Προβληματισμός στην Τουρκία μετά το αμερικανικό άδειασμα για τους Κούρδους Προβληματισμός στην Τουρκία μετά το αμερικανικό άδειασμα για τους Κούρδους | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Προβληματισμός στην Τουρκία μετά το αμερικανικό άδειασμα για τους Κούρδους

Προβληματισμός στην Τουρκία μετά το αμερικανικό άδειασμα για τους Κούρδους

Προβληματισμό έχει προκαλέσει στην Τουρκία η ανακοίνωση του αμερικανικού Πενταγώνου ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες εξετάζουν μεν «προσαρμογές» στην εξοπλιστική βοήθεια που προσφέρουν στους κούρδους αντάρτες στη Συρία, όμως επί του παρόντος δεν διακόπτουν την παροχή όπλων.

Η τοποθέτηση του Πενταγώνου ανέτρεψε τους ισχυρισμούς της Άγκυρας, η οποία την Παρασκευή υποστήριζε πως ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ενημέρωσε τηλεφωνικά τον τούρκο ομόλογό του Ερντογάν πως η Ουάσιγκτον διακόπτει τον απευθείας εξοπλισμό των Κούρδων της Συρίας.

Μιλώντας σήμερα στη δημοσιογράφους ο κ. Ερντογάν υποστήριξε ότι θα έχει νέα τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Τραμπ κατά τη διάρκεια της τρέχουσας εβδομάδας.

Προσέθεσε ότι η ανακοίνωση του Πενταγώνου θα τεθεί στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας της Τουρκίας, το οποίο θα συνεδριάσει σήμερα.

Κύριος αποδέκτης των αμερικανικών όπλων είναι η οργάνωση YPG, την οποία η Τουρκία αντιλαμβάνεται ως τρομοκρατικό παρακλάδι του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), όμως οι Αμερικανοί αντιτείνουν ότι οι δύο οργανώσεις θα πρέπει να αντιμετωπίζονται μεμονωμένα.

Στόχος των ΗΠΑ ήταν να ενισχύουν τους Κούρδους στις μάχες κατά του Ισλαμικού Κράτους στη βόρεια Συρία, όπου το YPG έχει αποδειχτεί πολύτιμος σύμμαχος.

Η Τουρκία όμως είχε καταστήσει σαφές ότι θεωρεί τις παραδόσεις όπλων απειλή για την εθνική της ασφάλεια, ενώ έχει επανειλημμένα απειλήσει ότι δεν θα δεχτεί τη δημιουργία κουρδικού κρατιδίου στη βόρεια Συρία.
Epirusblog Gr
5 of 5
Προβληματισμός στην Τουρκία μετά το αμερικανικό άδειασμα για τους Κούρδους
Epirusblog Gr
5 of 5
κοσμος 2663739232561562924
Σχόλια
item