Μέρισμα: Στα συνταγματικά όρια ο καθορισμός των κριτηρίων με ΚΥΑ Μέρισμα: Στα συνταγματικά όρια ο καθορισμός των κριτηρίων με ΚΥΑ | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Μέρισμα: Στα συνταγματικά όρια ο καθορισμός των κριτηρίων με ΚΥΑ

Μέρισμα: Στα συνταγματικά όρια ο καθορισμός των κριτηρίων με ΚΥΑ

Σοβαρές ενστάσεις ακόμα και ως προς τη συνταγματικότητα των ρυθμίσεων του νομοσχεδίου για το κοινωνικό μέρισμα, που αναμένεται να ψηφιστεί τη Δευτέρα, εγείρει το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής, τονίζοντας ότι υπάρχουν ασάφειες οι οποίες ούτε και Συνταγματικά είναι επιτρεπτές.

Στην έκθεσή τους επί του νομοσχεδίου, τα μέλη του Συμβουλίου εστιάζουν στο άρθρο 1 και το γεγονός ότι αυτό παραπέμπει για τον καθορισμό των κριτηρίων και τα ποσά ανά δικαιούχο σε Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ), ενώ περιλαμβάνει γενικούς και ασαφείς όρους. Προβληματισμούς διατυπώνουν και για τη χρηματοδότηση των ΥΚΩ της ΔΕΗ.

Υπενθυμίζεται ότι ως προς την απουσία των κριτηρίων από το νομοσχέδιο, είχε ασκήσει δριμεία κριτική η συντριπτική πλειοψηφία της αντιπολίτευσης, η οποία συνοψίζονταν στη φράση «χωρίς τα κριτήρια το άρθρο 1 είναι πουκάμισο αδειανό και ζητάτε από εμάς λευκή επιταγή».

Συγκεκριμένα, αναφορικά με την πρόβλεψη για την ΚΥΑ, υπογραμμίζεται πως εμπεριέχει ασάφειες οι οποίες ούτε και συνταγματικά είναι επιτρεπτές.

«Απαιτείται να περιέχει το νομοθετικό κείμενο όχι απλώς τον καθ’ ύλην προσδιορισμό του αντικειμένου της εξουσιοδότησης, αλλά επί πλέον και την ουσιαστική ρύθμισή του, έστω και σε γενικό, ορισμένο όμως πλαίσιο, συμφώνως προς το οποίο θα ενεργήσει η Διοίκηση. 

Οι κύριες και ουσιώδεις ρυθμίσεις πρέπει να έχουν τεθεί από τον ίδιο νομοθέτη», τονίζεται χαρακτηριστικά και σε άλλο σημείο αναφέρει: ««προβληματισμός υφίσταται ως προς το εάν η ρύθμιση αυτή συνιστά, κατά το Σύνταγμα, ορισμένο καθ’ ύλην προσδιορισμό του αντικειμένου της εξουσιοδότησης».

Και η έκθεση προσθέτει: «Εξ άλλου, ενώ µε την ίδια απόφαση προβλέπεται η περαιτέρω κατηγοριοποίηση των δικαιούχων, καθώς και ο καθορισµός της βάσης και του τρόπου υπολογισµού, αλλά και του ακριβούς ποσού του διανεµοµένου Κοινωνικού Μερίσµατος, ανά κατηγορία των ως άνω δικαιούχων, µε “κριτήρια εισοδήµατος, περιουσίας και διαµονής”, ο καθορισµός, διά της κοινής υπουργικής απόφασης, “άλλων” κριτηρίων δεν φαίνεται να αποτελεί επιτρεπτή, κατά το Σύνταγµα, νοµοθετική εξουσιοδότηση».

Τέλος, όσον αφορά στο ποσό που θα διανεμηθεί στη ΔΕΗ, επισημαίνεται ότι η χρηματοδότηση «είναι αυτονόητο πως θα πρέπει να είναι σύμφωνη με τους κανόνες περί κρατικών ενισχύσεων, και ότι θα καλύψει αποκλειστικώς το κόστος παροχής Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας, και όχι άλλα κόστη των προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας».
Epirusblog Gr
5 of 5
Μέρισμα: Στα συνταγματικά όρια ο καθορισμός των κριτηρίων με ΚΥΑ
Epirusblog Gr
5 of 5
πολιτική 1575597762481012414
Σχόλια
item