Άρτα: Πως θα αξιοποιηθεί το ΚΕΝ Άρτας, αν κλείσει; Άρτα: Πως θα αξιοποιηθεί το ΚΕΝ Άρτας, αν κλείσει; | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Άρτα: Πως θα αξιοποιηθεί το ΚΕΝ Άρτας, αν κλείσει;

Άρτα: Πως θα αξιοποιηθεί το ΚΕΝ Άρτας, αν κλείσει;
Ο διάλογος άνοιξε...Τι δηλώνει ο Δημήτρης Βαρέλης, Περιφερειακός Σύμβουλος Ηπείρου.
«Το θέμα του Στρατοπέδου Άρτας, είναι ένα θέμα που μας απασχολεί εδώ και αρκετά χρόνια. Ήταν μεγάλη η προσπάθεια που κάναμε το 2011,2012 και το 2013 να μην κλείσει το στρατόπεδο. 
Εγώ τότε ήμουν στη θέση του Διοικητού του στρατοπέδου και με την συνεργασία και την συνδρομή όλων των τοπικών παραγόντων, μπορέσαμε να διατηρήσουμε το Κέντρο εκπαιδεύσεως ανοιχτό και να παραμείνει ως σήμερα σε λειτουργία» σημείωσε με συνέντευξή του, στον ART TV, o Δημήτρης Βαρέλης, Περιφερειακός Σύμβουλος Ηπείρου, πρώην στρατιωτικός.
«Σύμφωνα με τα καινούρια δεδομένα, είπε ο κ. Βαρέλης, υπάρχει ένας καινούριος τρόπος κατατάξεως, όπου οι στρατιώτες θα κατατάσσονται σε διάφορα σημεία, όπως λέγονται, σημεία υποδοχής νεοσυλλέκτων που θα βρίσκονται κοντά στις μονάδες εκστρατείας, όπου μετά θα μετατίθενται.
Έτσι, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες που έχουμε, από τον Μάρτιο του 2018, από την δεύτερη σειρά του 2018, θα αρχίσει να υπάρχει καθολική εφαρμογή του νέου τρόπου αυτού κατατάξεως των στρατιωτών. 
Στο νέο αυτό σχέδιο που υπάρχει, το στρατόπεδο της Άρτας δεν είναι μέσα σε αυτά τα σημεία κατατάξεως, αντιθέτως, έχουν ως σημείο κατατάξεως στην Ήπειρο, το 625 στο Πέραμα. Αυτό σημαίνει, ότι το κέντρο εδώ δεν θα έχει πλέον αποστολή και η συνέπεια θα είναι να κλείσει. 
Βέβαια, το κλείσιμο ενός στρατοπέδου ή όχι είναι θέμα στρατιωτικής ιεραρχίας, αλλά όμως θα πρέπει και η τοπική κοινωνία να ερωτάται. Και αυτοί οι οποίοι σήμερα βρίσκονται σε θέσεις κυβερνήσεως, μας έχουν πει και παλιότερα ότι το στρατόπεδο στην Άρτα δεν πρόκειται να κλείσει. 
Και όταν ήμουν εγώ Διοικητής αλλά και αργότερα με δηλώσεις τους και με προσπάθεια που κάνανε, κατάφεραν να διατηρήσουν το στρατόπεδο. Σύμφωνα, όμως, με τα καινούρια δεδομένα, αυτό είναι δυσοίωνο, να διατηρηθεί το στρατόπεδο σε λειτουργία.
Να κλείσει το στρατόπεδο. Γιατί έτσι αποφάσισε η στρατιωτική ιεραρχία, η ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων. Ερωτήθηκε η τοπική κοινωνία; Τι θα γίνουν οι εγκαταστάσεις του στρατοπέδου; Που θα περιέλθουν; Ποιος θα τις αναλάβει; Έγινε συζήτηση με την τοπική κοινωνία, με την Περιφερειακή Ενότητα Άρτας, με τον Δήμο Αρταίων για το τι θα γίνουν οι εγκαταστάσεις; Τι θα γίνει με αυτό το στρατόπεδο το οποίο βρίσκεται μέσα στον αστικό ιστό της πόλης;»
Ερώτηση: Υπάρχει πιθανότητα να εγκατασταθούν εκεί μετανάστες;
-Εφόσον, δεν υπάρχει κάποια ενημέρωση, τουλάχιστον γνωστή σε εμάς από την κυβέρνηση είτε από το Υπουργείο για το μέλλον του στρατοπέδου, όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά. 
