Γιάννενα: Ξεκινά σήμερα στα Γιάννενα το ετήσιο συνέδριο της ΚΕΔΕ • Θα παραστούν οι Υπουργοί Π. Σκουρλέτης, Ν. Παππάς, Ο. Γεροβασίλη Γιάννενα: Ξεκινά σήμερα στα Γιάννενα το ετήσιο συνέδριο της ΚΕΔΕ • Θα παραστούν οι Υπουργοί Π. Σκουρλέτης, Ν. Παππάς, Ο. Γεροβασίλη | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Γιάννενα: Ξεκινά σήμερα στα Γιάννενα το ετήσιο συνέδριο της ΚΕΔΕ • Θα παραστούν οι Υπουργοί Π. Σκουρλέτης, Ν. Παππάς, Ο. Γεροβασίλη

Γιάννενα: Ξεκινά σήμερα στα Γιάννενα το ετήσιο συνέδριο της ΚΕΔΕ • Θα παραστούν οι Υπουργοί Π. Σκουρλέτης, Ν. Παππάς, Ο. Γεροβασίλη

Σε περίοδο καμπής βρίσκεται η Τοπική Αυτοδιοίκηση της χώρας μας καθώς οι φορείς της, κυρίως οι Δήμοι, αντιμετωπίζουν σοβαρές προκλήσεις, με κυριότερη την ασφυκτική οικονομική «κηδεμονία» του Κράτους, η οποία συνεπάγεται και περιορισμένη αυτοτέλεια, κυρίως όσον αφορά στον σχεδιασμό της τοπικής ανάπτυξης και στην ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής.

Δεύτερο σημαντικό ζήτημα που απασχολεί τους αιρετούς των ΟΤΑ είναι το εκλογικό σύστημα και εδώ η θέση τους κατά της απλής αναλογικής είναι ξεκάθαρη, όπως φάνηκε και χθες από τις δηλώσεις που έκανε από τα Γιάννενα ο Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος Γιώργος Πατούλης.

Τα παραπάνω θέματα και μία σειρά άλλων ζητημάτων που απασχολούν έντονα τους ΟΤΑ και συνδέονται με την πορεία τους προς το μέλλον θα αποτελέσουν αντικείμενο αναλυτικής συζήτησης στο τριήμερο συνέδριο που θα διεξάγει η ΚΕΔΕ από σήμερα και μέχρι το ερχόμενο Σάββατο στα Γιάννενα, παρουσία Δημάρχων και αιρετών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης απ’ όλη τη χώρα αλλά και αρκετών Υπουργών.

Ο Πρόεδρος ΚΕΔΕ
Την προβολή των πολιτικών θέσεων και των προτάσεων της ΚΕΔΕ σχετικά με το ζήτημα της μεταρρύθμισης στο μοντέλο λειτουργίας του κράτους και της τοπικής αυτοδιοίκησης, προσδιόρισε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης χθες, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε, ως το βασικό στόχο του ετήσιου τακτικού συνεδρίου της Ένωσης που ξεκινάει σήμερα στα Γιάννενα. 

«Όλοι μαζί ενωμένοι, με αποφασιστικότητα, θα επιβεβαιώσουμε την πρόθεσή μας να αλλάξουμε το Κράτος, τις ζωές μας, την Ελλάδα, όπως είναι και το κεντρικό μήνυμα του Συνεδρίου μας», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Πατούλης, υπογραμμίζοντας πως η προωθούμενη μεταρρύθμιση θα πρέπει να έχει ως βασικούς άξονες την αποκέντρωση πόρων και αρμοδιοτήτων προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση, την προώθηση της τοπικής ανάπτυξης και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής. Στόχος, όπως είπε, είναι να γίνει η Αυτοδιοίκηση κεντρικός πυλώνας της νέας αναπτυξιακής πορείας της χώρας!

