Γιάννενα: Από τη διαπραγμάτευση, στη… σύγκρουση....ΑΠΟΦΑΣΗ ΝΑ ΜΗΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΗΣ ΕΛΕΟΥΣΑΣ ΤΕΛΗ ΣΥΝΔΕΣΗΣ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ Γιάννενα: Από τη διαπραγμάτευση, στη… σύγκρουση....ΑΠΟΦΑΣΗ ΝΑ ΜΗΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΗΣ ΕΛΕΟΥΣΑΣ ΤΕΛΗ ΣΥΝΔΕΣΗΣ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Γιάννενα: Από τη διαπραγμάτευση, στη… σύγκρουση....ΑΠΟΦΑΣΗ ΝΑ ΜΗΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΗΣ ΕΛΕΟΥΣΑΣ ΤΕΛΗ ΣΥΝΔΕΣΗΣ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ

Γιάννενα: Από τη διαπραγμάτευση, στη… σύγκρουση....ΑΠΟΦΑΣΗ ΝΑ ΜΗΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΗΣ ΕΛΕΟΥΣΑΣ ΤΕΛΗ ΣΥΝΔΕΣΗΣ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ

Σε μετωπική σύγκρουση οδηγούνται δήμος Ζίτσας και Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Ιωαννίνων για το θέμα των τελών σύνδεσης αποχέτευσης του οικισμού της Ελεούσας με τον βιολογικό καθαρισμό της πόλης, καθώς επί έξι και πλέον μήνες οι δύο πλευρές δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε μια κοινή συμφωνία για αναπροσαρμογή της προγραμματικής σύμβασης, που είχε υπογραφεί στο παρελθόν.

Αν και τον Απρίλιο, μετά από συνάντηση των δύο πλευρών, είχε διαφανεί πως θα βρεθεί κοινή συνισταμένη, με τον δήμο Ζίτσας να αναφέρει τότε σε δελτίο τύπου πως έγιναν καταρχήν αποδεκτές οι προτάσεις για ευνοϊκές ρυθμίσεις και όρους ως προς την καταβολή του τέλους που πρέπει να πληρώσουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων στη Δ.Κ. Ελεούσας για να συνδεθούν με το δίκτυο ακαθάρτων, η εξέλιξη των πραγμάτων έδειξε το αντίθετο.

Σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζει η δημοτική αρχή Ζίτσας, η ΔΕΥΑΙ εμμένει στην προγραμματική σύμβαση του Οκτωβρίου του 2012, που προέβλεπε την καταβολή τελών που φτάνουν μέχρι και τα 10 ευρώ ανά τ.μ., ένα ποσό που ο δήμος Ζίτσας και οι κάτοικοι χαρακτηρίζουν ιδιαίτερα υψηλό με βάση τα σημερινά οικονομικά δεδομένα. 


Στον αντίποδα, η πλευρά της ΔΕΥΑΙ επισημαίνει πως το ίδιο ποσό κλήθηκαν να πληρώσουν και οι κάτοικοι της πόλης των Ιωαννίνων και άλλων περιοχών, και δεν μπορούν να ισχύουν δύο μέτρα και δύο σταθμά.

Αν και το θέμα της διαπραγμάτευσης έμενε ανοιχτό μέχρι πρότινος, ένα εξώδικο που απέστειλε η ΔΕΥΑΙ προς τον δήμο Ζίτσας για να τον ενημερώσει για το ποιοι έχουν σνδεθεί, ώστε να τους επιβληθούν τα τέλη χρήσης της αποχέτευσης, κρίθηκε ως «εχθρική ενέργεια». 


«Ενώ βρισκόμαστε σε μια συζήτηση για να βρούμε μια επωφελή και βιώσιμη λύση, η ΔΕΥΑΙ προχώρησε στην αποστολή του εξώδικου, που δεν έχει και βάση, καθώς εμείς δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ποιος έχει συνδεθεί και ποιος όχι, κάτι που το γνωρίζει η ΔΕΥΑΙ από τη στιγμή που η ίδια έχει εγκρίνει τις διαδικασίες», τόνισε ο δήμαρχος Ζίτσας Μιχάλης Πλιάκος.

Η αντίδραση του δήμου Ζίτσας ήταν άμεση και στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της περασμένης Πέμπτης αποφασίστηκε η σύνδεση των σπιτιών της Ελεούσας με το αποχετευτικό δίκτυο, με 2 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, με το ποσό να καταλήγει ακέραιο στα ταμεία του δήμου Ζίτσας. 


Ο κ. Πλιάκος βασίστηκε σε μια νομική γνωμοδότηση, που αναφέρει ότι η ΔΕΥΑΙ δεν είναι διαχειριστής του δικτύου, που κατασκευάστηκε από τον δήμο Ζίτσας και ευρωπαϊκά κονδύλια, άρα δε δικαιούται αμοιβή.

Με δεδομένο πως στην πλειονότητά τους ο οικισμός της Ελεούσας δεν έχει συνδεθεί με το αποχετευτικό, το ζήτημα κρίνεται μείζονος σημασίας και για λόγους που έχουν να κάνουν με την προστασία του περιβάλλοντος.


Με ενδιαφέρον, πλέον, αναμένεται η αντίδραση της ΔΕΥΑΙ, με το θέμα να έρχεται υπό τη μορφή της ενημέρωσης στη συνεδρίαση του διοικητικού της συμβουλίου την Παρασκευή, στις 12 το μεσημέρι, χωρίς να αποκλείεται να τεθεί προ ημερησίας διάταξης και στη σημερινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.


Η ΔΕΥΑΙ, φαινομενικά, έχει το πάνω χέρι στην όλη υπόθεση, από τη στιγμή που υπάρχει μια υπογεγραμμένη προγραμματική σύμβαση, με υποχρεώσεις που καλούνται να ανταποκρίνονται και τα δύο μέρη, ανεξάρτητα αν αυτό δεν έχει συμβεί μέχρι σήμερα. Ναι μεν η ΔΕΥΑΙ μπορεί να μην είναι διαχειριστής του αποχετευτικού δικτύου στα όρια του δήμου Ζίτσας, αλλά ο βιολογικός που λειτουργεί, είναι ο μοναδικός αποδέκτης των λυμάτων. 


Κατά συνέπεια, αν ο βιολογικός σταματήσει να δέχεται τα λύματα του δήμου Ζίτσας, τότε δεν προκύπτει θέμα μόνο για όσους έχουν συνδεθεί, αλλά και για τον ίδιο τον δήμο Ζίτσας, που κινδυνεύει να βρεθεί αντιμέτωπος με τον καταλογισμό του ποσού που διατέθηκε από ευρωπαϊκά κονδύλια για την κατασκευή του αποχετευτικού.

agon.gr
Epirusblog Gr
5 of 5
Γιάννενα: Από τη διαπραγμάτευση, στη… σύγκρουση....ΑΠΟΦΑΣΗ ΝΑ ΜΗΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΗΣ ΕΛΕΟΥΣΑΣ ΤΕΛΗ ΣΥΝΔΕΣΗΣ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ
Epirusblog Gr
5 of 5
Ιωάννινα 1498857772279959470
Σχόλια
item