Γιάννενα: Φτάνει το πλήρωμα του χρόνου για να προχωρήσει το έργο στο ΠΕΑΚΙ


Γιάννενα: Φτάνει το πλήρωμα του χρόνου για να προχωρήσει το έργο στο ΠΕΑΚΙ

Μέχρι το τέλος του χρόνου αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο σχετικά με τις παρεμβάσεις για ενεργειακή αναβάθμιση του κλειστού κολυμβητηρίου Ιωαννίνων, με τη διοίκηση του Πανηπειρωτικού Εθνικού Αθλητικού Κέντρου Ιωαννίνων να τελεί εν αναμονή των αποφάσεων σε κεντρικό επίπεδο.

Το πλήρωμα του χρόνου φαίνεται πως έφτασε, καθώς υπάρχουν πλέον τα χρηματοδοτικά προγράμματα, αλλά κυρίως η βούληση να προχωρήσει το έργο, που για τη διοίκηση του ΠΕΑΚΙ είναι σε πρώτη προτεραιότητα, καθώς θα εξασφαλίσει τη βιωσιμότητα του κολυμβητηρίου και δε θα χρειάζονται διαρκείς οικονομικές «ενέσεις», με δεδομένο πως η λειτουργία του είναι κοστοβόρα, λόγω κυρίως των δαπανών που απαιτούνται για τη θέρμανση της πισίνας.

Ουσιαστικά υπάρχουν τρεις επιλογές χρηματοδότησης πλέον, με το ερώτημα να είναι ποια θα επιλεγεί από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, σε σχέση και με τις προτεραιότητες που θέτει η ίδια, καθώς ανάλογα ζητήματα υπάρχουν σε πολλές εγκαταστάσεις της.
Η πρώτη επιλογή είναι η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού να διεκδικήσει κονδύλια από το νέο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ για την ενεργειακή αναβάθμιση αθλητικών εγκαταστάσεων, συνολικού προϋπολογισμού 27 εκατ. ευρώ, που ενεργοποιήθηκε χθες με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξη Χαρίτση. 
Η πρόσκληση προβλέπει επεμβάσεις αναβάθμισης και εξοικονόμησης ενέργειας, δράσεις αξιοποίησης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και υποστηρικτικές υπηρεσίες για εκπόνηση μελετών στο πλαίσιο υλοποίησης των προβλεπόμενων παρεμβάσεων. Ως ημερομηνία έναρξης ηλεκτρονικών υποβολών ορίστηκε η 10η Ιανουαρίου.
Ωστόσο, υπάρχουν και εναλλακτικές επιλογές, όπως είναι ο μηχανισμός ELENA που «τρέχει» η περιφέρεια Ηπείρου, αλλά ακόμη και να προχωρήσει η ενεργειακή αναβάθμιση με κονδύλια του ΠΕΑΚΙ, μετά την οικονομική του εξυγίανση. 
Σύμφωνα με πληροφορίες, η διοίκηση έχει ξεκινήσει διερευνητικές επαφές με το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, προκειμένου να εξεταστεί η δυνατότητα επικαιροποίησης της μελέτης που έχει στα χέρια του.
Για το κλειστό κολυμβητήριο της Λιμνοπούλας, η προσπάθεια ενεργειακής αναβάθμισης έχει παρελθόν. Με δεδομένο πως πρόκειται για μία από τις πιο κοστοβόρες ενεργειακά εγκαταστάσεις, οι συζητήσεις έχουν ξεκινήσει εδώ και αρκετά χρόνια.
Αρχικά, είχε προκύψει ζήτημα με τις αδειοδοτήσεις, το οποίο διευθετήθηκε με προσπάθειες των προηγούμενων διοικήσεων του Πανηπειρωτικού Εθνικού Αθλητικού Κέντρου Ιωαννίνων, του δήμου και της περιφέρειας.
Η λύση που προκρίθηκε στη συνέχεια, ήταν να αναζητηθούν χρηματοδοτικά εργαλεία, με τον δήμο Ιωαννιτών να προχωρά σε πρόταση με προϋπολογισμό άνω του ενός εκατομμυρίου ευρώ, που περιελάμβανε και το κλειστό γυμναστήριο, στο πρόγραμμα Χρηματοδοτικού Μηχανισμού Ευρωπαϊκού Χώρου, στη θεματική «Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας». 
Ωστόσο, μετά από την αξιολόγηση από το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών και Ενέργειας (ΚΑΠΕ), η πρόταση του δήμου Ιωαννιτών απορρίφθηκε τον Μάιο του 2015, καθώς το πρόγραμμα ήταν ανταγωνιστικό και η πρόταση δεν ήταν μεταξύ των δέκα με την υψηλότερη βαθμολογία.
Λίγους μήνες αργότερα, τον Αύγουστο του ίδιου έτους, ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού Ιούλιος Συναδινός είχε αναλάβει νέα πρωτοβουλία, εντάσσοντας το κολυμβητήριο Ιωαννίνων, μαζί το ΟΑΚΑ και του Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, σε μια νέα πρόταση ενεργειακής αναβάθμισης προς το ΚΑΠΕ. Ούτε αυτή είχε θετική κατάληξη.
Τον Ιούλιο, η Οικονομική Επιτροπή της περιφέρειας Ηπείρου ενέκρινε τη διενέργεια ανοικτού δημόσιου διεθνούς διαγωνισμού για την παροχή υπηρεσιών για την ενεργειακή αναβάθμιση δημοσίων κτιρίων και εγκαταστάσεων, με προϋπολογισμό 228.145,16 ευρώ πλέον ΦΠΑ, με τη μελέτη να εκπονείται στο πλαίσιο του Μηχανισμού ELENA.
Ο ανάδοχος που θα προκύψει από τον διαγωνισμό, θα πρέπει να μελετήσει μέσα σε πέντε μήνες μια σειρά από κτίρια, τα οποία σήμερα είναι ιδιαίτερα ενεργοβόρα, και να προτείνει τον καλύτερο δυνατό συνδυασμό ενεργειακών λύσεων. Στη λίστα των 15 κτιριακών υποδομών περιλαμβάνεται και το κλειστό κολυμβητήριο της Λιμνοπούλας.\
agon.gr
epirusblog.gr
5 of 5
Γιάννενα: Φτάνει το πλήρωμα του χρόνου για να προχωρήσει το έργο στο ΠΕΑΚΙ
epirusblog.gr
5 of 5
Ιωάννινα 4631819881622998617
item