Επιμένει ο Παρασκευόπουλος: Πρέπει να αλλάξει ο νόμος, ήταν προσωρινός

Επιμένει ο Παρασκευόπουλος: Πρέπει να αλλάξει ο νόμος, ήταν προσωρινός

Υπερασπίστηκε τον νόμο του ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, τονίζοντας την προσωρινότητά του - Επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Δεν είπα ότι έχει δίκιο να διαμαρτύρεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αλλά ότι έχει δίκιο πως θα πρέπει να καταργηθεί, γιατί ο νόμος ήταν προσωρινός», δήλωσε στον ΑΝΤ1 και την εκπομπή του Γιώργου Παπαδάκη «Καλημέρα Ελλάδα» ο Νίκος Παρασκευόπουλος, προβαίνοντας σε διευκρινήσεις σχετικά με τις χθεσινές του δηλώσεις, οι οποίες προκάλεσαν σάλο

Όπως εξήγησε ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, ο νόμος «έπρεπε να ισχύσει στην περίοδο που ίσχυσε, διότι οι φυλακές μας ήταν σε υπερσυμφόρηση, σε συνθήκες που καταδικαζόμασταν». «Όταν κάθονται περισσότερο στις φυλακές, γίνονται πιο επιθετικοί», αιτιολόγησε και υπερασπιζόμενος το νόμο, σημείωσε ότι, «πέτυχε γιατί έχουμε λιγότερη εγκληματικότητα». 

Επέρριψε δε ευθύνες στα Μέσα ενημέρωσης, κάνοντας λόγο για υπερβολικούς τίτλους και αναφορές στο νόμο «Παρασκευόπουλου». «Οι ανακρίβειες είναι καθημερινές και εξαιτίας αυτών οδηγείται στην αγανάκτηση ο πολίτης», είπε σχετικά.
«Φυσικά και θα αλλάξει ο νόμος», είπε ερωτηθείς σχετικά και διευκρίνισε ότι, «η ελληνική νομοθεσία προβλέπει πολύ βαριές ποινές και πολύ ελαφρύς νόμους απόλυσης».

Αναφερόμενος στις αλλαγές που θα πρέπει να γίνουν στο νόμο αποσυμφόρησης, μίλησε για αλλαγή γενικά του Σωφρονιστικού Κώδικα. «Αυτό που πρέπει να συμβεί είναι να δούμε τη νομοθεσία στο σύνολό της και να φτιάξουμε έναν νέο νόμο, στο σύνολό του και να μην στηριζόμαστε στους νόμους της αποσυμφόρησης», είπε σχετικά, προαναγγέλλοντας νέο ποινικό κώδικα «έχει ετοιμαστεί και είναι στα τελευταία στάδια των συζητήσεων».

Επανέλαβε ότι ο «νόμος Παρασκευόπουλου» δεν πρέπει να λέγεται έτσι και να στοχοποιείται το πρόσωπό του, ενώ τόνισε πως με τους νόμους της αποσυμφόρησης των φυλακών, «βγαίνουν όλοι οι κρατούμενοι».

«Τα δύο τελευταία χρόνια βγήκαν 10.000 κρατούμενοι. Έχουμε να κάνουμε με πρόσκαιρες ποινές, δηλαδή ούτως ή άλλως θα απολύονταν, απλώς με τους νόμους μετά το 2005, επιταχύνεται η απόλυση», ανέφερε και διερωτήθηκε, «τι να κάνουμε, να τους κρατήσουμε όλους ισόβια μέσα;».

Σχετικά με την υποτροπή αυτών που αποφυλακίζονται, είπε πως «αυτοί που βγαίνουν υποτροπιάζουν, διεθνώς. Βγαίνουν πολλοί, εγκληματούν λίγοι», ανέφερε συμπληρώνοντας πως «με το να παίρνεις έναν και να τον κάνεις παράδειγμα», δεν αποτυπώνεται ο νόμος. Ωστόσο, για τα ποσοστά στην Ελλάδα, δεν υπάρχουν στοιχεία, όπως είπε ο Νίκος Παρασκευόπουλος.

