Γιάννενα: Μια σύνδεση με τρεις στόχους Γιάννενα: Μια σύνδεση με τρεις στόχους | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Γιάννενα: Μια σύνδεση με τρεις στόχους

Γιάννενα: Μια σύνδεση με τρεις στόχους

«Πόρτα» όχι μόνο για τον τουριστικό κλάδο, αλλά για την επιχειρηματικότητα και την εκπαίδευση, ανοίγει με τις πρώτες διεθνείς πτήσεις από την Κύπρο προς τα Γιάννενα, που πρόκειται να ξεκινήσουν τον Φεβρουάριο.

Η συμφωνία που πέτυχαν οι τοπικοί φορείς στην πρόσφατη επίσκεψή τους στην Κύπρο, με την αεροπορική εταιρία TUS, η οποία έχει ήδη εντάξει δύο εβδομαδιαίες πτήσεις από και προς τα Γιάννενα στο πρόγραμμά της, αποτελεί σαφώς ένα μεγάλο πλεονέκτημα για τους φορείς του τουρισμού.

Εξάλλου, η Ένωση Ξενοδόχων Ιωαννίνων που πρωτοστάτησε στις επαφές, επενδύει πολλά στη συγκεκριμένη αγορά, με δεδομένο ότι η Ήπειρος αποτελεί έναν δημοφιλή προορισμό για τους Κύπριους. 


Ήδη μάλιστα, οι ξενοδόχοι έχουν δημιουργήσει ελκυστικά τουριστικά πακέτα για τους πρώτους μήνες του εγχειρήματος και έτσι αναμένεται από τον Φεβρουάριο μέχρι και τον Απρίλιο η περιοχή να φιλοξενήσει επισκέπτες, μαθητές σχολείων και σπουδαστές της Κύπρου, όπως ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Στάθης Σιούτης, στην κοινή συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν ο περιφερειάρχης Αλ. Καχριμάνης, ο δήμαρχος Θ. Μπέγκας, ο αντιδήμαρχος Ν. Γκόλας και ο ίδιος, αποτιμώντας την αποστολή στη Μεγαλόνησο. 

Σε τουριστικό, επίσης, επίπεδο, μακροπρόθεσμα η Κύπρος αναμένεται να αποτελέσει και την «πύλη» για άλλες αγορές, όπως το Ισραήλ, αραβικές και ασιατικές χώρες. 

Εκτός, όμως, από τα οφέλη σε επίπεδο τουρισμού, οι τοπικοί φορείς αναμένουν πολύπλευρα αποτελέσματα και την ενεργοποίηση τόσο της επιχειρηματικής κοινότητας όσο και του πανεπιστημίου Ιωαννίνων και των σχολών του. 


Αυτός, εξάλλου, είναι και ο στόχος της «διπλωματίας πόλεων», που ανέφερε ο δήμαρχος Θ. Μπέγκας και χαρακτήρισε ως τον πιο σύγχρονο τρόπο εξωστρέφειας μιας πόλης ο αντιδήμαρχος Ν. Γκόλας.

«Για τον δήμο Ιωαννιτών, η διπλωματία των πόλεων στηρίζεται σε τρεις άξονες. Την τουριστική προβολή του προορισμού «Ιωάννινα», την προβολή του πανεπιστημίου και των δυνατοτήτων του και την επιχειρηματική διασύνδεση των τοπικών μας επιχειρήσεων με αυτές άλλων πόλεων. Σε αυτή τη λογική συνεχίζουμε την προσπάθεια», τόνισε ο δήμαρχος.


Αυτή η πρακτική έχει άμεσα, μεσοπρόθεσμα αλλά και μακροπρόθεσμα αποτελέσματα σε τομείς όπως ο τουρισμός, το επιχειρείν και η παιδεία, σημείωσε ο κ. Γκόλας. «Ήταν η πρώτη μας ολοκληρωμένη παρουσία ως πόλη στο εξωτερικό. Το πρώτο βήμα έγινε και ήταν επιτυχημένο. 


