Ανατριχίλα: Οι Εθνοφύλακες Υψώνουν τη Σημαία στην Κορνοφωλιά…Ψάλλοντας τον Εθνικό μας Ύμνο!

Ανατριχίλα: Οι Εθνοφύλακες Υψώνουν τη Σημαία στην Κορνοφωλιά…Ψάλλοντας τον Εθνικό μας Ύμνο!
Την Κυριακή 12 Νοεμβρίου 20
17, πραγματοποιήθηκε  απο Άγημα Εθνοφυλάκων η Έπαρση Σημαίας στο Ηρώο του χωριού Κορνοφωλιά, του Τάγματος Εθνοφυλακής Τυχερού….Οι Εθνοφύλακες σε στιγμές μοναδικές ανατρίχιασαν όλους αφού το Έκαναν ψάλλοντας τον Εθνικό μας Ύμνο!
Αναμνηστική εικόνα των Εθνοφυλάκων μπροστά στο Φυλάκιο της Κορνοφωλιάς
Στην επανάσταση του 1821 οι κάτοικοι της Κορνοφωλιάς συμμετείχαν στην εξέγερση. Σημαντικότεροι ήρωες αυτής της περιόδου ήταν οι οπλαρχηγοί Αθανάσιος Μπέλιας (Καραμπελιάς) και Γεώργιος Γιαννακούδης
Ο Θανάσης Μπελιάς (Καράμπελιας), όπως διασώζει η προφορική παράδοση, είχε σχηματίσει αρχικά ανταρτικό σώμα στο όρος Γκίμπρενα της περιοχής Σουφλίου. Αργότερα, αφού πρώτα μυήθηκε στην Φιλική Εταιρία, τάχθηκε στο πλευρό του Αλεξ. Υψηλάντη και μετά την αποτυχία του επαναστατικού κινήματος στην Μολδοβλαχία, κατευθύνθηκε μαζί με πολλούς άλλους αγωνιστές προς την Νότια Ελλάδα.
Η οδύσσεια αυτή κατέληξε σε οδυνηρό τέλος για τους περισσότερους απ’ αυτούς εξαιτίας των κακουχιών και της έλλειψης περίθαλψης. Διασχίζοντας την οροσειρά της Ροδόπης, ο Καραμπελιάς έπεσε σε τουρκική ενέδρα, συνελήφθηκε και απαγχονίσθηκε στην Αδριανούπολη.
Η μορφή του πήρε θρυλικές διαστάσεις και ο χαμός του έγινε δημοτικό τραγούδι. Μαζί με τον Θανάση Μπελιά πολέμησε και ο (Καρα)-Γιάννης Καρυοφυλίδης από το χωριό Σύδιον (Σιαχίνκιοϊ) των Μαλγάρων.
Επίσης απο την Κορνοφωλιά καταγόταν και ο πρώην Α/ΓΕΣ και Α/ΓΕΕΘΑ  Σταμάτης Βελλίδης
Ο Στρατηγός Βελλίδης Γεννήθηκε το 1928 στο χωριό Κορνοφωλιά του νομού Έβρου, κοντά στο Σουφλί. Αποφοίτησε από τη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων (ΣΣΕ) ως ανθυπολοχαγός του Μηχανικού.[1] Ως αξιωματικός συμπλήρωσε τις σπουδές του σε διάφορα στρατιωτικά σχολεία, στη Σχολή Πολέμου και τη Σχολή Εθνικής Άμυνας.
Είναι επίσης πτυχιούχος της Σχολής Τεχνικών Αξιωματικών Μηχανικού (ΣΤΕΑΜΧ) και του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών).[2]
Υπηρέτησε ως επιτελής και διευθυντής επιτελικών γραφείων διάφορων Μονάδων και Σχηματισμών, καθώς και του Γενικού Επιτελείου Στρατού. Διετέλεσε, μεταξύ άλλων, διευθυντής της Διεύθυνσης Μελετών του ΓΕΣ, διευθυντής Δ΄ Κλάδου ΓΕΣ, διοικητής της ΧΙ Μεραρχίας Πεζικού, διοικητής του Γ΄ Σώματος Στρατού και γενικός επιθεωρητής Στρατού.[3]
Διετέλεσε αρχηγός ΓΕΣ από το Δεκέμβριο του 1986 ως τον Ιούλιο του 1989, και αρχηγός ΓΕΕΘΑ από τον Ιούλιο του 1989 ως τον Μάιο του 1990, οπότε αποστρατεύτηκε.
Κατά τη διάρκεια της θητείας του ως αρχηγός ΓΕΣ, κινητοποίησε αποτελεσματικά τον Στρατό Ξηράς κατά την κρίση του 1987 με την Τουρκία, έχοντας ως άμεσους συνεργάτες τον Α΄ υπαρχηγό ΓΕΣ και γενικό επιθεωρητή Στρατού αντιστράτηγο Μιλτιάδη Λάσκαρη, και τον διευθυντή Ειδικών Δυνάμεων υποστράτηγο Δημήτριο Λαυρεντάκη
 http://veteranos.gr
epirusblog.gr
5 of 5
Ανατριχίλα: Οι Εθνοφύλακες Υψώνουν τη Σημαία στην Κορνοφωλιά…Ψάλλοντας τον Εθνικό μας Ύμνο!
epirusblog.gr
5 of 5
ενδιαφέροντα 2877437898730398131
item