Θα πρέπει να ξεκαθαριστεί και να υπάρξει ευαίσθητη λύση ώστε να γίνει η καλύτερη αξιοποίηση των εγκαταστάσεων. 
Οι οποίες είναι σύγχρονες εγκαταστάσεις και μπορούν να αξιοποιηθούν σε πάρα πολλά επίπεδα και να εγκατασταθούν διάφορες υπηρεσίες, ακόμα και το διοικητήριο μπορεί να γίνει εκεί, είτε σχολείο και πολλά άλλα πράγματα μπορούν να γίνουν εκεί σε περίπτωση που κλείσει το στρατόπεδο.
Καλό είναι όμως, το στρατόπεδο να μην κλείσει, να διατηρηθεί. Διότι υπάρχει ιστορία στην Άρτα. Η Άρτα έχει στρατό από το 1897. Τότε ιδρύθηκε το 340 σύνταγμα ευζώνων με έδρα την Άρτα και έχει από τότε συνεχή λειτουργία.
Ερώτηση: Πριν από 5-6 μήνες είχατε κάνει μια διαφορετική πρόταση. 
Είχατε πει το Κέντρο εκπαίδευσης να μετεξελιχθεί. Τι έγινε αυτή σας η πρόταση;
-Εγώ είχα κάνει την πρόταση να ενεργοποιηθεί εδώ το 340 σύνταγμα ευζώνων. Είχα στείλει και σχετικά έγγραφα στο Υπουργείο Εθνικής Αμύνης και μου απάντησαν ότι δεν είναι δυνατό να γίνει αυτό για επιχειρησιακούς λόγους.
Αλλά, όμως, παλιότερα είχε γίνει και άλλη πρόταση. Να γίνει διακλαδικό κέντρο υγειονομικού. Μέχρι το 2011 ήταν το υγειονομικό εδώ. Να έρχονται όλοι οι στρατιώτες του υγειονομικού και των τριών κλάδων, στρατού, ναυτικού και αεροπορίας, και να παρουσιάζονται στην Άρτα. Είναι μία πρόταση που μπορεί να γίνει. Δεν πρέπει να εγκαταλειφτεί. 
Η παρουσία ενός στρατοπέδου σε μια περιοχή έχει πολλαπλά οφέλη και πολλαπλούς ρόλους. Και να σημειώσω ότι, για το θέμα του στρατοπέδου έχω ενημερώσει και την κα Γεροβασίλη και τον κ. Τσίρκα για την εξέλιξη αυτή. Και περιμένω την τοποθέτησή τους για το τι μέλει γενέσθαι με αυτό το θέμα. 
Απ’ ότι έμαθα και ο κ. Στύλιος έχει κάνει επερώτηση στη Βουλή για το θέμα του στρατοπέδου. Ας ελπίσουμε ότι οι ιθύνοντες του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας δεν θα αφήσουν την τοπική κοινωνία χωρίς ενημέρωση για το τι πρόκειται να γίνει.
Ερώτηση: Μπορεί να παραμείνει το στρατόπεδο στην Άρτα ή θεωρείτε ότι είναι οριστική απόφαση και δεν μπορεί να αλλάξει κάτι;
-Θεωρώ ότι τίποτα δεν είναι χαμένο. Αρκεί να υπάρχει και από εμάς η θέληση να διατηρηθεί το στρατόπεδο. Όλα μπορούν να γίνουν. Και είναι πολύ θετικό ότι έχουμε περιθώριο μέχρι το Μάρτιο όπου θα υλοποιηθεί αυτή η απόφαση. Ένα διάστημα όπου μπορούμε να αντιδράσουμε.
ixotisartas.gr

Epirusblog Gr
5 of 5
Άρτα: Πως θα αξιοποιηθεί το ΚΕΝ Άρτας, αν κλείσει;
Epirusblog Gr
5 of 5
Αρτα 3653749689729381710
Σχόλια
item