Γιάννενα: ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΤΟΞΙΚΟΛΟΓΙΑΣ - Αναζητούνται πόροι για την εξέλιξή του Γιάννενα: ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΤΟΞΙΚΟΛΟΓΙΑΣ - Αναζητούνται πόροι για την εξέλιξή του | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Γιάννενα: ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΤΟΞΙΚΟΛΟΓΙΑΣ - Αναζητούνται πόροι για την εξέλιξή του

Γιάννενα: ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΤΟΞΙΚΟΛΟΓΙΑΣ - Αναζητούνται πόροι για την εξέλιξή του
Προς αναζήτηση κονδυλίων προκειμένου να επεκταθεί η σημαντική δραστηριότητα του Εργαστηρίου Τοξικολογίας, κινείται η επίκουρη Καθηγήτρια Δικαστικής Τοξικολογίας Βάσω Μπούμπα.
Το Εργαστήριο Τοξικολογίας ανήκει τόσο στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων όσο και στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο από το οποίο στήριζεται και οικονομικά, προκειμένου να μπορούν να συντηρηθούν τα σημαντικά μηχανήματα και γενικά ο εξοπλισμός  που βρίσκονται σε αυτό.
Η οικονομική κατάσταση της χώρας επηρεάζει όπως είναι και αναμενόμενο την έρευνα στην Ελλάδα. Τα τελευταία χρόνια έχουν μειωθεί και περιοριστεί τα ποσοστά χρηματοδότησης των πανεπιστημίων. 
Κατ' επέκταση τα εργαστήρια αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στις νέες εξελίξεις, με τα κρατικά κονδύλια να μην επαρκούν για την ανανέωση του εξοπλισμού και με τα υποστηρικτικά προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αποτελούν την μόνη λύση.
Η επίκουρη καθηγήτρια Δικαστικής Τοξικολογίας κα. Βάσω Μπούμπα, άνοιξε τις πόρτες του εργαστηρίου που πέραν όλων των εργαστηριακών εξετάσεων αναπτύσσει και άλλες σημαντικές έρευνες τις οποίες και μπορεί να διευρύνει σημαντικά εφόσον βέβαια διατεθούν τα αναγκαία χρήματα για την προμήθεια εξοπλισμού αλλά και προσωπικού καθώς σήμερα η επίκουρη καθηγήτρια είναι μόνη της στο εργαστήριο.
Παρά το γεγονός ότι οι οικονομική κατάσταση δεν βοηθά στην απόκτηση νέων μηχανημάτων που θα συμβάλλουν καθοριστικά στην έρευνα, η κα. Μπούμπα είναι αισιόδοξη ότι θα βρεθούν τα αναγκαία κονδύλια προκειμένου, το Εργαστήριο Τοξικολογίας να αναπτύξει ακόμη μεγαλύτερο ερευνητικό έργο.
Άλλωστε, η κα. Μπούμπα πριν λίγο καιρό είχε βρεθεί στην Αυστραλία όπου το Ινστιτούτο Ιατροδικαστών της Βικτώριας πρωτοστατεί στον τομέα της έρευνας, τόσο από άποψη εγκαταστάσεων όσο και ανθρώπινου δυναμικού.
Τη  γνώση που αποκόμισε θέλει να την εφαρμόσει και στην πράξη. Ένα από τα σημαντικότερα πεδία με τα οποία είχε ασχοληθεί ήταν οι νέες συνθετικές ουσίες, που «θυμίζουν» τις χημικές ενώσεις γνωστών ναρκωτικών και μπορεί να έχουν παρόμοια επίδραση τόσο με οπιούχα σκευάσματα, όσο και με διεγερτικά.
Τα νέα είδη ναρκωτικών μπορεί να είναι ακόμη πιο τοξικά από τα αντίστοιχα παραδοσιακά, καθώς λόγω της δυσκολίας ανίχνευσης και μελέτης τους από ειδικούς η χημική δομή τους και, επομένως, οι πιθανές επιπτώσεις που επιφέρουν αποτελούν ακόμη ανεξερεύνητο πεδίο.
Κίνα… ένα μεγάλο εργαστήριο
Δυστυχώς, παράνομα εργαστήρια παρασκευής ναρκωτικών ουσιών υπάρχουν σε όλο τον κόσμο. Ωστόσο, η Κίνα, φαίνεται να κρατά «την πρωτιά». Οι συνθετικές ουσίες,
διατίθενται συνήθως μέσω του διαδικτύου και ο εντοπισμός τους είναι εξαιρετικά δύσκολος. Οι επιστήμονες με τις νέες έρευνες που κάνουν προσπαθούν να εντοπίσουν τις ουσίες. Όσο πιο εξελιγμένος ο εξοπλισμός, όσο
«Υπάρχουν πολλές δυνατότητες αλλά χρειάζεται εξοπλισμός και προσωπικό. Το Εργαστήριο μας εκτός από τις εξετάσεις ρουτίνας μπορεί να προχωρήσει και σε άλλες έρευνες», είπε η πανεπιστημιακός που δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τόσο την Πρυτανεία όσο και τον διοικητή του ΠΓΝΙ Βασίλη Τσίκαρη που συμβάλει καθοριστικά στην συντήρηση του εξοπλισμού του εργαστηρίου.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ
proinanea.gr
Epirusblog Gr
5 of 5
Γιάννενα: ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΤΟΞΙΚΟΛΟΓΙΑΣ - Αναζητούνται πόροι για την εξέλιξή του
Epirusblog Gr
5 of 5
Ιωάννινα 7840009303434872030
Σχόλια
item