Γιάννενα: Παγκόσμια Ημέρα Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας (ΧΑΠ) Γιάννενα: Παγκόσμια Ημέρα Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας (ΧΑΠ) | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Γιάννενα: Παγκόσμια Ημέρα Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας (ΧΑΠ)

Γιάννενα: Παγκόσμια Ημέρα Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας (ΧΑΠ)
Την Τρίτη 14 Νοεμβρίου (από 09:30 έως 13:30 και από 18:00 έως 21:00) ο Σύλλογος Ελεύθερων Επαγγελματιών Πνευμονολόγων Ηπείρου προγραμματίζει τη διανομή ενημερωτικού υλικού σε κεντρικούς δρόμους της πόλης των Ιωαννίνων,
στην προσπάθεια ενημέρωσης του κοινού για τη ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟΦΡΑΚΤΙΚΗ ΠΝΕΥΜΟΝΟΠΑΘΕΙΑ (ΧΑΠ) 
Στις  18  Νοεμβρίου  είναι  η  παγκόσμια  μέρα  αφιερωμένη  στην  χρόνια αποφρακτική  πνευμονοπάθεια,  μία  νόσο οφειλόμενη  σχεδόν  αποκλειστικά  στο κάπνισμα  και  λιγότερο  στην  μόλυνση  της  ατμόσφαιρας  ή του  περιβάλλοντος εργασίας. 
Η νόσος αποτελεί κύρια αιτία νοσηρότητας και θνησιμότητας και αφορά περίπου το 10% του πληθυσμού. Εμφανίζεται κυρίως στην ηλικία 40-60 ετών, πιο συχνά στους άνδρες. Η έγκαιρη διάγνωση της νόσου είναι το κλειδί της επιτυχίας στηνθεραπεία.
Ο  χρόνιος  επίμονος  βήχας,  η  δυσκολία  στην  αναπνοή,  η  παραγωγή πτυέλων είναι τα πιο συχνά συμπτώματα που δεν θα πρέπει να αποδίδονται στο κάπνισμα αλλά να διερευνώνται.
Η επίσκεψη στον πνευμονολόγο και η διενέργεια σπιρομέτρησης ή και
άλλων ειδικών εξετάσεων θα οδηγήσουν στην πρώιμη διάγνωση και αντιμετώπιση της νόσου. Διακοπή του καπνίσματος, άσκηση και λήψη κατάλληλης φαρμακευτικής αγωγής είναι απαραίτητα για την βελτίωση της ποιότητας ζωής. 
Πολλά  διαφορετικά  φάρμακα  χρησιμοποιούνται  για  την  θεραπεία.  Σε γενικές γραμμές χωρίζονται σε βρογχοδιασταλτικά (βελτιώνουν την απόφραξη των βρόγχων)  και  αντιφλεγμονώδη(μειώνουν  την  φλεγμονή  που  υπάρχει  στις αεροφόρους οδούς). 
Τα φάρμακα αυτά είναι εισπνεόμενα και δίνονται με διάφορες συσκευές που σκοπό έχουν να οδηγήσουν την μεγαλύτερη ποσότητα φαρμάκου στους πνεύμονες με τις λιγότερες παρενέργειες. 
Σημαντικός είναι ο εμβολιασμόςέναντι του ιού της γρίππης και του πνευμονιόκοκκου και η αντιμετώπιση των λοιμώξεων με τα κατάλληλα φάρμακα. Τέλος σε κάποιους ασθενείς μπορεί να χρειαστεί χορήγηση οξυγόνου με ειδική συσκευή.
Η έγκαιρη διάγνωση και η σωστή θεραπεία με την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή κάνει την ζωή πιο άνετη!

Σύλλογος Ελεύθερων Επαγγελματιών Πνευμονολόγων Ηπείρου
vimanews.gr

Epirusblog Gr
5 of 5
Γιάννενα: Παγκόσμια Ημέρα Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας (ΧΑΠ)
Epirusblog Gr
5 of 5
Ιωάννινα 4549495409950970852
Σχόλια
item