Άρτα: ΠΡΑΜΑΝΤΑ - ΤΟ ΜΑΣΤΡΟΧΩΡΙ ΜΕ ΤΗΝ ΠΛΟΥΣΙΑ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑ Άρτα: ΠΡΑΜΑΝΤΑ - ΤΟ ΜΑΣΤΡΟΧΩΡΙ ΜΕ ΤΗΝ ΠΛΟΥΣΙΑ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑ | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Άρτα: ΠΡΑΜΑΝΤΑ - ΤΟ ΜΑΣΤΡΟΧΩΡΙ ΜΕ ΤΗΝ ΠΛΟΥΣΙΑ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑ

Άρτα: ΠΡΑΜΑΝΤΑ - ΤΟ ΜΑΣΤΡΟΧΩΡΙ ΜΕ ΤΗΝ ΠΛΟΥΣΙΑ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑ

Χτισμένο αμφιθεατρικά στις πλαγιές της κορυφής Στρογγούλας, το διοικητικό και οικονομικό κέντρο όλης της γύρω περιοχής, το χωριό Πράμαντα βρίσκεται στο κέντρο των Τζουμερκοχωρίων των Νομών Ιωαννίνων και Άρτας...

Ο οικισμός αποτελούσε ανέκαθεν το σταυροδρόμι, το ξακουστό παζάρι και τη μεγαλύτερη κωμόπολη των Τζουμέρκων.

Στη σημερινή του θέση ο οικισμός πιθανολογείται πως αναπτύχθηκε στα μέσα του 15ου αιώνα. Τον πρώτο οικισμό δημιούργησαν μέτοικοι κτηνοτρόφοι από τους Χριστούς και αργότερα φυγάδες καταδιωκόμενοι κυρίως από την Ήπειρο, που βρήκαν καταφύγιο λόγω του δυσπρόσιτου της περιοχής.

Γίνεται κέντρο κλεφταρματολών και συμμετέχει στον αγώνα του 1821. Από εδώ και το γειτονικό χωριό των Μελισσουργών στρατολογεί ο Γ. Καραϊσκάκης το πρώτο του επαναστατικό σώμα.

Σήμερα στα Πράμαντα λειτουργούν πολλές υπηρεσίες, κέντρο υγείας, σχολεία, δανειστική βιβλιοθήκη, καταστήματα, ταβέρνες, κέντρα διασκέδασης και ξενοδοχεία.

Απολαύστε τις φυσικές ομορφιές του χωριού με μια βόλτα στην κεντρική πλατεία με τον υπεραινώβιο πλάτανο και την ιστορική βρύση «Αράπης».
Picture
Δείτε το στολίδι του χωριού, την κεντρική εκκλησία της Αγίας Παρασκευής, αλλά και την εκκλησία της Ασπροκλησσιάς στο δάσος του Μαρκοπούλου.

Ο παραδοσιακός νερόμυλος των Χριστών, το εντυπωσιακό σπήλαιο «Ανεμότρυπα», το ορειβατικό καταφύγιο στο «ίσιωμα», το νερό των πηγών «Σκάλα» με θεραπευτικές ιδιότητες και «Αγκάθι», που εμφιαλώνεται στους Μελισσουργούς, είναι μερικά από αυτά που αξίζει να γνωρίσει ο επισκέπτης.
Picture
Πάνω από όλα όμως αξίζει να γνωρίσετε τους φιλόξενους κατοίκους, που είναι άνθρωποι με εμπορική, πνευματική και πολιτιστική ταυτότητα.

Πηγή: ​travelstyle.gr
Epirusblog Gr
5 of 5
Άρτα: ΠΡΑΜΑΝΤΑ - ΤΟ ΜΑΣΤΡΟΧΩΡΙ ΜΕ ΤΗΝ ΠΛΟΥΣΙΑ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑ
Epirusblog Gr
5 of 5
Αρτα 5450506808828487364
Σχόλια
item