Γιάννενα: Ο Ζώης Καπλάνης «επέστρεψε» στο Γραμμένο

Γιάννενα: Ο Ζώης Καπλάνης «επέστρεψε» στο Γραμμένο

Στον γενέθλιο τόπο του, στο Γραμμένο του δήμου Ζίτσας, «επέστρεψε» ο Ζώης Καπλάνης μέσα από την ομώνυμη θεατρική παράσταση της συγγραφέως Μαρούλας Παπαευσταθίου-Τσάγκα, την οποία απέδωσαν, με τον καλύτερο τρόπο, οι μαθητές των εκπαιδευτηρίων «Απόστολος Παύλος» της Κορίνθου.

Η παράσταση δόθηκε το απόγευμα της Τετάρτης στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα του ιστορικού κτιρίου της Οικοκυρικής Σχολής (Καπλάνειος), έναν χώρο που η δημοτική αρχή Ζίτσας τον επέλεξε για να στεγαστεί το Μουσείο Ηπειρωτών Εθνικών Ευεργετών, που θα δημιουργηθεί με την υλοποίηση του έργου «Cultural Lands», το οποίο εντάχθηκε στο διασυνοριακό πρόγραμμα «Interreg Ελλάδα-Αλβανία 2014-2020».

«Εκδηλώσεις σαν την αποψινή μας κάνουν να αισθανόμαστε χαρούμενοι εμάς που ασχολούμαστε με τα κοινά», ανέφερε κλείνοντας την εκδήλωση ο δήμαρχος Ζίτσας Μιχάλης Πλιάκος, και πρόσθεσε ότι «τα παιδιά, μας αποδεικνύουν με τον καλύτερο τρόπο ότι υπάρχει δύναμη, υπάρχει το έμψυχο δυναμικό και αυτό που πρέπει να αλλάξει, είναι η νοοτροπία μας για να οδηγηθούμε σε πρότυπα που αν και τα έχουμε μπροστά μας, μάλλον δε μας αφήνουν να τα δούμε». 
Δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς των εκπαιδευτηρίων «Απόστολος Παύλος», οι οποίοι «με συστηματική δουλειά και προσπάθεια απέδωσαν με επιτυχία τη ζωή και το έργο του μεγάλου εθνικού ευεργέτη Ζώη Καπλάνη, αποτίνοντας με αυτό τον τρόπο φόρο τιμής σε όλους εκείνους που προσέφεραν τα πάντα στην πατρίδα».
Στις αιτίες και τους λόγους που την οδήγησαν στη συγγραφή του έργου και τη μεταφορά του στη θεατρική σκηνή, αναφέρθηκε στην ομιλία της η συγγραφέας Μαρούλα Παπαευσταθίου-Τσάγκα. 
«Ήθελα να εμπνευστούν οι μαθητές από τις αξίες και το ήθος που διέκριναν τη ζωή των εθνικών μας ευεργετών και ταυτόχρονα να συνδέσουν τους τρόπους αντιμετώπισης των δυσκολιών της εποχής εκείνης, κατά την οποία η χώρα μας βρισκόταν πάλι σε δεινή θέση, και να τους αξιοποιήσουν στη διαχείριση των προβλημάτων στην Ελλάδα της κρίσης σήμερα», σημείωσε και απευθυνόμενη προς τους μαθητές-ηθοποιούς, τόνισε: «Σας δόθηκε η μοναδική ευκαιρία να παίξετε το έργο στον γενέθλιο τόπο του Ζώη Καπλάνη. 
Είσαστε οι πρώτοι που αφιερώσατε την παράσταση ως αντιπελάργηση στον γενέθλιο τούτο τόπο. Καλύτερο μνημόσυνο για τον Ζώη Καπλάνη δε θα υπήρχε» και τους συνεχάρη, γιατί απέδωσαν με επιτυχία την υπόθεση του έργου, αναβιώνοντας την ατμόσφαιρα της εποχής και του ήθους του Ζώη Καπλάνη.
Χαιρετισμό απεύθυνε η Διευθύντρια των Εκπαιδευτηρίων Χριστίνα Ματσούκα, ενώ τους παρευρισκόμενους καλωσόρισε η αντιδήμαρχος Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού Γιαννούλα Γεωργούλη. 
Την παράσταση παρακολούθησαν ο αντιδήμαρχος Φώτης Ράρρας, η πρόεδρος της Δευτεροβάθμιας Σχολικής Επιτροπής του δήμου Χριστίνα Παπαδημητρίου, η εκπρόσωπος της Τ.Κ. Γραμμένου Σοφία Μπούρμπου, ο διευθυντής των Εκπαιδευτηρίων, θεολόγος πατήρ Τιμόθεος Φλέγκας, και εκπαιδευτικοί που συνόδευαν τους μαθητές, σχολικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι κομμάτων, φορέων και συλλόγων και δεκάδες κόσμου.
agon.gr
epirusblog.gr
5 of 5
Γιάννενα: Ο Ζώης Καπλάνης «επέστρεψε» στο Γραμμένο
epirusblog.gr
5 of 5
Ιωάννινα 2066088862025796721
item