Γιάννενα: Τροχοπέδη η απουσία δομών πρωτοβάθμιας υγείας Γιάννενα: Τροχοπέδη η απουσία δομών πρωτοβάθμιας υγείας | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Γιάννενα: Τροχοπέδη η απουσία δομών πρωτοβάθμιας υγείας

Γιάννενα: Τροχοπέδη η απουσία δομών πρωτοβάθμιας υγείας

Την πρώτη στην Ελλάδα θερμοκοιτίδα, συμβατή με μαγνητικό πεδίο, διαθέτει πλέον το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, που με τον νέο, υπερσύγχρονο και ισχυρό τομογράφο αναβαθμίζει σημαντικά την διαγνωστική του ικανότητα, τόσο για ενήλικες ασθενείς, όσο και για νεογνά.

Ο νέος μαγνητικός τομογράφος 3.0 Tesla (Ingenia Philips), μαζί με τη θερμοκοιτίδα, το σύστημα παρακολούθησης και το Pet Scan που πρόκειται σύντομα να τοποθετηθεί, αποτελούν δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών που αναπτύσσει τα τελευταία χρόνια για τη στήριξη του δημόσιου συστήματος υγείας και τη δωρεά που ανακοίνωσε πρόσφατα και ξεπερνά τα 200 εκ. ευρώ.

Ωστόσο, αυτό που σηματοδοτεί η απόκτηση του νέου τομογράφου, πέρα από τις δυνατότητες που δίνει στους γιατρούς, είναι η σταδιακή μετατροπή του σε μια δομή τριτοβάθμιας φροντίδας υγείας (όπως πρέπει να είναι), κάτι που θα καταστεί εφικτό εφόσον λειτουργήσει, με τα επιθυμητά αποτελέσματα στην πράξη, η πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια φροντίδα υγείας, μέσα από τις Τοπικές Μονάδες Υγείας και τις δομές του ΠΕΔΥ.


Ήδη η διοίκηση του νοσοκομείου έχει καλέσεις τους διευθυντές των κλινικών να καταθέσουν τις προτάσεις τους για την αναβάθμιση του τριτοβάθμιου χαρακτήρα του νοσοκομείου, όπως ανέφερε στην ομιλία του με αφορμή τα εγκαίνια του νέου τομογράφου, ο διοικητής του νοσοκομείου Βασίλης Τσίκαρης.


«Είναι κοινή η πεποίθηση ότι οι καινοτόμες δράσεις στο χώρο της υγείας κοστίζουν ακριβά. Είναι έτσι εν μέρει. Όμως η πεποίθηση αυτή, που πολλές φορές καταλήγει να αποτελεί τροχοπέδη στην πρωτοπορία και την καινοτομία, δεν είναι ακριβώς ορθή. 


Η πεποίθηση αυτή υποβαθμίζει έντονα την ισχυρή ανταποδοτικότητα των καινοτόμων υπηρεσιών», σημείωσε ο κ. Τσίκαρης, έχοντας αναφερθεί λίγο πριν στα χρονίζοντα αιτήματα του νοσοκομείου, αλλά και στη δυσκολία διαχείρισης των συνεχώς αυξανόμενων περιστατικών, τόσο για νοσηλεία, όσο και στο ΤΕΠ.

«Ποιος μπορεί να απαιτεί καινοτομία, αριστεία, ποιοτικές υπηρεσίες υγείας από το ΠΓΝΙ, όταν η απουσία δομών πρωτοβάθμιας υγείας επιφορτίζει σημαντικά το τριτοβάθμιο νοσοκομείο και περιορίζει ασφυκτικά τα περιθώρια ανάπτυξης;», ανέφερε μεταξύ άλλων, υπενθυμίζοντας πως το αίτημα για τον τομογράφο υπήρχε, με απόφαση διοικητικού συμβουλίου, από το 2009. 


Η διοίκηση, σύμφωνα με τον κ. Τσίκαρη, ανέλαβε και θα συνεχίσει να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες ώστε να υλοποιηθούν καινοτόμες και πρωτοπόρες δράσεις, όπως η περαιτέρω ανάπτυξη του Μαγνητικού Τομογράφου με την προμήθεια και εγκατάσταση του κατάλληλου λογισμικού για Μαγνητικές Τομογραφίες Καρδιάς. 


Ήδη έχουν δεσμευτεί οι σχετικές πιστώσεις και έχει προχωρήσει η προμήθεια του πρώτου λογισμικού πακέτου. Επίσης, η ίδρυση Κέντρου στήριξης εξατομικευμένης Ιατρικής και Μοριακής Ιατρικής, με συγκεκριμένη μελέτη και πρόταση, ενώ διερευνώνται οι δυνατότητες χρηματοδότησης για ανάπτυξη πιστοποιημένων υποδομών Βιοτραπεζών, για την οποία έχει συνταχθεί πρωτόλεια μελέτη.