Ο δρόμος που ακολουθούμε, αποδεικνύεται σωστός και θα συνεχίσουμε να βαδίζουμε σε αυτόν. 
Ελπίζω στο άμεσο μέλλον να έχουμε κι άλλες συμφωνίες όπως αυτή με την Κύπρο», ανέφερε, σημειώνοντας με τον ίδιο τρόπο θα γίνει παρουσίαση της περιοχής στη Γερμανία και ενδεχομένως στο Ισραήλ.

Στην κοινή προσπάθεια συμμετείχε και το Επιμελητήριο Ιωαννίνων αλλά και το πανεπιστήμιο, με τον πρύτανη Γ. Καψάλη να συμμετέχει στην αποστολή. 


Το κύρος, ωστόσο, της πολιτικής παρουσίας της περιφέρειας και του δήμου συνετέλεσε αποφασιστικά στην οριστικοποίηση της συμφωνίας για τις πρώτες διεθνείς πτήσεις στα Γιάννινα, με δεδομένο πως η ίδια εταιρία συνομιλούσε με ακόμη πέντε πόλεις της Ελλάδας για την έναρξη πτήσεων, αλλά καμία δεν οριστικοποιήθηκε.

ΔΕΝ ΞΕΧΝΟΥΝ ΤΟ ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ
Την ικανοποίησή του για τα αποτελέσματα της κοινής προσπάθειας σημείωσε και ο περιφερειάρχης, καλώντας την πολιτεία να τηρήσει τα χρονοδιαγράμματα για την τροφοδοσία του αεροδρομίου με καύσιμα.


Ο κ. Καχριμάνης επισήμανε την ανάγκη ολοκλήρωσης των απαραίτητων ενεργειών εγκατάστασης και λειτουργίας του συστήματος τροφοδοσίας καυσίμων στο αεροδρόμιο Ιωαννίνων, τονίζοντας ότι ο λόγος που οι πτήσεις από τη Λάρνακα θα ξεκινήσουν τον Φεβρουάριο του 2018 κι όχι άμεσα, είναι η έλλειψη των δεξαμενών.


Παράλληλα, σημείωσε ότι η περιφέρεια Ηπείρου θεωρεί τα δύο αεροδρόμια, των Ιωαννίνων και του Ακτίου, ως πύλες εισόδου για την Ήπειρο, προσθέτοντας, ωστόσο, πως αυτό των Ιωαννίνων έχει και γεωστρατηγική σημασία.


«Και τα δύο αεροδρόμια εμείς τα αντιμετωπίζουμε το ίδιο. Είναι οι πύλες εισόδου της Ηπείρου. Το καθένα παίζει το ρόλο του κι έχει τη σημασία του. Αυτό των Ιωαννίνων, ωστόσο, έχει ιδιαίτερη σημασία λόγω και της γεωγραφικής του θέσης που είναι πολύ κοντά με την Αλβανία», είπε ο κ. Καχριμάνης και πρόσθεσε ότι δεν έχει περάσει σε «ιδιωτικά χέρια», άρα απαιτεί ιδιαίτερη μέριμνα.


Και ο κ. Μπέγκας στάθηκε στο ζήτημα των καυσίμων, καλώντας την κυβέρνηση να τηρήσει τα χρονοδιαγράμματα που ίδια έθεσε. «Δεν ξεχνάμε ότι πρέπει να επιλυθεί στην πράξη πια το ζήτημα της τροφοδοσίας με καύσιμα, μέσα στο χρονικό διάστημα που η ίδια η πολιτεία έχει ανακοινώσει. 


Παρακολουθούμε το θέμα στενά και αναμένουμε να τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα», είπε.
Epirusblog Gr
5 of 5
Γιάννενα: Μια σύνδεση με τρεις στόχους
Epirusblog Gr
5 of 5
Ιωάννινα 3091589290699702771
Σχόλια
item