Γιάννενα: Θετικό κλίμα για τη νέα Φοιτητική Εστία

Γιάννενα: Θετικό κλίμα για τη νέα Φοιτητική Εστία
Τη θετική διάθεση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας συνάντησε η πρόταση των πρυτανικών αρχών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων για την προώθηση ανέγερσης μίας νέας φοιτητικής εστίας στην Πανεπιστημιούπολη. 
Η συνάντηση των πρυτανικών αρχών με τον υπουργό Παιδείας Κ. Γαβρόγλου έγινε την Τετάρτη στην Αθήνα, χωρίς το συγκεκριμένο θέμα πάντως να μονοπωλήσει τη συζήτηση. 
Ο κ. Γαβρόγλου δήλωσε γνώστης της γενικότερης κατάστασης που επικρατεί στα πανεπιστήμια με το θέμα της στέγασης, άκουσε με ενδιαφέρον την πρόταση των πρυτανικών αρχών και παρέπεμψε στις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου, προκειμένου να ενημερωθούν για το σύνολο των λεπτομερειών. 
Έτσι, τις επόμενες ημέρες ο φάκελος με την οικοδομική άδεια και όλες τις λεπτομέρειες που απαιτούνται θα αποσταλεί στην αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Παιδείας, για να μελετηθεί. 
Στο ζήτημα της χρηματοδότησης επιβεβαιώθηκε η αρχική εκτίμηση ότι υπάρχει η δυνατότητα χρηματοδότησης μίας τέτοιας παρέμβασης με ανέγερση φοιτητικής εστίας, μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου. 
Το ζήτημα βέβαια των ημερών στα Γιάννενα δεν πρόκειται βέβαια να λυθεί με την ανέγερση μίας νέας εστίας. 
Έτσι δεν αποκλείεται σήμερα κιόλας να πραγματοποιηθεί συνάντηση των πρυτανικών αρχών με την Περιφέρεια Ηπείρου και το Δήμο Ιωαννιτών προκειμένου να εξεταστεί η υπόθεση με τις ελλείψεις δωματίων για πρωτοετείς φοιτητές, ενώ θα ακολουθήσει και συνάντηση με τη διοίκηση του Αστικού ΚΤΕΛ.
 Πιέσεις για την συμπόρευση με ΤΕΙ
Στο δεύτερο μεγάλο ζήτημα που αφορά όχι μόνο το Πανεπιστήμιο, αλλά και το ΤΕΙ Ηπείρου, αυτό της επικείμενης συμπόρευσης των δύο ιδρυμάτων, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας έδειξε στη συνάντηση της Τετάρτης ένα έντονο ενδιαφέρον για να προχωρήσουν το ταχύτερο δυνατό οι διαδικασίες. 
Η επιτροπή που έχει συγκροτηθεί καλείται να καταλήξει το συντομότερο στις τελικές της προτάσεις, όμως δεν αποκλείεται λόγω των διαφορετικών προσεγγίσεων μεταξύ των δύο ιδρυμάτων αλλά και μεταξύ των διοικήσεων σχολών και τμημάτων, να υποβληθούν περισσότερες από μία προτάσεις ως εναλλακτικές. 
Σε κάθε περίπτωση πάντως όπως είχε ανακοινώσει από τα Γιάννενα στο αναπτυξιακό συνέδριο ο Κ. Γαβρόγλου το προτεινόμενο σχέδιο θα μελετηθεί από το υπουργείο που θα κάνει τις δικές του παρατηρήσεις και βελτιώσεις, θα ζητηθεί εκ νέου η γνώμη των δύο ιδρυμάτων και της επιτροπής προκειμένου να οριστικοποιηθεί το τελικό σχέδιο.
 Διαμορφώνεται πάντως η εκτίμηση τις τελευταίες εβδομάδες ότι για κάποια από τα ακαδημαϊκά ιδρύματα της χώρας για το οποία έχει ανοίξει η συζήτηση της συμπόρευσης με τα ΤΕΙ, το υπουργείο Παιδείας ασκεί ασφυκτικές πιέσεις, ώστε να οριστικοποιηθούν οι προτάσεις και οι τελικές αποφάσεις μέχρι τα Χριστούγεννα. 
Στο επίπεδο του Πανεπιστημίου και του ΤΕΙ Ηπείρου πάντως όπως έχουν ομολογήσει τα μέλη της Επιτροπής, το πιθανότερο είναι να έχουν καταλήξει σε ένα τελικό σχέδιο πρότασης στο υπουργείο Παιδείας τους πρώτους μήνες του 2018…
Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ
ele.gr
epirusblog.gr
5 of 5
Γιάννενα: Θετικό κλίμα για τη νέα Φοιτητική Εστία
epirusblog.gr
5 of 5
Ιωάννινα 6415730744423594136
item