Γιάννενα: ΓΑΛΑΚΤΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ «ΔΩΔΩΝΗ» - Στην κορυφή των εξαγωγών με «όπλο» τη φέτα Γιάννενα: ΓΑΛΑΚΤΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ «ΔΩΔΩΝΗ» - Στην κορυφή των εξαγωγών με «όπλο» τη φέτα | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Γιάννενα: ΓΑΛΑΚΤΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ «ΔΩΔΩΝΗ» - Στην κορυφή των εξαγωγών με «όπλο» τη φέτα

Γιάννενα: ΓΑΛΑΚΤΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ «ΔΩΔΩΝΗ» - Στην κορυφή των εξαγωγών με «όπλο» τη φέτα
Η εταιρεία έχει πλέον τον πρωταγωνιστικό ρόλο σε εγχώρια και ξένη αγορά με τη φέτα να αποτελεί το πιο ισχυρό brand στις διαπραγματεύσεις με κορυφαίες αλυσίδες καταστημάτων – Έμπρακτη η στήριξη σε χιλιάδες παραγωγούς με ενίσχυση του εισοδήματός τους. 
Μια εταιρεία πρότυπο αποτελεί πλέον η γαλακτοβιομηχανία «Δωδώνη» η οποία την τελευταία πενταετία, έχει… αλλάξει ταχύτητα και αναπτύσσεται με ραγδαίους ρυθμούς, κερδίζοντας συνεχώς έδαφος σε Ελλάδα και ξένες αγορές.

Με «όπλο» της τη φέτα η «Δωδώνη» είναι πλέον η απόλυτη πρωταγωνίστρια στην εγχώρια αγορά, ενώ βρίσκεται και στην κορυφή των εξαγωγών σε ολόκληρο τον πλανήτη. 
Όμως η συνεχώς αναπτυσσόμενη δράση της γαλακτοβιομηχανίας, δεν έχει «αποσπάσει» την προσοχή της Διοίκησης, από το να εξακολουθεί να στηρίζει χιλιάδες μικρούς παραγωγούς, ενισχύοντας το εισόδημά τους και την ποιότητα των προϊόντων τους, αναπτύσσοντας καινοτόμα επιστημονικά προγράμματα.
Τα τελευταία χρόνια, οι αλλαγές που έχουν συντελεστεί στο επίπεδο των τιμών στην εγχώρια αγορά έχουν επηρεάσει τις τιμές παραγωγού, με τη «Δωδώνη» όμως να εξακολουθεί να βρίσκεται στο «ρετιρέ» των τιμών μεταξύ των βιομηχανιών σε ολόκληρη τη χώρα.
Ο αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της γαλακτοβιομηχανίας, κ. Μιχάλης Παναγιωτάκης, σημείωσε χθες πως πρωταρχικός στόχος είναι να δημιουργηθεί μία εταιρεία πρότυπο για τα ελληνικά δεδομένα και το εγχείρημα αυτό βρίσκεται ήδη σε καλό δρόμο.
«Πελάτης της εταιρείας μας πλέον είναι ολόκληρος ο πλανήτης με τη φέτα να αποτελεί το πιο ισχυρό brand στο εξωτερικό και στις συζητήσεις και διαπραγματεύσεις με κορυφαίες αλυσίδες καταστημάτων», σημείωσε ο κ. Παναγιωτάκης.
Η Διεπαγγελματική
Από την άλλη, τους τελευταίους μήνες βρίσκεται σε εξέλιξη η συζήτηση για την σύσταση της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης για τη φέτα, στην οποία προσπάθεια πρωτοστατεί η «Δωδώνη Α.Ε.» μέσω του αντιπροέδρου του Δ.Σ. Ι. Βιτάλη.
Σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Παναγιωτάκης, είναι μια μία «ιερή προσπάθεια» που έχει φτάσει σε ένα μέγιστο βαθμό ωριμότητας για την ευόδωσή της. Σημαντική προϋπόθεση ωστόσο είναι να διασφαλισθεί ότι οι συμμετέχοντες στη Διεπαγγελματική θα διαθέτουν μόνο ΠΟΠ φέτα και οι μηχανισμοί ελέγχου θα στηρίζονται αποκλειστικά σε αυτή τη λογική.
«Είναι μία σημαντική προσπάθεια στην οποία η «Δωδώνη» πρωταγωνιστεί, για την προστασία του ΠΟΠ προϊόντος και της αιγοπρόβειας κτηνοτροφίας. Κάθε παραγωγός θέλουμε να νοιώθει ασφάλεια, μέσα από αυτή τη διαδικασία», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Στήριξη παραγωγών
Εξάλλου, από το 2012 έως το 2017 η «Δωδώνη» έχει αυξήσει κατά 30% τις θέσεις εργασίας στην παραγωγή ενώ ο αριθμός των παραγωγών με τους οποίους συνεργάζεται είναι επίσης αυξημένος κατά 5% σε σχέση με το 2016.