«Αλλά και να έμεναν παραπάνω, κανένας δε μας λέει ότι δεν θα εγκληματήσουν», συμπλήρωσε, τονίζοντας ότι, «σε όλες τις χώρες του κόσμου, αυτοί που έχουν πρόσκαιρες ποινές απολύονται και μετά υποτροπιάζουν. Το ότι ξέρει ο νόμος ή τα δικαστήρια ότι θα υποτροπιάσουν, δε σημαίνει ότι μπορούν να κάνουν κάτι γι’αυτό. 


Αν κάτσουν παραπάνω, θα γίνουν πιο επιθετικοί», ανέφερε, τονίζοντας ότι, «ο εγκλεισμός κάνει τον άνθρωπο χειρότερο, γιατί τον αποκόπτει από την οικογένεια και την εργασία. Η φυλακή προκαλεί κοινοτική αποδιοργάνωση. Η επανένταξη είναι το εργαλείο για να έχουμε λιγότερη εγκληματικότητα στις φυλακές».

Ερωτηθείς για την περίπτωση του καθ’ομολογίαν εκτελεστή του Μιχάλη Ζαφειρόπουλου, ο οποίος αποφυλακίστηκε και όταν ξανασυνελήφθη κρατήθηκε στις αγροτικές φυλακές Κασσάνδρας, από όπου πήρε άδεια και δραπέτευσε, διευκρίνισε ότι, «το ότι πήρε άδεια και πήγε στην Κασσάνδρα, δεν έχει σχέση με το νόμο». «Τα φορτώνουμε όλα στο νόμο», διαμαρτυρήθηκε.

Επικαλέστηκε, επιπλέον την περίπτωση των έξι Γεωργιανών, κατά την οποία ειπώθηκε ότι είχαν όλοι εκμεταλλευτεί τις ευνοϊκές διατάξεις το νόμου, ωστόσο στην πραγματικότητα μόνο ένας από αυτούς είχε φυλακιστεί για μόλις τέσσερις μήνες.

Σύμφωνα με τον πρώην Υπουργό, «όλοι όσοι βγαίνουν από τη φυλακή, βγαίνουν με τον αποσυμφορητικό νόμο και αυτό πρέπει να σταματήσει». Εξήγησε δε ότι, οι αλλαγές σε νόμους όπως αυτός της αποσυμφόρησης, «ρυθμίζονται με νόμους και όχι με εγκυκλίους. Επείγεται η ψήφιση καινούριο σωφρονιστικού νόμου και όταν αυτό ισχύσει, δεν θα χρειάζεται αποσυμφορητικός νόμος».

Αναφερόμενος στη διαχρονικότητα του νόμου, είπε πως ισχύει από το 2005 και ανανεώνεται. «Ο νόμος μου επαναλαμβάνεται, έχει διάρκεια και επαναλαμβάνεται. Τώρα έχει ψηφιστεί από την υπουργεία του Κοντονή», είπε σχετικά, υποστηρίζοντας ότι, «δεν ισχύει ότι αυτός ο νόμος στοχοποιείται στους βιασμούς και τα βαριά εγκλήματα. 


Η διάκριση γίνεται στο δικαστήριο. Δεν είναι το ίδιο ο βιασμός με την κλοπή ή τη ληστεία. Υπάρχουν ελαφρυντικά, θεσμοί που οδηγούν στη διαβάθμιση, ο θεσμός της χάριτος και άλλα που αποδεικνύονται στην πράξη». « Το βαρύ έγκλημα μπορεί να το κάνει και κάποιος που είχε κλειστεί στη φυλακή για ένα ελαφρύ έγκλημα», σημείωσε.

Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη στο Καλημέρα Ελλάδα ότι «η εγκληματικότητα έχει μειωθεί τελευταία», συμφώνησε, συμπληρώνοντας ότι, «η συμφόρηση είναι κάτι που συμβαίνει εδώ και 30 χρόνια. Είναι θέμα του παρελθόντος».


epirusblog.gr
5 of 5
Επιμένει ο Παρασκευόπουλος: Πρέπει να αλλάξει ο νόμος, ήταν προσωρινός
epirusblog.gr
5 of 5
πολιτική 4226727636660121107
item