Το κρύο ντους κάνει πιο υγιείς τους ανθρώπους;

Το κρύο ντους κάνει πιο υγιείς τους ανθρώπους;

Τι έδειξε πείραμα στις Κάτω Χώρες, που διεξήχθη Ιανουάριο, στην καρδιά του χειμώνα.

Τα κρύα ντους φέρνουν στον νου εικόνες στρατιωτικής πειθαρχίας, ενώ ορισμένοι υποστηρίζουν σθεναρά ότι βοηθούν στην καλή υγεία. Αλλά πόσο αλήθεια μπορεί να είναι αυτό;
Μια μελέτη του 2016, η οποία δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση PLoS One, σχετικά με το πώς τα κρύα ντους επηρεάζουν την υγεία και την εργασία, είχε καταλήξει σε ένα εντυπωσιακό συμπέρασμα: Δεν έκανε τους ανθρώπους πιο υγιείς, αλλά πιο ανεκτικούς!
Οι ερευνητές στρατολόγησαν περίπου 3.000 άτομα, οι οποίοι δεν είχαν συνηθίσει να κάνουν κρύα ντους. Τους χώρισαν σε τέσσερις ομάδες, με μία αποστολή καθημερινά για ένα μήνα.
Η πρώτη ομάδα έπρεπε να ολοκληρώσει το ζεστό της ντους με ένα κρύο για 30 δευτερόλεπτα. Η δεύτερη έπρεπε να το κάνει για 60 δευτερόλεπτα και η τρίτη, για 90 δευτερόλεπτα. Η τέταρτη ομάδα δεν υπέφερε για την επιστήμη.

Οι συμμετέχοντες που δεν θα άντεχαν το κρύο ντους, έπρεπε να καταγράψουν πόσο χρόνο άντεξαν στο κρύο νερό.
Οταν πέρασαν οι τριάντα ημέρες, οι συμμετέχοντες στο πείραμα ξόδεψαν άλλον ένα μήνα σε ντους όπως το ήθελαν. Μετά από αυτές τις μέρες κλήθηκαν να απαντήσουν σε μια ποικιλία ερευνών.
Οταν ολοκληρώθηκε όλη αυτή η διαδικασία, οι ερευνητές έκαναν μια ενδιαφέρουσα διαπίστωση: οι άνθρωποι που έκαναν κρύο ντους, ήταν κατά 29% λιγότερες μέρες άρρωστοι σε σχέση με τους άλλους.
Οι άνθρωποι που πέρασαν δύο μήνες κάνοντας κρύα ντους, αρρώστησαν κι αυτοί, αλλά συνέχισαν να εργάζονται, πιθανόν επειδή είχαν συνηθίσει σε άβολες καταστάσεις!
Πηγή: The Verge / Εικόνες Unsplash
snoopit24
epirusblog.gr
5 of 5
Το κρύο ντους κάνει πιο υγιείς τους ανθρώπους;
epirusblog.gr
5 of 5
ενδιαφέροντα 5007578535782906747
item