Σε φάση πλήρους ανάπτυξης βρίσκεται η πιστοποίηση όλων των υπηρεσιών του νοσοκομείου με σύστημα διαχείρισης ποιότητας ISO, ενώ στόχος είναι και η αναβάθμιση του Εργαστηρίου Τοξικολογίας.

«Σας ζητώ να συστρατευτούμε όλοι στη κατεύθυνση ενίσχυσης του πρωτοπόρου ρόλου του ΠΓΝΙ τόσο σε εθνικό όσο και διεθνές επίπεδο. Το αξίζει η περιοχή, το χρειάζεται η χώρα», σημείωσε κλείνοντας.

ΤΑΧΥΤΕΡΕΣ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΙΚΟΤΕΡΕΣ ΔΙΑΓΝΩΣΕΙΣΟ νέος μαγνητικός τομογράφος υψηλής διαγνωστικής ευκρίνειας, έχει ήδη ξεκινήσει την κλινική του λειτουργία στο ακτινολογικό τμήμα του Νοσοκομείου, αντικαθιστώντας το παλαιάς τεχνολογίας ακτινολογικό μηχάνημα (1,5 Tesla). 


Την ανάγκη που υπήρχε για την αναβάθμιση του μηχανήματος, τόνισε η διευθύντρια του Εργαστηρίου Κλινικής Ακτινολογίας και Απεικόνισης Μαρία Αργυροπούλου, η οποία περιέγραψε τις δυνατότητες του νέου τομογράφου, ειδικά για τα νεογνά και βρέφη. «Το θέλαμε απεγνωσμένα και δε θέλαμε τίποτα λιγότερο», σημείωσε χαρακτηριστικά η κ. Αργυροπούλου, που πρωτοστάτησε στην εξεύρεση χρηματοδότησης και στην πρόταση προς το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Η προμήθεια του νέου μηχανήματος ολοκληρώθηκε με αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος, συμβάλλοντας έτσι στην αναβάθμιση των παρεχόμενων διαγνωστικών υπηρεσιών στη Δυτική Περιφέρεια της Ελλάδας, καθώς επίσης στη βέλτιστη διαχείριση του ρυθμού εισροής ασθενών.
Ο σύγχρονος Μαγνητικός Τομογράφος αναμένεται να ενισχύσει τον αριθμό, καθώς και την ποιότητα των απεικονιστικών και διαγνωστικών εξετάσεων που διενεργούνται στο Νοσοκομείο, με τη μείωση του χρόνου εξέτασης.


«Όσα χρήματα και να έχει κανείς, ο άνθρωπος, το προσωπικό είναι αυτό που κάνει τη δουλειά. Εσείς που έχετε βάλει πλάτη όλα αυτά τα χρόνια», σημείωσε εκ μέρους του Ιδρύματος Στ. Νιάρχος ο κ. Ζερβάκης, ενώ, ενδιάμεσος φορέας υλοποίησης της δωρεάς είναι ο Σύλλογος Γονέων Παιδιών με Νεοπλασματικές Ασθένειες Β. Ελλάδος, ο οποίος θα βρίσκεται στη διάθεση του νοσοκομείου, όπως ανέφερε εκ μέρους του Συλλόγου ο κ. Παπαϊωάννου.


«Το μηχάνημα θα βρει την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση, γιατί το ΠΓΝΙ διαθέτει ικανότατο προσωπικό που μπορεί να ανεβάσει την απόδοσή του στο μάξιμουμ», σημείωσε ο διοικητής της 6ης ΥΠΕ Παναγιώτης Νικολόπουλος.


Την πρωτοβουλία του Ιδρύματος εξήραν, τονίζοντας τη σημασία της τόσο για τους ασθενείς όσο και για την έρευνα, η βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ Μερόπη Τζούφη εκπροσωπώντας το υπουργείο Υγείας, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Γ. Καψάλης, η αντιπεριφερειάρχης Ηπείρου Π. Μητροκώστα, ο καθηγητής Ιατρικής και αντιπρύτανης Ανδρέας Φωτόπουλος, η κοσμήτορας της Ιατρικής Σχολής Μ. Τζαφλίδου και ο πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής Μ. Πασχόπουλος.


agon.gr

Epirusblog Gr
5 of 5
Γιάννενα: Τροχοπέδη η απουσία δομών πρωτοβάθμιας υγείας
Epirusblog Gr
5 of 5
Ιωάννινα 4178856390680098222
Σχόλια
item