Η στήριξη των μικρών παραγωγών αποτελεί ζήτημα κορυφαίας προτεραιότητας για το Δ.Σ., που επιδιώκει να υποστηρίξει και να ενισχύσει το κοινωνικό της αποτύπωμα στην περιοχή.
Στο πλαίσιο της προσπάθειας βελτίωσης της συνεργασίας αυτής η «Δωδώνη» καλύπτει σήμερα το 80% των αναγκών της από την Ήπειρο και το υπόλοιπο 20% από όμορες περιοχές όχι όμως από το εξωτερικό.
Χθες ο διευθύνων σύμβουλος, κ. Παναγιωτάκης, ανέφερε ακόμη πως εξελίσσεται ένα ετήσιο πρόγραμμα υποστήριξης και βελτίωσης κάθε κτηνοτροφικής μονάδας, αναπτύσσοντας καινοτόμα προϊόντα όπως είναι η επιστημονική παρακολούθηση για την αύξηση της ποιότητας και ποσότητας του γάλακτος, η διάθεση υψηλής ποιότητας ζωοτροφών, αλλά και η εξαιρετική σχέση και συνεργασία με άλλες ομάδες παραγωγών ή συνεταιριστικές εταιρείες που επίσης λειτουργούν στην περιοχή.
Επενδύσεις
Μέσα στην πενταετία από το 2012 ακόμη η ΔΩΔΩΝΗ έχει ολοκληρώσει ένα επενδυτικό πρόγραμμα πλέον των 15 εκ. Ευρώ, μαζί με την επένδυση στο εργοστάσιο της Κύπρου.
Ένα σημαντικό τμήμα των χρημάτων δαπανήθηκε για την αναβάθμιση του εργοστασίου στα Γιάννενα που ακολουθεί πλέον ό,τι πιο σύγχρονο υπάρχει σε τεχνολογικό επίπεδο.
Οι αλλαγές αυτές έχουν επηρεάσει καθοριστικά τη δυνατότητα της εταιρείας να δημιουργεί νέα προϊόντα όπως αυτά που ήδη κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά, αλλά και ορισμένα που κυκλοφορούν μόνο στο εξωτερικό.
Ένα από αυτά είναι και η φέτα crumbled cheese, η οποία διατίθεται μόνο στο εξωτερικό και έκανε την πρώτη της «εμφάνιση» στην διεθνή έκθεση Anuga της Κολωνίας.
Το νέο στοίχημα για το 2018 είναι η παραγωγή βαρελίσιας φέτας με την επωνυμία της ΔΩΔΩΝΗ Α.Ε, η οποία θα παράγεται από το εργοστάσιο που απέκτησε η εταιρεία στη Θήβα.
Οικονομικά μεγέθη
Τέλος, τα οικονομικά μεγέθη της εταιρείας είναι εξαιρετικά και έχουν αποτυπωθεί στους ετήσιους ισολογισμούς και απολογισμούς, με διαρκεί αύξηση του τζίρου, απόρροια της ενίσχυσης των εξαγωγών.
Η εταιρεία επηρεάστηκε στο ελάχιστο δυνατό από τις ραγδαίες ανακατατάξεις στην εγχώρια αγορά των σούπερ μάρκετ (Μαρινόπουλος, Βερόπουλος), περιορίζοντας τις ζημιές της σε ανεπαίσθητα επίπεδα.
Ωστόσο, ένα ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί από την πολιτική ηγεσία είναι οι προβλέψεις του νέου νόμου που αναφέρονται στην υποχρέωση των εταιρειών από το 2018, να εξοφλούν τους παραγωγούς – προμηθευτές εντός διμήνου.
Η «Δωδώνη» σήμερα καλύπτει την υποχρέωση αυτή, επισημαίνει όμως, όπως και οι περισσότερες εταιρείες στη χώρα ότι δημιουργείται ένα σοβαρό πρόβλημα καθώς η συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων πελατών τους στην εγχώρια αγορά αποπληρώνει τις παραγγελίες κατά μέσο όρο μετά από 130 ημέρες.
Έτσι, έχει ήδη ζητηθεί από την πολιτική ηγεσία να βρεθεί μία αντίστοιχη φόρμουλα που θα «υποχρεώνει» και τις εταιρείες, να αποπληρώνουν τις βιομηχανίες σε αντίστοιχα μικρότερο διάστημα.
anex.gr
Epirusblog Gr
5 of 5
Γιάννενα: ΓΑΛΑΚΤΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ «ΔΩΔΩΝΗ» - Στην κορυφή των εξαγωγών με «όπλο» τη φέτα
Epirusblog Gr
5 of 5
Ιωάννινα 9052775516751475328
Σχόλια
item