανέφερε: Είναι καιρός το ελληνικό μέλι να διεκδικήσει επάξια τη θέση που του αξίζει στην εσωτερική και διεθνή αγορά.
Για να μπορέσει όμως να συμβεί αυτό θα πρέπει να γίνουν τα παρακάτω: • Υιοθέτηση σύγχρονων τεχνολογικών εξελίξεων για τη διαπίστευση της αυθεντικότητας, • Δημιουργία ετικέτας γνησιότητας και επωνυμίας, • Δημιουργία ενιαίου επαγγελματικού φορέα για την προάσπιση των συμφερόντων του κλάδου, •Συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για την αποτελεσματικότερη προώθηση του προϊόντος». 
«Οι επιχειρήσεις του χώρου της κοινωνικής οικονομίας, οι ομάδες παραγωγών και οι σύγχρονοι συνεταιρισμοί μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. 
Δεν θα πρέπει όμως να συμβούν ξανά τα ίδια που διέλυσαν του συνεταιρισμούς και αμαύρωσαν την ιδέα του συνεργατισμού κατά το παρελθόν. 
Αυτό το τονίζω γιατί εκτός από τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των προϊόντων, απαιτείται και η σχετική ποσότητα για τις αγορές του εξωτερικού, γι αυτό είναι απαραίτητες οι συνεργασίες, οι συμπράξεις και τα δυναμικά clusters. 
Μη ξεχνάμε ότι μετά από λίγο καιρό η πολιτική των ευρωπαϊκών επιδοτήσεων θα αποτελεί παρελθόν και οφείλουμε όλοι να εκμεταλλευτούμε την σημερινή συγκυρία για να αντιμετωπίσουμε με τις καλύτερες προϋποθέσεις τις προκλήσεις του μέλλοντος», πρόσθεσε. 
Οι εργασίες του συνεδρίου, που άνοιξε ο πρόεδρος του Μελισσοκομικού Συλλόγου Ιωαννίνων Αναστάσιος Ποντίκης, συνεχίστηκαν με την παρουσίαση μελετών που έχουν γίνει σχετικά με τους εχθρούς και τις ασθένειες, τους μελισσοκομικούς χειρισμούς, τη χλωρίδα και τα προϊόντα κυψέλης, ενώ την Κυριακή, συζητήθηκαν από τους φορείς των μελισσοκόμων τα φλέγοντα προβλήματα που απασχολούν τον κλάδο, όπως η οργάνωσή του, η Νομοθεσία, οι χρηματοδοτήσεις, οι εκπαιδεύσεις, η επικοινωνία με το υπουργείο και η εκπροσώπησή του.
Του ΦΙΛΗΜOΝA ΚΑΡΑΜΗΤΣΟY
ele.gr
Epirusblog Gr
5 of 5
Γιάννενα: Ένας αναπτυξιακός πλούτος κρυμμένος στο μέλι
Epirusblog Gr
5 of 5
Ιωάννινα 7502805820632788610
Σχόλια
item