Ιράν: Το βαλλιστικό μας πρόγραμμα δεν αφορά τους Γάλλους Ιράν: Το βαλλιστικό μας πρόγραμμα δεν αφορά τους Γάλλους | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Ιράν: Το βαλλιστικό μας πρόγραμμα δεν αφορά τους Γάλλους

Ιράν: Το βαλλιστικό μας πρόγραμμα δεν αφορά τους Γάλλους

Σύμβουλος του Χασάν Ρουχανί δήλωσε σήμερα ότι το βαλλιστικό πρόγραμμα της χώρας του «δεν αφορά» τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.

Χθες, Παρασκευή, ο Μακρόν δήλωσε πρόθυμος για διάλογο με το Ιράν, κατηγορώντας το ωστόσο για «επιθετική περιφερειακή στρατηγική: «Θα ήθελα το Ιράν να έχει μια λιγότερο επιθετική περιφερειακή στρατηγική και να μπορέσουμε να διευκρινίσουμε τη βαλλιστική του πολιτική που φαίνεται ανεξέλεγκτη», είπε ο Γάλλος πρόεδρος.

«Στα θέματα της άμυνας και του βαλλιστικού προγράμματος, δεν ζητάμε την άδεια από κανέναν. Σε τι αυτό αφορά τον Μακρόν; Ποιός είναι για να παρεμβαίνει σε αυτά τα θέματα;», δήλωσε ο Αλί Ακμπάρ Βελαγιατί, διπλωματικός σύμβουλος του ανώτατου ηγέτη Αλί Χαμενεΐ, μιλώντας στην κρατική τηλεόραση.

«Δεν ωφελεί τον πρόεδρο Μακρόν και τη Γαλλία να παρεμβαίνουν στο πυραυλικό θέμα και στις στρατηγικές υποθέσεις της Ισλαμικής Δημοκρατίας, για τα οποία είμαστε ιδιαίτερα ευαίσθητοι» πρόσθεσε.

«Αν θέλει οι σχέσεις μεταξύ του Ιράν και της Γαλλίας να αναπτυχθούν, πρέπει να προσπαθήσει να μην παρεμβαίνει σε τέτοιες υποθέσεις, γιατί αυτό αντιβαίνει στα εθνικά συμφέροντα. Είναι προφανές ότι η απάντησή μας είναι αρνητική» στα αιτήματα της Γαλλίας για διαπραγματεύσεις για το βαλλιστικό πρόγραμμα, τόνισε.

Χθες, το Ιράν άσκησε κριτική στη Γαλλία μετά τις δηλώσεις του υπουργού της των Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν που κατηγορούσε από το Ριάντ την Τεχεράνη για «ηγεμονικές τάσεις» στη Μέση Ανατολή. Ο εκπρόσωπος της ιρανικής διπλωματίας τόνισε ότι η "μεροληπτική στάση" της Γαλλίας επιδεινώνει τις περιφερειακές κρίσεις.
Epirusblog Gr
5 of 5
Ιράν: Το βαλλιστικό μας πρόγραμμα δεν αφορά τους Γάλλους
Epirusblog Gr
5 of 5
κοσμος 7183741486358282469
Σχόλια
item