Γιάννενα: Ξετυλίγεται το μπερδεμένο κουβάρι των Κληροδοτημάτων Γιάννενα: Ξετυλίγεται το μπερδεμένο κουβάρι των Κληροδοτημάτων | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Γιάννενα: Ξετυλίγεται το μπερδεμένο κουβάρι των Κληροδοτημάτων

Γιάννενα: Ξετυλίγεται το μπερδεμένο κουβάρι των Κληροδοτημάτων

Τον «γρίφο» των 200 περίπου ακινήτων, οικοπέδων και αγροτεμαχίων που έχει στην κατοχή του ο δήμος Ιωαννιτών μέσω των Κληροδοτημάτων του, επιχειρεί να επιλύσει η εντεταλμένη δημοτική σύμβουλος και πρόεδρος της ΔΗΑΝΕΤΑΙ Γωγώ Γιώτη, προκειμένου στο σύνολό τους να εξυπηρετούν τους σκοπούς των διαθετών, μέσα από την αξιοποίησή τους.

Πρόκειται για έναν τεράστιο όγκο γραφειοκρατικής διαδικασίας που έχει συσσωρευτεί, καθώς σε πάμπολλες περιπτώσεις τα Κληροδοτήματα, κυρίως αυτά που βρίσκονται σε περιοχές εκτός των Ιωαννίνων, είχαν εγκαταλειφθεί για δεκαετίες ή τουλάχιστον δεν είχε δοθεί η πρέπουσα προσοχή και μέριμνα, με αποτέλεσμα ακίνητα και οικόπεδα να καταπατούνται επί χρόνια και τα Κληροδοτήματα να χάνουν σημαντικά έσοδα, τα οποία θα διασφάλιζαν τους σκοπούς του κάθε διαθέτη.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση ενός από τα 
 τρία ακίνητα του Κληροδοτήματος Κωνσταντίνου Ιωαννίδη στην Αθήνα, το οποίο καταπατούνταν από ιδιώτη από το 2003, ενώ, επιπλέον, για το συγκεκριμένο ακίνητο υπήρχαν εσφαλμένες εγγραφές σε κτηματολόγιο και υποθηκοφυλακείο. 

Σκοπός του Κληροδοτήματος είναι η χορήγηση υποτροφιών σε άπορους και άριστους μαθητές που φοιτούν στα σχολεία της πόλης, όμως η τελευταία που χορηγήθηκε, ήταν πριν από δέκα χρόνια περίπου, καθώς δεν υπήρχαν έσοδα.

Αντίστοιχες περιπτώσεις υπάρχουν και σε άλλες περιοχές, όπως η Λάρισα και η Κέρκυρα. Στο νησί του Ιονίου, μάλιστα, μόλις πρόσφατα ο δήμος Ιωαννιτών «ανακάλυψε» μια ξεχασμένη πράξη αποδοχής κληρονομιάς του 2000, με οκτώ νέα αγροτεμάχια-οικόπεδα, που δεν είχε μεταγραφεί και θεωρείται ως μη γενόμενη. Πλέον, βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία για τη διόρθωση σφαλμάτων στο Υποθηκοφυλακείο Κέρκυρας.

Στο πλαίσιο του καθολικού ελέγχου τίτλων σε όλα τα ακίνητα που έχει ξεκινήσει η κ. Γιώτη, έχουν διαπιστωθεί αρκετά λάθη, η διόρθωση των οποίων έχει δρομολογηθεί για τις περισσότερες περιπτώσεις, προκειμένου καταρχήν να υπάρξει τυπική τακτοποίηση και στη συνέχεια να προχωρήσει η αξιοποίηση όσων είναι δυνατό να αξιοποιηθούν, είτε μέσω μισθώσεων, είτε ακόμη μέσα από την προστασία και ανάδειξη ακινήτων και συλλογών.


Όπως ανέφερε στον Η.Α., πέρα από αυτά που ήδη μισθώνονται, Κληροδοτήματα στην Αθήνα, για τα οποία δεν υπάρχει κάποιο γραφειοκρατικό κώλυμα, πλέον έχουν ανατεθεί σε μεσίτες και ήδη, για κάποια, υπάρχει ενδιαφέρον για να μισθωθούν.


Για παράδειγμα, διαμέρισμα της οδού Ακαδημίας είχε δηλωθεί εκ παραδρομής από άλλους, τέσσερις περιπτώσεις ακινήτων εμφανίζονται ως γεωτεμάχια και δεν εμφανίζονται οι οριζόντιες ιδιοκτησίες, από το 2008 δεν είχε υποβληθεί δήλωση εγγραφής των ακινήτων Ελένης Ζωγράφου στην Αθήνα στο γραφείο κτηματογράφησης, ενώ για τα κληροδοτήματα Αρσ. Γεροντικού, Φ. Γιώτη, Γκαστή και Κανδηλά προχωρά η τροποποίηση απόφασης του δημοτικού συμβουλίου, για να χορηγηθεί πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ για την ολοκλήρωση της μεταγραφής τους στα αντίστοιχα γραφεία.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ Η ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΤο επόμενο βήμα, μετά την τακτοποίηση σε υποθηκοφυλακεία και κτηματολόγιο, είναι η αξιοποίηση κάποιων από των Κληροδοτημάτων, που παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, ιστορικό και πολιτιστικό.


Ειδικά για την οικία της Ισμήνης Τζαβέλα, το νεοκλασικό κτίριο στην οδό Π. Μελά, που έχει χαρακτηριστεί ως «έργο τέχνης» από το υπουργείο Πολιτισμού, μετά την ολοκλήρωση της αποκατάστασης, εντοπίστηκε η παράλειψη εγγραφής στο κτηματολόγιο, που πλέον διορθώθηκε.


Παράλληλα, και για την Οικία Καλούδη ολοκληρώνεται η αποτύπωση των αντικειμένων της συλλογής, μεταξύ των οποίων έπιπλα, πίνακες και κοσμήματα, με στόχο να καθαριστούν και να συντηρηθούν. Για τον σκοπό αυτό θα υπάρξει ένα αίτημα, προκειμένου από το κληροδότημα να διασφαλιστεί ένα ποσό της τάξης των 20.000 ευρώ περίπου.


Στο μεταξύ, ο δήμος Ιωαννιτών, έχει καταθέσει ενστάσεις και όσον αφορά τους δασικούς χάρτες για τα δύο ακίνητα του Κληροδοτήματος Βασιλείου Πυρσινέλλα και για τα αγροτεμάχια του Κληροδοτήματος Φιλίππου Γιώτη. Το «ξεκαθάρισμα» και οι διορθωτικές κινήσεις είναι αναγκαίες προκειμένου να προχωρήσει η συνολική αξιοποίηση των Κληροδοτημάτων αυτών.


Το επόμενο διάστημα η κ. Γιώτη αναμένεται να προχωρήσει σε μια εκτενή παρουσίαση του θέματος των Κληροδοτημάτων στο δημοτικό συμβούλιο, όπως εξάλλου, έχουν ζητήσει και οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης, αναγνωρίζοντας τα σημαντικά βήματα που έχουν γίνει τελευταία.


agon.gr
Epirusblog Gr
5 of 5
Γιάννενα: Ξετυλίγεται το μπερδεμένο κουβάρι των Κληροδοτημάτων
Epirusblog Gr
5 of 5
Ιωάννινα 567053829732946235
Σχόλια
item