Γιάννενα: Το σχολείο… δεν άρχισε ακόμα για τρία παιδιά στο Ματσούκι! Γιάννενα: Το σχολείο… δεν άρχισε ακόμα για τρία παιδιά στο Ματσούκι! | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Γιάννενα: Το σχολείο… δεν άρχισε ακόμα για τρία παιδιά στο Ματσούκι!

Γιάννενα: Το σχολείο… δεν άρχισε ακόμα για τρία παιδιά στο Ματσούκι!

Μπορεί να γίνεται πολύς λόγος σήμερα για επιστροφή στην ύπαιθρο, όμως όσοι μένουν μόνιμα σ’ αυτή, ειδικά σε ορεινά χωριά όπως αυτά της Ηπείρου, γνωρίζουν καλά ότι η ζωή στην εξοχή δεν είναι… ειδυλλιακή, αφού συχνά λείπουν ακόμη και τα αυτονόητα!

Κάτι τέτοιο ισχύει στην περίπτωση των τριών μαθητών του Δημοτικού Σχολείου στο Ματσούκι Βορείων Τζουμέρκων που ακόμα… περιμένουν να πάνε σχολείο! 


Η χρονιά ξεκίνησε κανονικά για τα παιδιά, όμως μετά από ένα δεκαπενθήμερο έμειναν χωρίς δάσκαλο και προς το παρόν δεν έχει βρεθεί λύση, αφού οι εκπαιδευτικοί προτιμούν να πάρουν απόσπαση από το να εργαστούν στο ορεινό χωριό των 70 μόνιμων κατοίκων, το οποίο απέχει 17 χιλιόμετρα από τα Πράμαντα!

Σε απόγνωση…
Τον γύρο της χώρας κάνει από χθες η είδηση ότι τρεις μικροί μαθητές από το Ματσούκι δεν μπορούν να πάνε σχολείο εξαιτίας της απουσίας δασκάλου. Το ένα παιδάκι πηγαίνει στην α’ Δημοτικού και τα άλλα δύο, στην ε’ και τη στ’ τάξη αντίστοιχα. 


Ο παπα - Χρήστος Μακρής, ιερέας του χωριού και πατέρας του ενός μαθητή, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ τόνισε πως «είμαστε σε απόγνωση. Σκέφτομαι να κάνω εγώ ό,τι μπορώ για τα παιδιά. Η πρώτη δασκάλα ήταν πολύτεκνη και έφυγε. 

Η δεύτερη σε ενδιαφέρουσα και πήρε αναρρωτική άδεια. Με το λεωφορείο δεν μπορούμε στείλουμε τα παιδιά στα Πράμαντα. Χρειάζεται τουλάχιστον 45 λεπτά ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες. Το 6χρονο της α’ Δημοτικού πού να πάει;».

Επιστολή Δημάρχου
Με αφορμή το γεγονός, ο Δήμαρχος Βορείων Τζουμέρκων Γιάννης Σεντελές έστειλε επιστολή προς τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ιωαννίνων εκφράζοντας την ανησυχία του για το ότι το Δημοτικό Σχολείο Ματσουκίου ουσιαστικά δεν έχει λειτουργήσει από την αρχή του σχολικού έτους.


«Είναι λυπηρό το γεγονός ότι τα όποια προβλήματα των σχολείων των μεγάλων πόλεων ή των οικισμών εγγύς αυτών λύνονται σε ελάχιστο χρονικό διάστημα, ενώ των απομακρυσμένων χωριών, όπως το Ματσούκι, χρονίζουν και επί της ουσίας δεν αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο», σημειώνει ο κ. Σεντελές και ζητάει άμεση επίλυση του ζητήματος.

Στη Δ/ντρια Εκπαίδευσης
Στο μεταξύ, προχθές πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Γιάννη Σεντελέ και αντιπροσωπείας των κατοίκων με την Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαίδευσης Ηπείρου, Αγγελική Φωτεινού, προκειμένου να βρεθεί λύση στο πρόβλημα. 


Ο Δήμαρχος, ο ιερέας του Ματσουκίου, ο δημοτικός σύμβουλος και πρόεδρος της Πρωτοβάθμιας Σχολικής Επιτροπής του Δήμου Αλκιβιάδης Λάνταβος, ο δημοτικός σύμβουλος Πέτρος Κωσταδήμας και ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Βαγγέλης Μακρής σημείωσαν ότι δεν μπορεί να γίνει κατανοητό, ούτε αποδεκτό, το να υπάρχουν μαθητές, που δεν μπορούν να παρακολουθήσουν κανονικά τα μαθήματά τους.

Η κ. Φωτεινού, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, αναγνώρισε το πρόβλημα, είπε πως θα συνεχιστούν οι προσπάθειες για την αντιμετώπισή του, ενώ μίλησε για τις δύο λύσεις που πρότεινε στην αντιπροσωπεία του χωριού.


 Όπως ανέφερε, μία λύση είναι να αναζητηθεί νέος αναπληρωτής δάσκαλος και η δεύτερη λύση οι τρεις μαθητές να πηγαινοέρχονται και να παρακολουθούν προσωρινά τα μαθήματά τους στο σχολείο στα Πράμαντα, λύση την οποία έτσι κι αλλιώς δεν αποδέχονται οι κάτοικοι του Ματσουκίου.

proinoslogos.gr
Epirusblog Gr
5 of 5
Γιάννενα: Το σχολείο… δεν άρχισε ακόμα για τρία παιδιά στο Ματσούκι!
Epirusblog Gr
5 of 5
Ιωάννινα 1812700235450476951
Σχόλια
item