Γιάννενα: ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ - Με πολλαπλά μηνύματα ο φετινός εορτασμός Γιάννενα: ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ - Με πολλαπλά μηνύματα ο φετινός εορτασμός | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Γιάννενα: ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ - Με πολλαπλά μηνύματα ο φετινός εορτασμός

Γιάννενα: ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ - Με πολλαπλά μηνύματα ο φετινός εορτασμός
Κατάθεση στεφάνων στο μνημείο Ηρώων Πολυτεχνείου και πορεία χθες στα Γιάννενα. 
Με πολλαπλά και πάντα επίκαιρα μηνύματα, γιορτάστηκε και χθες στα Γιάννενα η εξέγερση του Πολυτεχνείου.
Η εξέγερση της 17ης Νοεμβρίου δεν αποτελεί μόνον ένα ιστορικό γεγονός, μια κορυφαία πράξη αντίστασης και θάρρους, αλλά και μια πηγή από την οποία εξακολουθούν να αναβλύζουν ιδέες και κοινωνικές διεκδικήσεις.
Σήμερα, 44 χρόνια μετά, οι μνήμες ζωντανεύουν και οι εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα με κορυφαίες αυτές στην Αθήνα και την οδό Πατησίων εκεί όπου γράφτηκε μια ακόμη σελίδα της ιστορίας μας.
Την Παρασκευή, το πρωί, οι φορείς της πόλεις κατέθεσαν στεφάνι στο Ηρώο Πολυτεχνείου. Η αντιπεριφερειάρχης Γιούλα Μητροκώστα στο μήνυμά της είπε ότι «δεν ξεχνούμε ποτέ εκείνους που αντιστάθηκαν».
Από την άλλη, η εξέγερση των φοιτητών του Πολυτεχνείου, η κορυφαία στιγμή της αντιδικτατορικής δράσης της νέας γενιάς, είναι ένα ιστορικό γεγονός του οποίου η συμβολική δύναμη όχι μόνο δεν έχει εξαντληθεί 44 χρόνια μετά, αλλά το κεντρικό του σύνθημα για «ψωμί, παιδεία, ελευθερία» γίνεται επίκαιρο στην Ελλάδα της κρίσης.
Αυτό ήταν το μήνυμα της δήλωσης του Δημάρχου Ιωαννίνων, Θωμά Μπέγκα, καταθέτοντας στεφάνι στο μνημείο «Ηρώων Πολυτεχνείου».
Στη δήλωση του ο Δήμαρχος Ιωαννίνων ανέφερε πως: «Το σύνθημα ‘‘ψωμί παιδεία ελευθερία’’ στις μέρες μας παραμένει επίκαιρο. Το ψωμί έχει αναφορές στη σημερινή κρίση στην οποία έχει επέλθει η κοινωνία τα τελευταία χρόνια, θυμίζοντάς μας τους αγώνες που κάνουμε για να βγούμε απ’ αυτή την κρίση. 
Η παιδεία είναι το μέσο που πάντα βοηθούσε την ανάταξη μιας κοινωνίας και μπορεί να βοηθήσει να πάμε μπροστά. Άρα όλοι μας πρέπει να έχουμε στραμμένη την προσοχή μας στο πως θα διασφαλίσουμε τις καλύτερες συνθήκες παιδείας για τη νέα γενιά. Τέλος η ελευθερία, στους καιρούς που ζούμε δοκιμάζεται. 
Βλέπουμε να δυναμώνουν κάποιες ακραίες και σε ορισμένες περιπτώσεις φασιστικές αντιλήψεις στην Ευρώπη και γι’ αυτό θα πρέπει να είμαστε σε μια εγρήγορση να αντιμετωπίσουμε τα φαινόμενα αυτά και να αποκρούσουμε οποιαδήποτε πιθανότητα ολοκληρωτικές απόψεις να έρθουν στο προσκήνιο. Αιωνία τους η μνήμη» κατέληξε.
Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Καθηγητής, Γιώργος Καψάλης αναφέρθηκε και εκείνος στους αγώνες των φοιτητών ενώ παράλληλα εξέφρασε τη θλίψη του για την απώλεια των πολιτών από την κακοκαιρία στην Αττική.
Παράλληλα, κατάθεση στεφάνων είχαμε χθες από Φοιτητικούς Συλλόγους, από το Εργατικό Κέντρο, Εργατικά Σωματεία και Επιτροπές Αγώνα, από τον Εμπορικό Σύλλογο και Σωματεία Αυτοαπασχολούμενων, Σωματεία Συνταξιούχων, από την η Ένωση Γονέων, τον Σύλλογο Γυναικών της ΟΓΕ, την ΠΕΑΕ-ΔΣΕ, εκπροσώπους της Λαϊκής Συσπείρωσης, του Κομμουνιστικού Κόμματος και της Κομμουνιστικής Νεολαίας Ελλάδος.
Τα σωματεία και οι φορείς έδωσαν ραντεβού το απόγευμα οπότε και ξεκίνησε από το Ηρώο, η πορεία του Πολυτεχνείου. Εκ μέρους του ΕΚΙ, το μέλος του Δ.Σ. αναφέρθηκε στους αγώνες του λαού και των φοιτητών και στάθηκε στην ανάγκη να αντισταθεί και σήμερα ο λαός.
Στο ίδιος μήκος και το μέλος του ΚΚΕ που και εκείνος αναφέρθηκε στους αγώνες των φοιτητών αλλά και του λαού.
anex.gr
Epirusblog Gr
5 of 5
Γιάννενα: ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ - Με πολλαπλά μηνύματα ο φετινός εορτασμός
Epirusblog Gr
5 of 5
Ιωάννινα 782077142718912098
Σχόλια
item