Η Μαδρίτη έβαλε... χέρι στον Ισπανό πρέσβη στην Ελλάδα – Τα «μάζεψε» ο Βιγέρα
Ιδιαίτερο «ντόρο» προκάλεσε συνέντευξη του Ισπανού πρέσβη στην Ελλάδα, ο οποίος υπαινίχθηκε πως η ελληνική κυβέρνηση δεν στήριξε τον Μαριάνο Ραχόι στην αντιπαράθεση με την κυβέρνηση της Περιφέρειας της Καταλονίας.
Μετά την οργισμένη απάντηση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, το ισπανικό υπουργείο δέχθηκε τον Έλληνα πρέσβη στη Μαδρίτη, σε μια προσπάθεια να εξομαλυνθούν οι διμερείς σχέσεις.
Ο Ισπανός υφυπουργός Εξωτερικών, χαρακτήρισε «ατόπημα» τις δηλώσεις του Ισπανού πρέσβη, αποδίδοντάς τες στην απειρία του. Ο Χόρχε Τολέντο Αλμπινάνα, ο οποίος θεωρείται «άνθρωπος του Ραχόι» στο υπουργείο Εξωτερικών της Ισπανίας, εξέφρασε τη λύπη του για την αναταραχή, ενώ φέρεται να ανέφερε ότι η Μαδρίτη ήδη προέβη σε επίπληξη του πρέσβη της.
Όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, δήλωσε ακόμα πως η συμπεριφορά του Ισπανού πρέσβη δεν προσιδιάζει σε πρέσβη κύρους του επιπέδου του και υπογράμμισε πως είναι εντελώς εκτός γραμμής (totally out of line).
Επίσης, πάντα με βάση τις ίδιες πηγές, ο κ. Αλμπινάνα εξήρε τη «θερμή και ειλικρινή σχέση των δυο πρωθυπουργών των δύο χωρών. Τέλος, ευχαρίστησε θερμά για τις δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου και του κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου κατά της απόσχισης της Καταλονίας.
Τα «μάζεψε» και ο πρέσβης
Τη λύπη του που οι δηλώσεις του το περασμένο Σαββατοκύριακο «έδωσαν αφορμή σε ερμηνείες οι οποίες ουδόλως αντιστοιχούν με την πραγματικότητα», εκφράζει ο πρέσβης της Ισπανίας στην Ελλάδα Ενρίκε Βιγέρα, μετά την αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών, που τον καλούσε να «ανασκευάσει τις ατυχείς δηλώσεις του».
Αναλυτικά η ανακοίνωση της Πρεσβείας της Ισπανίας: «Η Πρεσβεία της Ισπανίας εκφράζει τις ευχαριστίες της για την δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου και την ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών το περασμένο Σαββατοκύριακο υπέρ της ισπανικής εδαφικής ακεραιότητας και απορρίπτοντας μονομερείς ενέργειες που υπονομεύουν την ενότητα της χώρας και την αρχή του αμετάβλητου των συνόρων.
Σε σχέση με τις δηλώσεις του πρέσβη της Ισπανίας το περασμένο Σαββατοκύριακο σε ελληνικό μέσο ενημέρωσης, ο ίδιος λυπάται που έδωσαν αφορμή σε ερμηνείες οι οποίες ουδόλως αντιστοιχούν με την πραγματικότητα, όπως και με την επιθυμία του να εργαστεί με εποικοδομητικό τρόπο για μια στενή σχέση εγγύτητας με τις ελληνικές Αρχές.
Οι δύο σύμμαχοι και φίλες χώρες μας είναι ενωμένες με ισχυρούς δεσμούς φιλίας και πολιτισμού, και η Πρεσβεία της Ισπανίας θα προσπαθήσει σε υπέρτατο βαθμό να εμβαθύνει την εξαιρετική αυτή σχέση που μας ενώνει».