Γολγοθάς χωρίς τέλος μια απλή μεταβίβαση ακινήτου στην Ελλάδα Γολγοθάς χωρίς τέλος μια απλή μεταβίβαση ακινήτου στην Ελλάδα | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Γολγοθάς χωρίς τέλος μια απλή μεταβίβαση ακινήτου στην Ελλάδα

Γολγοθάς χωρίς τέλος μια απλή μεταβίβαση ακινήτου στην Ελλάδα

Χρειάζονται περισσότερες από 20 ημέρες για να αλλάξει χέρια ένα ακίνητο ενώ το κόστος της μεταβίβασης μπορεί να φτάσει και στο 4,8% της αξίας του ακινήτου. Οι κινήσεις που πρέπει να γίνουν –στην πλειοψηφία τους γραφειοκρατικές οι οποίες μόνο εν μέρει μπορούν να υλοποιηθούν μέσω internet- ξεπερνούν τις 10. 

Πώς λοιπόν η Ελλάδα να μην κατατάσσεται στην 145η θέση, δηλαδή σε μια από τις τελευταίες του πλανήτη όσον αφορά στις διαδικασίες μεταβίβασης των ακινήτων; Πριν ξεσπάσει η κρίση, οι επενδύσεις στα ακίνητα έφταναν στα 20 δις. ευρώ τον χρόνο. Πλέον, μετά βίας ξεπερνούν τα δύο δις. ευρώ με τις συνέπειες να είναι προφανείς στη διαμόρφωση του ΑΕΠ. 

Κι όμως, δεν κάνουμε τίποτα για να αντιμετωπίσουμε τη γραφειοκρατία και να βγάλουμε από τη μέση τουλάχιστον αυτό το εμπόδιο. Κι όχι μόνο δεν βγάζουμε το εμπόδιο, αλλά προσθέτουμε και καινούργια.

Ενδεικτική είναι η χθεσινή ανακοίνωση της ΠΟΜΙΔΑ: «Εκτός από την σύνταξη συμβολαίων επί ακινήτων που έχει καταστεί γραφειοκρατικός «Γολγοθάς» για τους συμβαλλόμενους, βαδίζουμε προς την ίδια κατεύθυνση και όσον αφορά τις μισθώσεις. 

Με μια ιδιαίτερα ασαφή διατύπωση ορίζεται ότι «Δεν επιτρέπεται η µίσθωση και παραχώρηση ακινήτων στα οποία έχει εκτελεστεί αυθαίρετη κατασκευή ή έχει εγκατασταθεί αυθαίρετη αλλαγή χρήσης».  

Η ισχύς της διάταξης αφορά προφανέστατα τις μελλοντικές μισθώσεις και όχι τις υφιστάμενες ή οποιαδήποτε παράταση ή τροποποίησή τους, καθόσον αναφέρει ότι «δεν επιτρέπεται» η σύναψή τους, και όχι ότι «είναι απολύτως άκυρες».

Η διάταξη φαίνεται ότι ανοίγει το δρόμο είτε για ένα ακόμη πιστοποιητικό μηχανικού ως προαπαιτούμενο στις μισθώσεις, μαζί με το διαβόητο «πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης», ή σχετική διαφοροποίηση της ηλεκτρονικής δήλωσης στοιχείων μίσθωσης που θα ενοχοποιεί αυτόματα τους ιδιοκτήτες».

Τι εννοεί η ΠΟΜΙΔΑ όταν χαρακτηρίζει γραφειοκρατικό Γολγοθά τη διαδικασία μεταβίβασης ενός ακινήτου; Αυτό που περιγράφει και η έκθεση «Doing Business in Greece». 

Μια γραφειοκρατική διαδικασία η οποία υπό τις καλύτερες και ευνοϊκότερες συνθήκες θα ολοκληρωθεί στις 20 ημέρες και θα κοστίσει –στην Ελλάδα της κρίσης- το 4,8% της αξίας του ακινήτου όταν σε κάποιες χώρες είναι… δωρεάν και όταν στις αναπτυγμένες χώρες του ΟΟΣΑ ο μέσος όρος έχει πέσει κοντά στο 4%.

Τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσει κάποιος για να αλλάξει χέρια ένα ακίνητο είναι τα εξής:

1.      Χρειάζεται μια ημέρα για τον επιτόπιο έλεγχο από τον μηχανικό προκειμένου να ετοιμαστεί το τοπογραφικό
2.      Χρειάζονται επτά ημέρες και τουλάχιστον 400 ευρώ για να ετοιμαστεί το τοπογραφικό αλλά και η βεβαίωση ότι δεν υπάρχουν πολεοδομικές παραβάσεις
3.      Χρειάζονται κάποιες ημέρες για τον έλεγχο των συμβολαίων από τον δικηγόρο και ένα κόστος που μπορεί να ξεπεράσει το 0,5% της αξίας του ακινήτου
4.      Απαιτείται φορολογική ενημερότητα η οποία βγαίνει και on line αρκεί βέβαια ο πωλητής να μην έχει χρέη στην εφορία
5.      Απαιτείται ασφαλιστική ενημερότητα
6.      Η δήλωση για την πληρωμή του φόρου γίνεται χειρόγραφα με τον φόρο να φτάνει στο 3% επί της αντικειμενικής αξίας.
7.      Στην υπογραφή των συμβολαίων πρέπει να πληρωθεί ο συμβολαιογράφος (από 0,8% συν ΦΠΑ 24%)
8.      Πρέπει να γίνει η εγγραφή στο υποθηκοφυλακείο με κόστος 0,475% επί της αντικειμενικής αξίας συν ΦΠΑ
9.      Πρέπει να γίνει η δήλωση στο κτηματολόγιο εφόσον υπάρχει κάτι που χρειάζεται και αυτό 35 ευρώ. 
Epirusblog Gr
5 of 5
Γολγοθάς χωρίς τέλος μια απλή μεταβίβαση ακινήτου στην Ελλάδα
Epirusblog Gr
5 of 5
πολιτική 1735966788663529405
Σχόλια
item