Οικονομική αυτοτέλεια
Είναι γνωστή η διεκδίκηση των ΟΤΑ για περισσότερη οικονομική αυτοτέλεια και σ’ αυτό το μήκος κύματος κινήθηκε και ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, ο οποίος χαρακτήρισε αναγκαίο οι Δήμοι να διαχειρίζονται οι ίδιοι τα χρήματα που σχετίζονται με την ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών και να έχουν αποφασιστικό ρόλο στο σχεδιασμό των έργων και παρεμβάσεων που χρηματοδοτούνται από τα ευρωπαϊκά και εθνικά χρηματοδοτικά προγράμματα, είτε είναι ΕΣΠΑ, είτε Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. 

Όπως ανέφερε, απαιτείται ένα πραγματικά νέο ξεκίνημα στη σχέση συνεργασίας μεταξύ Κεντρικής Εξουσίας και Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με στόχο την έναρξη ενός ουσιαστικού διαλόγου που θα οδηγήσει στην μεταρρύθμιση του Κράτους. Στο επίκεντρό του θα πρέπει να είναι η μεταφορά πόρων και αρμοδιοτήτων προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση Α’ βαθμού. 

«Δικά μας είναι τα χρήματα, ανήκουν σε όλους τους Έλληνες. Δεν μπορούν να είναι… παρκαρισμένα στις Περιφέρειες και να αναλώνονται σε έργα ήσσονος σημασίας, χωρίς ισόρροπα και αξιοκρατικά κριτήρια», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Πατούλης.

Περιφερειάρχες – «εμίρηδες»!
Προχωρώντας λίγο παραπέρα, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ έκανε λόγο για Περιφερειάρχες – «εμίρηδες», που, όπως είπε, «δε μπορεί να αποφασίζουν για τα πάντα χωρίς να λογοδοτούν σε κανέναν. 

Αυτό είναι παθογένεια, πρέπει να αλλάξει»! Απέφυγε εντέχνως πάντως να διευκρινίσει αν θεωρεί «εμίρη» και τον Αλέκο Καχριμάνη, σημειώνοντας πως πρόταση της ΚΕΔΕ είναι οι Περιφέρειες να διαχειρίζονται τα μεγάλα περιφερειακά έργα όπως αυτά που δεν έγιναν στη Μάνδρα της Αττικής και οι Δήμοι τα μικρότερα, τις πιο καθημερινές παρεμβάσεις.

Το εκλογικό σύστημα
«Καυτό» ζήτημα για τους αιρετούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι το εκλογικό σύστημα, με σαφή αρνητική στάση έναντι της απλής αναλογικής, την οποία επιβεβαίωσε χθες και ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ. Κληθείς να σχολιάσει το ενδεχόμενο καθιέρωσής της τόνισε με έμφαση πως «θέλουμε απλή λογική στη λειτουργία του Κράτους, και όχι απλή αναλογική στις εκλογές της Αυτοδιοίκησης. 

Δεν είναι κυρίαρχο ζήτημα η αλλαγή του εκλογικού νόμου, αλλά η ενίσχυση της οικονομικής ανεξαρτησίας και λειτουργικής μας αυτοτέλειας». 

Εξάλλου, κατηγορηματικά αντίθετη είναι η ΚΕΔΕ και στο ενδεχόμενο θέσπισης ορίου θητειών ή μείωσης της θητείας από 5 σε 4 έτη, όπως τόνισε ο κ. Πατούλης επισημαίνοντας ότι «αν μπει όριο στις θητείες των αιρετών της Αυτοδιοίκησης, το ίδιο όριο θα πρέπει να μπει και για τους βουλευτές».

Άλλα θέματα
Στο τριήμερο συνέδριο των Ιωαννίνων θα συζητηθούν και άλλα θέματα που απασχολούν το σύνολο των αιρετών της χώρας, όπως τα οικονομικά των Δήμων, η ενίσχυση της καταστατικής θέσης των αιρετών και η τοπική ανάπτυξη. 

