Γιάννενα: Μία μάχη με αίσιο τέλος στη Γέφυρα Πλάκας Γιάννενα: Μία μάχη με αίσιο τέλος στη Γέφυρα Πλάκας | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Γιάννενα: Μία μάχη με αίσιο τέλος στη Γέφυρα Πλάκας

Γιάννενα: Μία μάχη με αίσιο τέλος στη Γέφυρα Πλάκας
Νικητές σε μία μάχη με το χρόνο και τις καιρικές συνθήκες, καθώς επίσης και με το απρόβλεπτο του υπεδάφους, αναδείχθηκε η ομάδα εργασίας που ολοκλήρωσε τις προβλεπόμενες εργασίες στη Γέφυρα Πλάκας στο πλαίσιο της πρώτης προγραμματικής σύμβασης. 
Οι τελευταίες «πινελιές» μπήκαν μόλις τη Δευτέρα, σε ένα κρίσιμο χρονικό σημείο με τον καιρό να αρχίζει να δείχνει τα δόντια του και τη στάθμη των νερών του Αράχθου να αρχίζει να ανεβαίνει. 
Οι εργασίες από τις 12 Οκτωβρίου και έπειτα επικεντρώθηκαν στη στερέωση του δυτικού βάθρου στο οποίο είχαν διαπιστωθεί σημαντικές φθορές κυρίως στη θεμελίωσή του, που απειλούσαν τη στατικότητά του. 
Με συντονισμένες ενέργειες, αλλάζοντας κατά τη διάρκεια των εργασιών ακόμη και συγκεκριμένες τεχνικές που προβλέπονταν στη μελέτη και εφαρμόζοντας πρωτοποριακή τεχνολογία, η ομάδα εργασίας έφερε εις πέρας ένα έργο, αποδίδοντας και το δυτικό βάθρο ασφαλές, έτσι ώστε από το ερχόμενο καλοκαίρι να ξεκινήσει το κύριο μέρος των εργασιών αναστύλωσης. Και… δεύτερο ποτάμι 
Η δουλειά που έγινε σύμφωνα με τον επικεφαλής της ομάδας Γ. Σμύρη αξιοποίησε πρωτοποριακή τεχνολογία, αφού χρειάστηκε να γίνουν εργασίες στο υπέδαφος, κάτω από το βράχο που είναι θεμελιωμένο το δυτικό βάθρο. 
Στα αξιοσημείωτα και απρόβλεπτα των εργασιών το ότι κάτω από το βράχο και ενώ είχαν στεγανοποιηθεί τα τμήματα προκειμένου να γίνουν οι πασσαλώσεις, διαπιστώθηκε ένα υπόγειο ρεύμα του ποταμού, «ένα δεύτερο ποτάμι κάτω από τον Άραχθο», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Σμύρης που καθυστέρησε για κάποιες ημέρες τις εργασίες. 
«Μπήκαμε κάτω από τα θεμέλια του βάθρου και στη συνέχεια κάτω από τη στάθμη του ποταμού, αποτυπώνοντας πλήρως και το ρήγμα στην υποσκαφή. 
Το πιο εντυπωσιακό και γοητευτικό σημείο αναμφίβολα ήταν τα στοιχεία του υπεδάφους αφού βρήκαμε μία άλλη ροή του ποταμού, κάτω από το ίδιο ποτάμι», σημείωσε ο κ. Σμύρης. Για την πασσάλωση του δυτικού βάθρου διενεργήθηκαν συνολικά 52 γεωτρήσεις, χρησιμοποιήθηκαν 13 τόνοι κονιάματος και 130 κυβικά λιθοδέματος, προκειμένου να αγκιστρώσουν και να αγκυρώσουν τους 23 πασσάλους που στερεώνουν πλέον το οικοδόμημα. 
«Ήταν μία πρωτόγνωρη διαδικασία και για εμάς που δεν θα γινόταν εάν δεν υπήρχε η άριστη συνεργασία σε τεχνικό επίπεδο με την ΤΕΡΝΑ που διέθεσε μηχανήματα και προσωπικό. Υπήρχε ένα επιστημονικό κενό, που θεωρούμε πλέον ότι καλύφθηκε για το πώς θεμελιώνεται ένα τέτοιο έργο και αυτό πλέον το γνωρίζουμε. 
Τα στοιχεία αυτά θα χρησιμοποιηθούν και για τις εργασίες που θα απαιτηθούν στην πορεία της αναστήλωσης», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Σμύρης, που ευχαρίστησε και την Περιφέρεια Ηπείρου, αλλά και τον σύμβουλο του ΥΠΟΜΕΔΙ για την άριστη συνεργασία με την ομάδα εργασίας. 
«Έχουμε να κάνουμε με ένα ειδικό έργο γιατί αποτελεί τεκμήριο της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και γιατί οι συνθήκες εκτέλεσης του έργου είναι πραγματικά ιδιαίτερες», κατέληξε ο κ. Σμύρης.
Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ
Epirusblog Gr
5 of 5
Γιάννενα: Μία μάχη με αίσιο τέλος στη Γέφυρα Πλάκας
Epirusblog Gr
5 of 5
Ιωάννινα 1572783789065110687
Σχόλια
item