Άρτα: Να κρατήσουμε ψηλά την ποιότητα του ακτινιδίου - Προτεραιότητα η δημιουργία ψυκτικών θαλάμων δήλωσε ο Νίκος Αντώνογλου

Άρτα: Να κρατήσουμε ψηλά την ποιότητα του ακτινιδίου - Προτεραιότητα η δημιουργία ψυκτικών θαλάμων δήλωσε ο Νίκος Αντώνογλου
«Η πολιτεία δεν μπορεί να κλείνει τα μάτια σε ό,τι έξω από κάθε πλαίσιο και νομοθεσία συμβαίνει γύρω από την διακίνηση προϊόντων, όπως και του ακτινιδίου, που διέπεται από ειδική ευρωπαϊκή νομοθεσία», τονίστηκε από τον γενικό γραμματέα υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Νίκο Αντώνογλου, κατά την επίσκεψή του πριν το περιφερειακό συνέδριο, στην Άρτα.
Έχοντας επισκεφτεί συσκευαστήρια και ομάδες παραγωγών ακτινιδίων, μετέβη ακολούθως στο Δημαρχείο Άρτας, όπου είχε συνάντηση με τον δήμαρχο Αρταίων, Χρήστο Τσιοργιάννη, ο κ. Αντώνογλου ολοκλήρωσε την παρουσία του στην Άρτα, στα γραφεία της Περιφερειακής Ενότητας όπου υπό τον συντονισμό του αντιπεριφερειάρχη, Βασίλη Ψαθά και παρουσία του βουλευτή Άρτας, Βασίλη Τσίρκα, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη.
Σ’ αυτή είχαν προσκληθεί πρόεδροι Συνεταιρισμών και Ομάδων Παραγωγών ακτινιδίου, συσκευαστές και έμποροι-εξαγωγείς, καθώς επίσης τμηματάρχες της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης και Οικονομίας με τα του διευθυντή της, Δημήτρη Βάσσου, ενώ την συνάντηση παρακολούθησε και ο δήμαρχος Αρταίων.
Ο κ. Αντώνογλου προέβη σε δύο βασικές ανακοινώσεις σχετικά με την διακίνηση ακτινιδίων. Η πρώτη αφορά στην υπογραφή υπουργικής απόφασης, η οποία αναμένεται να δημοσιευτεί τις επόμενες ημέρες (ΦΕΚ) και αφορά στον καθορισμό ενιαίας ημερομηνίας έναρξης συλλογής. Η ημερομηνία που ορίζεται με βάση την απόφαση είναι η 10η Οκτωβρίου κάθε έτους, οπότε παύουν πλέον οι επιμέρους αναγγελίες των Περιφερειακών Ενοτήτων. 
Η δεύτερη αφορούσε την έναρξη διαβούλευσης για τη νέα υπουργική απόφαση που θα καθορίζει όλο το πλαίσιο διακίνησης των ακτινιδίων, διότι κάθε παράνομη διαδικασία, όπως τόνισε, δημιουργεί στρέβλωση στην αγορά που σίγουρα δεν είναι προς το συμφέρον του παραγωγού.
Ο κ. Αντώνογλου δήλωσε σχετικά: «Αυτό που συζητήθηκε είναι το πλαίσιο στο οποίο πρέπει να κινηθούμε όλοι ώστε το ακτινίδιο να κρατήσει ψηλά τη θέση στον διεθνή ανταγωνισμό. 
Για να γίνει αυτό πρέπει και οι όροι διακίνησης των ακτινιδίων που υπάρχουν να εφαρμόζονται αλλά και όλοι οι συμμετέχοντες φορείς να προσπαθούν να ανεβάσουν την ποιότητα του, διότι αυτό παίζει μεγάλο ρόλο σήμερα στο διεθνή ανταγωνισμό. 
Έτσι, σιγά-σιγά, το Ελληνικό ακτινίδιο χτίζει τη φήμη του στην παγκόσμια αγορά, οπότε αυτή την υψηλή ποιότητα πρέπει να την διασφαλίσουμε» και πρόσθεσε: «Οι προοπτικές είναι πολύ καλές και ακούστηκε μάλιστα ότι τα επόμενα χρόνια η ποσότητα παραγωγής ενδέχεται να φτάσει στους 100.000 τόνους. 
Εγώ εύχομαι να γίνει, ταυτόχρονα όμως θα πρέπει να προσέξουμε ώστε η ανάπτυξη που θα ακολουθήσει το Ελληνικό ακτινίδιο να έχει παράλληλη πορεία και με ανάπτυξη στον τομέα των υποδομών που είναι τα συσκευαστήρια και οι ψυκτικοί θάλαμοι. 
Και θέλω να έχουμε όλοι υπόψη μας -και οι παραγωγοί-, ότι με βάση την κοινοτική νομοθεσία που είναι υποχρεωτική σ’ όλα τα κράτη μέλη, τα οπωροκηπευτικά και ιδιαίτερα μια και μιλάμε για το ακτινίδιο, για το οποίο υπάρχουν ειδικοί κανόνες εμπορίας, θα πρέπει να διακινούνται τυποποιημένα».
Ο βουλευτής Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ, Βασίλης Τσίρκας τόνισε πως «πρέπει όλοι να σταθούν με υπευθυνότητα απέναντι στην δυναμική καλλιέργεια για την Άρτα που είναι το ακτινίδιο», προσθέτοντας: «Τα Αρτινά ακτινίδια είναι εξαιρετικής ποιότητας, παρουσιάζοντας υψηλή ζήτηση στο εξωτερικό, κάτι που πρέπει να διατηρηθεί ώστε να έχει πολλαπλά οφέλη η αγροτική οικονομία, κάτι που αποτελεί το ζητούμενο των ημερών, το οποίο δεν είναι άλλο από την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας μας».
Ο αντιπεριφερειάρχης Άρτας, Βασίλης Ψαθάς, που συντόνισε την σύσκεψη, υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Καταθέσαμε την πραγματικότητα και τους προβληματισμούς μας σ’ όλα τα στάδια είτε λέγεται ωρίμανση και συλλογή είτε διακίνηση και εμπορία του ακτινιδίου. 
Οφείλουμε το προϊόν αυτό πρώτον, να το προστατεύσουμε και δεύτερον να στηρίξουμε το εισόδημα του απλού αγρότη. Καταλαβαίνετε ότι κάποιοι ωθούν τα πράγματα στα άκρα. Δεν είμαστε της λογικής και της πρακτικής αυτής. Οφείλουμε, με συνεννόηση όλων των εμπλεκόμενων φορέων και των εμπλεκόμενων με την παραγωγή και διακίνηση του ακτινιδίου, να καθίσουμε κάτω και να συζητήσουμε».
Τις δικές τους θέσεις διατύπωσαν οι εμπλεκόμενοι με την παραγωγή και εμπορία του προϊόντος, πρόεδροι Ομάδων Παραγωγών και Συνεταιρισμών. Έμφαση δόθηκε στην δημιουργία υποδομών και κυρίως στη λειτουργία ψυκτικών θαλάμων ούτως ώστε στην πιθανότητα αύξησης της παραγωγής να διασφαλιστεί η ετοιμότητα.
ΒΙΚΥ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟΥ
taxydromosartas.gr
epirusblog.gr
5 of 5
Άρτα: Να κρατήσουμε ψηλά την ποιότητα του ακτινιδίου - Προτεραιότητα η δημιουργία ψυκτικών θαλάμων δήλωσε ο Νίκος Αντώνογλου
epirusblog.gr
5 of 5
Αρτα 7524849809495897009
item