Άρτα: ΣΥΓΚΟΜΙΔΗ ΚΛΗΜΕΝΤΙΝΗΣ ΜΕ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΣΤΗΝ ΑΡΤΑ

Άρτα: ΣΥΓΚΟΜΙΔΗ ΚΛΗΜΕΝΤΙΝΗΣ ΜΕ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΣΤΗΝ ΑΡΤΑ

Με το δεξί έκανε ποδαρικό η σεζόν για την Κληµεντίνη, ως προς την τιµή παραγωγού, που, αν και µε λιγότερο ή περισσότερο µειωµένες παραγωγές στις πιο πολλές από τις κύριες περιοχές της καλλιέργειας, διαµορφώνονται βάσιµες προσδοκίες ότι θα διατηρηθεί σε καλά επίπεδα και στην εξέλιξη της εµπορικής περιόδου...

Σε αυτό συντελεί και η αναµενόµενη µείωση στις παραγωγές των ανταγωνιστριών χωρών, πράγµα το οποίο διαµορφώνει θετικό τοπίο και σε σχέση µε τη ζήτηση από αγορές του εξωτερικού, όπου διακινείται το µεγαλύτερο ποσοστό της ελληνικής Κληµεντίνης. 

Σύµφωνα µε τις εκτιµήσεις της Incofruit Hellas, που επεξεργάστηκε στοιχεία του ΥΠΑΑΤ, φέτος η συνολική παραγωγή της χώρας αναµένεται να φτάσει τους 175.000 τόνους, από το σύνολο των 90.780 στρεµµάτων της καλλιέργειας, ενώ οι εξαγωγές θα είναι αυξηµένες σε αξία, χάρη στις καλύτερες τιµές από πέρσι. 

Συγκοµιδή µε προοπτικές στην Άρτα

Με θετικές προσδοκίες, που δηµιουργούν οι συνθήκες της αγοράς, ξεκίνησε πριν από δεκαπέντε µέρες περίπου η συγκοµιδή της Κληµεντίνης στην Άρτα


Η παραγωγή, αν και µειωµένη κατά 15% περίπου σε σύγκριση µε πέρσι (αναµένονται συνολικά 20.000-25.000 τόνοι), εξαιτίας των υψηλών θερµοκρασιών που επικράτησαν την περίοδο της καρπόδεσης, πληρώνεται σε καλύτερες τιµές µέχρι ώρας από τους εµπόρους, ενώ εκτιµάται ότι θα διατηρηθούν και σε καλύτερα επίπεδα σε όλη τη διάρκεια της συγκοµιδής και της εµπορικής περιόδου. 

Σύµφωνα µε τον πρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισµού Άρτας-Φιλιππιάδας, Νίκο Γκίζα, αφενός η ζηµιά που υπέστη η καλλιέργεια στην Αργολίδα, αφετέρου η µειωµένη παραγωγή που αναµένεται ότι θα έχουν οι ανταγωνίστριες χώρες, δίνουν ώθηση στην τιµή του προϊόντος. 


Έτσι, µε το 80% της παραγωγής να εξάγεται, κυρίως προς χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, από την Άρτα, η τιµή ξεκίνησε στα 35-38 λεπτά το κιλό µεικτά για τους παραγωγούς, έναντι 31-35 λεπτών πέρσι. 

Ο ίδιος εκτιµά ότι φέτος η τιµή δεν θα πέσει κάτω από τα 35 λεπτά το κιλό, ενώ το 2016, µετά τις πρώτες εβδοµάδες, έπεσε στα 30-32 λεπτά. Για την εγχώρια αγορά, τα µανταρίνια φεύγουν στα 50-60 λεπτά το κιλό. 


Αξιοσηµείωτο είναι ότι στην Άρτα η καλλιέργεια αναπτύσσει, τα τελευταία 2-3 χρόνια, µια ιδιαίτερη δυναµική, σε βάρος του κοινού πορτοκαλιού, καθώς παρατηρείται ότι οι παραγωγοί δείχνουν να αντικαθιστούν δέντρα κοινής πορτοκαλιάς µε Κληµεντίνες, οι οποίες, πλέον, φτάνουν να κατέχουν περίπου 10.000 στρέµµατασυνολικά. 

Πηγή: ​ypaithros.gr
epirusblog.gr
5 of 5
Άρτα: ΣΥΓΚΟΜΙΔΗ ΚΛΗΜΕΝΤΙΝΗΣ ΜΕ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΣΤΗΝ ΑΡΤΑ
epirusblog.gr
5 of 5
Αρτα 6553291723457272585
item