Θα αναπτυχθούν θεματικές ενότητες που σχετίζονται με τα «έξυπνα» συστήματα διαχείρισης στους ΟΤΑ, την κοινωνική πολιτική, την υγεία, την απασχόληση, το μεταναστευτικό ζήτημα, τις προληπτικές μορφές ελέγχου στους ΟΤΑ, το περιβάλλον και την πολιτική προστασία.

Επιπρόσθετα, όπως ανέφερε χθες ο Γ. Πατούλης, θα παρουσιαστούν οι μελέτες που εκπόνησε το Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΙΤΑ) για λογαριασμό της ΚΕΔΕ για τα ευρωπαϊκά εκλογικά συστήματα και τη φορολογική αποκέντρωση. 

Παράλληλα, αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία της ΚΕΔΕ να απευθύνει ερωτηματολόγιο στους αιρετούς για όλα τα μεγάλα ζητήματα που απασχολούν την Αυτοδιοίκηση, δεχόμενη πάνω από 2.000 απαντήσεις, τα συμπεράσματα των οποίων θα αποτελέσουν μέρος των θέσεων που θα κατατεθούν στο συνέδριο.

Ο Πρόεδρος της ΠΕΔ
Παρών στη χθεσινή συνέντευξη τύπου ήταν και ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Ηπείρου και Δήμαρχος Ηγουμενίτσας Γιάννης Λώλος, ο οποίος ευχαρίστησε τον Πρόεδρο και το υπόλοιπο Δ.Σ. της ΚΕΔΕ για την πρωτοβουλία τους να επιλέξουν τα Γιάννενα για τη διεξαγωγή του ετήσιου συνεδρίου της Ένωσης, τονίζοντας πως είναι πολύ σημαντικό γεγονός για όλη την Ήπειρο η «καρδιά» της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να χτυπήσει εδώ επί τριήμερο. Παράλληλα, αναφέρθηκε στις θετικές οικονομικές και τουριστικές παραμέτρους της διεξαγωγής του συνεδρίου της ΚΕΔΕ στην περιοχή μας. 

Το πρόγραμμα
Οι εργασίες του τριήμερου συνεδρίου της ΚΕΔΕ θα φιλοξενηθούν στο ξενοδοχείο «Grand Serai». Θα ξεκινήσουν σήμερα, στις 10 π.μ. με χαιρετισμούς από τον Γιώργο Πατούλη, τον Δήμαρχο Ιωαννίνων Θωμά Μπέγκα, τον Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέκο Καχριμάνη, τον Μητροπολίτη Ιωαννίνων Μάξιμο, τον Πρόεδρο της ΠΕΔ Ηπείρου Γιάννη Λώλο, τον Πρόεδρο της Ένωσης Περιφερειών Κώστα Αγοραστό κ.α..

Στις 12 μ. θα ανέβει στο βήμα του συνεδρίου ο Υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, ενώ στις 6 μ.μ., στη συνεδρία με θέμα Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση και Αυτοδιοίκηση θα μιλήσουν ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς και η Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Όλγα Γεροβασίλη. 

Συγκέντρωση εργαζομένων
Συγκέντρωση και παρέμβαση στο συνέδριο της ΚΕΔΕ στο «Grand Serai» πρόκειται να κάνει σήμερα, ώρα 10 π.μ. ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Νομού Ιωαννίνων, διεκδικώντας, μεταξύ άλλων, τον δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα των παιδικών σταθμών και πλήρη κρατική χρηματοδότηση, τη
ν άμεση προκήρυξη μόνιμων θέσεων στην καθαριότητα, αλλά και επαρκή χρηματοδότηση των ΟΤΑ.

proinoslogos.gr
Epirusblog Gr
5 of 5
Γιάννενα: Ξεκινά σήμερα στα Γιάννενα το ετήσιο συνέδριο της ΚΕΔΕ • Θα παραστούν οι Υπουργοί Π. Σκουρλέτης, Ν. Παππάς, Ο. Γεροβασίλη
Epirusblog Gr
5 of 5
Ιωάννινα 1370622603766970786
Σχόλια
item