Γραφείο Προϋπολογισμού: Οι φόροι ακυρώνουν το κοινωνικό μέρισμα Γραφείο Προϋπολογισμού: Οι φόροι ακυρώνουν το κοινωνικό μέρισμα | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Γραφείο Προϋπολογισμού: Οι φόροι ακυρώνουν το κοινωνικό μέρισμα

Γραφείο Προϋπολογισμού: Οι φόροι ακυρώνουν το κοινωνικό μέρισμα
Την επιμονή της κυβέρνησης να εμφανίζει στον προϋπολογισμό υψηλότερα πρωτογενή πλεόνασμα ακόμη και από τον ήδη εξαιρετικά υψηλό μνημονιακό στόχο (3,8% έναντι 3,5%) στηλιτεύει στην έκθεσή του το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής. 

Στην έκθεση που συνέταξε με αφορμή την κατάθεση του προϋπολογισμού στη Βουλή υποστηρίζει ότι αυτή η τακτική «συνεπάγεται υπερβολική λιτότητα και επηρεάζει αρνητικά την ανάπτυξη».

Το γραφείο προϋπολογισμού… τσαλακώνει και το προφίλ υπεράσπισης των φτωχών που θέλει να καλλιεργήσει η κυβέρνηση. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Τη γενική στόχευση ως προς την κοινωνική διάσταση υπηρετεί μεν η εφαρμογή του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης και η διανομή του «κοινωνικού μερίσματος», αλλά αυτήν ακριβώς αντιστρατεύονται άλλα μέτρα που προβλέπει το ίδιο το Σχέδιο Προϋπολογισμού (π.χ. η σαφής προτίμηση υπέρ των έμμεσων φόρων, ειδικά όσο οι έμμεσοι φόροι δεν χρηματοδοτούν αναδιανεμητικές μεταβιβάσεις, η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών στα νησιά, η μείωση του επιδόματος θέρμανσης κ.α».

Αυστηρή κριτική και για τη φορολογική πολιτική: «Το Σχέδιο Κρατικού Προϋπολογισμού 2018 συνεχίζει τη φοροκεντρική προσαρμογή για την επίτευξη του στόχου ως προς ένα πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ σύμφωνα με το τρέχον πρόγραμμα». 

Όπως αναφέρεται: η συντριπτική υπεροχή της στάθμισης των παρεμβάσεων στα φορολογικά έσοδα σε σχέση με τις συνολικές δημοσιονομικές παρεμβάσεις βασίζονται κυρίως σε αυξήσεις φορολογικών εσόδων παρά σε μόνιμες περικοπές πρωτογενών δαπανών.

Ειδικότερα όπως αναφέρεται μεταξύ άλλων στην έκθεση: «Η επιστημονική επιτροπή του Γραφείου εκφράζει την ανησυχία της για την επίμονη επιδίωξη υψηλότερων του στόχου (και των δεσμεύσεων της χώρας) πρωτογενών πλεονασμάτων» επισημαίνεται στην εισαγωγή της έκθεσης και προστίθεται: «Προφανώς συνεπάγονται υπερβολική λιτότητα και επηρεάζουν αρνητικά την ανάπτυξη. 

Όμως επηρεάζουν και τα διαπραγματευτικά περιθώρια της χώρας, επιτρέπουν στην κυβέρνηση να διοχετεύσει πόρους σε στόχους που έχουν για την ίδια πολιτική προτεραιότητα και οδηγούν στη δημιουργία ταμειακών αποθεμάτων, ιδίως για τη μεταβατική περίοδο μετά τη λήξη του Μνημονίου».

Σε άλλο σημείο της έκθεσης αναφέρεται: «Σύμφωνα με το Σχέδιο Προϋπολογισμού, στόχος είναι να συζευχθεί η «δημοσιονομική υπευθυνότητα με κοινωνική δικαιοσύνη». 

Με τη διπλωματική διατύπωση «υπευθυνότητα», εννοείται η εφαρμογή των όσων έχουν συμφωνηθεί στο τρίτο πρόγραμμα προσαρμογής. Όπως όμως έχει υποστηριχθεί, ο συνδυασμός λιτότητας και αδικίας μειώνει τις πιθανότητες επιτυχίας ενός προγράμματος προσαρμογής». 

Σημειώνεται ότι πρόκειται για τελευταία έκθεση που δημοσιεύει το Γραφείο Προϋπολογισμού με επικεφαλής τον Παναγιώτη Λαργκόβα, καθώς δεν αναμένεται να ανανεωθεί η θητεία του που λήγει τον Νοέμβριο. 

Διαβάστε την έκθεση εδώ
Epirusblog Gr
5 of 5
Γραφείο Προϋπολογισμού: Οι φόροι ακυρώνουν το κοινωνικό μέρισμα
Epirusblog Gr
5 of 5
πολιτική 8620905294471099375
Σχόλια
item