Γιάννενα: Την άνοιξη σε πλήρη εξέλιξη τα έργα Γιάννενα: Την άνοιξη σε πλήρη εξέλιξη τα έργα | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Γιάννενα: Την άνοιξη σε πλήρη εξέλιξη τα έργα

Γιάννενα: Την άνοιξη σε πλήρη εξέλιξη τα έργα

Η αρχαία Δωδώνη αποτελεί τη «ναυαρχίδα» στο πρόγραμμα των Πολιτιστικών Διαδρομών, που περιλαμβάνει πέντε αρχαιολογικούς χώρους της Ηπείρου, και, όπως σημείωσε ο κ. Μπένος, που την επισκέφθηκε χθες, αποτελεί μία παγκόσμια καινοτομία.

«Το πρόγραμμα στηρίζεται σε μια νέα φιλοσοφία. Στη σύνδεση των μνημείων με τη σύγχρονη εποχή και την καθημερινότητα των ανθρώπων. Θα μας δώσει την δυνατότητα έτσι να σμίξουν δύο μεγάλοι πολιτισμοί, ο πολιτισμός του αρχαίου κόσμου και τα μνημεία της φύσης με τον σύγχρονο πολιτισμό και την αγροδιατροφή. Αυτό είναι παγκοσμίως κάτι καινοτομικό», υπογράμμισε στις δηλώσεις.

Στον αρχαιολογικό χώρο της Δωδώνης ο κ. Μπένος ενημερώθηκε για την πορεία των έργων από τον προϊστάμενο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων Κωνσταντίνο Σουέρεφ, αρχαιολόγους και συντηρητές, που εργάζονται ήδη στο μνημείο, αλλά και από τον δήμαρχο Δωδώνης Χρήστο Ντακαλέτση για το σύνολο των δράσεων που υλοποιεί και προγραμματίζει ο δήμος στην ευρύτερη περιοχή.


Στόχος είναι την ερχόμενη άνοιξη να βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη τα έργα αναστήλωσης στον αρχαιολογικό χώρο, ενώ στην παρούσα φάση ολοκληρώθηκαν παρεμβάσεις όπως ο βιολογικός καθαρισμός και η συμπλήρωση της αντιπυρικής προστασίας. Παράλληλα, γίνονται εργασίες συντήρησης στη Δυτική Στοά και στις βαθμίδες των κερκίδων του θεάτρου. 


Τα έργα που εκτελούνται σήμερα στον αρχαιολογικό χώρο, και όσα προγραμματίζονται για το προσεχές διάστημα με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, παρουσίασαν ο προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κωνσταντίνος Σουέρεφ και η αρχαιολόγος Παρασκευή Γιούνη. 


«Η εμπειρία και η τεχνογνωσία που διαθέτουν από την πρώτη φάση αποτελούν τα σημαντικότερα εφόδια, ώστε να αναπτυχθεί γρήγορα το έργο» τόνισε ο κ. Σουέρεφ, υπογραμμίζοντας ότι η ιδέα της δικτύωσης των αρχαιολογικών χώρων μπορεί να δώσει μία ολιστική εικόνα της Ηπείρου και να αποτελέσει εφαλτήριο για πολλές άλλες δράσεις. 


Ο κ. Ντακαλέτσης ευχαρίστησε τον Σταύρο Μπένο για τη συνεργασία, σημειώνοντας ότι το Διάζωμα αποτελεί τον συνδετικό κρίκο μεταξύ των πέντε αρχαιολογικών χώρων της Ηπείρου.


«Το έργο αποδεικνύει ότι η Δωδώνη ποτέ δεν εγκαταλείφθηκε και εμείς, ως δήμος, νιώθουμε την ευθύνη να συνδράμουμε με δράσεις στην ανάδειξη του χώρου και της ευρύτερης περιοχής», σημείωσε και πρόσθεσε πως ο δήμος εκπόνησε μελέτη για την ανάπλαση στις εισόδους των τοπικών κοινοτήτων Μαντείου και Δωδώνης, δίπλα στον αρχαιολογικό χώρο, ενέταξε στο διασυνοριακό πρόγραμμα Interreg τη δημιουργία Μουσείου Εικονικής Πραγματικότητας και θεσμοθέτησε το Φεστιβάλ Δωδώνης, το οποίο θα είναι αναβαθμισμένο το ερχόμενο καλοκαίρι. Πάγιο αίτημα του δήμου αποτελεί η δημιουργία και η λειτουργία αρχαιολογικού μουσείου στη Δωδώνη. «Το διεκδικούμε και πιστεύω ότι θα το πετύχουμε», τόνισε.


agon.gr
Epirusblog Gr
5 of 5
Γιάννενα: Την άνοιξη σε πλήρη εξέλιξη τα έργα
Epirusblog Gr
5 of 5
Ιωάννινα 2675378134919562631
Σχόλια
item